Velkommen

På bloggen her kan du finde anmeldelser af alt fra fantasy, science fiction, kærlighed, chicklit, YA og NA til historiske romaner, krimier, spændingsbøger, og hvad jeg ellers lige falder over, der ser spændende ud. Herudover er der bl.a. Book Hauls og Kommende Udgivelser, samt Månedlige Opsummeringer. Occasional posts/reviews in English.
~ Iben
Bibliotekar, bogblogger & boganmelder

28/02/2014

Danish Books #3 - Sara Blædel

Jeg har aldrig været den store fan eller læser af krimier, men indså hurtigt som bibliotekar at jeg er nødt til at have bedre kendskab til alle slags genrer så jeg bedre kan hjælpe brugerne.

Jeg har derfor lyttet til Sara Blædels De Glemte Piger (Louise Rick #7) og Kun Ét Liv (Louise Rick #3) som lydbøger på cd mens jeg har kørt frem og tilbage til mit arbejde. Førstnævnte tog ca 7 timer og sidstnævnte ca 8 time.

De Glemte Piger
Louise Rick er nu leder af Den Særlige Efterforskningstjeneste, og det gælder identificeringen af et kvindelig i skoven omkring Hvalsø. Her konfronteres hun både med sorte hændelser i sin egen ungdom foruden en holdning til retarderede, hun aldrig havde forventet

Kun Ét Liv
Kriminalassistent Louise Rick udlånes til Rejseholdet efter fundet af en ung, dræbt indvandrerkvinde. Spørgsmålet, om det behøver være æresdrab, dukker hurtigt op, og opklaringen giver Louise indsigt i en anderledes kultur i Danmark

Alle Louise Rick bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden og det har ikke været noget problem at starte med bog 7 for derefter at høre bog 3. Hovedfokusset er det kriminalopklarende arbejde og Louises liv er kun en sidehistorie, der suppleres med detaljer nok til at man kan forstå hvad der har foregået før.

Netop denne opbygning gør at jeg, ligesom når jeg ser diverse krimiserier i fjernsynet, ikke har noget egentligt forhold til Louise som privatperson. Jeg kender nogle detaljer om hende, men udover hvordan hun er som politibetjent er jeg ikke interesseret. Jeg finder sagerne langt mere interessante. Der er dog også en del klicheer i persongalleriet, både det faste og dem, der kommer og går. Overordnet er det dog nogle spændende og letlæselige bøger, der aldrig var mere komplicerede end at de kunne slukkes for så snart jeg kom frem - ikke noget med at skulle sidde og vente på afsluttet kapitel.

Det er lykkedes mig ved begge bøger at ræsonnere mig frem til skurken langt tid før Louise, men hovedsageligt fordi det har været forudsigeligt som følge af krimi klicheer... eller også bør jeg overveje at skifte karriere til dansk Sherlock Holmes.

Alt i alt har begge bøger givet mig mange timers god underholdning og min daglige kørsel har føltes meget kort. Jeg har aldrig været voldsomt imponeret over deres slutninger, særligt De Glemte Piger irriterede mig lidt, men jeg vil helt sikkert vende tilbage til Blædels bøger igen. De er gode at køre bil til, ingen tvivl om det. Desuden er det meget hyggeligt at det hele foregår i Danmark og oplæseren Karen Abrahamsen (den samme til begge bøger) er vældigt dygtig og rar at høre på.

---
I've listened to two audiobooks by Danish crime writer Sara Blædel. She's written a series of books about the policewoman Louise Rick and they are quite solid entertainment - though I did manage to figure out who done it before she even got close. Both books are very well researched (one about immigrants/muslim culture in Denmark, the other about how mentally handicapped were treated in the 60-80s). I never bonded much with the main characters, but I'm far more interested in the crime solving anyway so that doesn't bother me.
--- 
De Glemte Piger - The Forgotten Girls
Louise Rick #7
by Sara Blædel
ISBN13:
7 CDs / around 8 hours / published in 2011

Kun Ét Liv - Just One Life
Louise Rick #3
by Sara Blædel
ISBN13:
7 CDs / around 8 hours / published in 2009Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

25/02/2014

Karneval 2014

Lørdag var der karneval i Aalborg og for 3. gang deltog jeg.Temaet var tidens trend og jeg endte ud i noget a la Punk Prinsesse. Cirkus. (helt ærligt ville jeg bare have en undskyldning for at lave et skørt ud af 108 meter tyl (12 meter tyl klippet i strimler)).


Jeg og en veninde fra studiet (udklædt som bikeren fra The Village People) og et par veninder af hendes (udklædt som henholdvis Cowgirl og Pocahontas) havde en rigtig god fest og deltog i Øst-paraden.

Undervejs på ruten kunne vi ikke finde toiletterne og måtte ty til mere ... naturlige midler. Jeg og bikeren fandt en gammel forladt fabrik helt ude ved vandet (fuldemandskompas)  og efter vi havde forrettet vores nødtørft måtte vi tage et par billeder.


Vi stod op lidt over 5, spiste morgenmad sammen kl 7-8 stykker og paraden startede kl 11. Ved to-tiden spiste jeg og bikeren frokost på Sunset og herefter fandt vi hver vores bus hjem. Kildeparken var vi både for trætte og for bagstive til at besøge. Vi havde ellers købt armbånd (indgangsbilletter).

Efterfølgende har jeg så også kunne konstatere at solcreme måske ville have været en god idé.


22/02/2014

The Fault in Out Stars by John Green

Despite the tumor-shrinking medical miracle that has bought her a few years, Hazel has never been anything but terminal, her final chapter inscribed upon diagnosis. But when a gorgeous plot twist named Augustus Waters suddenly appears at Cancer Kid Support Group, Hazel's story is about to be completely rewritten.
Insightful, bold, irreverent, and raw, The Fault in Our Stars is award-winning author John Green's most ambitious and heartbreaking work yet, brilliantly exploring the funny, thrilling, and tragic business of being alive and in love.
Goodreads Choice Awards winner 2012 in the category "Young Adult Fiction".

The Fault in Our Stars took me completely by surprise. I did not expect to be drawn in like that or react so strongly.

In many ways it's complete bullshit. Overly smart and articulate teenagers who expresses emotion in a way I know for sure I didn't think off at that age - a common issue it seems when so-called smart adults write teenage characters.

But that doesn't matter here. This book is about life and ever present death and dealing with it. Living life to the fullest while you have the chance. Falling crazy stupid in love and dealing with that too. Somehow going on adventure even though your body is giving up on you.

This book made me laugh and it made me cry and words fail me now in telling you just how much I think you should read it too if you haven't already.
The Fault in Our Stars
by John Green
ISBN13: 9780141345659
316 pages / published in 2012
Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

17/02/2014

Erik Menneskesøn

Erik Menneskesøn af Lars-Henrik Olsen er en gammel klassiker, som jeg elskede som barn. Jeg tror de fleste er bekendte med bogen, der på fængende vis fortalte de gamle nordiske myter og legender samtidigt med at man følger drengen Erik på hans færd rundt i Asgård og Jotunheim. Det er den første af fire bøger i serien om Erik og den nordiske mytologi. 13 år gammel bliver han hentet til Asgård af Thor for at hjælpe med at befri Idun (og hendes livsgivende æbler) fra Jætterne. Han kommer på sin rejse igennem både Hel og Jotunheim. Med sig har han Thors datter Trud, som han forelsker sig i.

Bog nr. 2, Kampen om Sværdet, foregår på Læsø, hvor Erik er på ferie med sin kæreste Marie fra sin skoleklasse. Han finder sværdet Gram, som jætterne forsøger at få fat i, og Odin kommer i forklædning for at hjælpe med at beskytte sværdet. Jeg husker kun denne bog svagt og at jeg ikke var specielt imponeret.

I tredje bog, Kvasers Blod, bliver Erik endnu en gang hevet ind i gudernes verden. Denne gang er det dog jætterne, der vil have hjælp af Erik. Udgårdsloke prøver at få Erik til at se tingene fra jætternes side og sammen med Suttungs datter Gunlød forsøger Erik at få skjaldemøden tilbage fra Guderne. Denne bog mindes jeg var noget bedre end den anden, men den første var stadigt den bedste.

Wikipedia fortæller mig at den fjerde sidste bog, Gudernes Skæbne, handler om Ragnarok. På en ferie på Island oplever Erik et jordskælv og en flodbølge slår ham ud. Da han vågner er han nok en gang endt i Asgård. Her hærger jætterne og alt tyder på at ragnarok er i gang. Denne tror jeg ikke, jeg nogensinde har læst. Den ringer i hvert fald ingen klokker, men måske er det bare hukommelsen den er galt med.

Jeg sidder efter min genlæsning med lidt blandede følelser for bog nr. 1. Den formidler stadigt flot de gamle nordiske mytologier og jeg kan tydeligt se nu at den har haft enorm indflydelse på, hvordan jeg ser det hele for mig. Den har også været med til at give mig den glæde og interesse jeg har for området. Jeg var dog lidt chokeret over nogle af de ting der foregår i bogen, jeg er blandt andet ret sikker på at Erik og Trud dyrker sex. Og han er altså kun 13. Men den er selvfølgelig skrevet i 80'erne og det var en anden tid og ånd. Udover det, så når jeg læser den nu virker den tit lidt naiv og, ja, barnlig, men jeg tror den rammer det tilsigtede publikum lige på og hårdt. Eller det gjorde den i hvert fald i min uskyldige barndom; om børn i dag er blevet for hurtigt voksne, er en helt anden diskussion.

Alt i alt er det en bog jeg elskede og stadig er rigtig glad for og jeg vil nok pådutte den på alle de børn og barnlige sjæle jeg kan komme til. De efterfølgende bøger er dog på eget ansvar hvis man vælger at læse dem.

---
Erik Humanson is an old Danish classic from the 80s where Erik from present time is picked up by Thor and brought to Asgard where he must help the Gods who have grown old and weak. The... bad guys from Jotunheim have stolen the goddess Idun and her apples of eternal youth (don't trust the Thor movies, they aren't "Frost Giants". They are called Jætter and can look like anything/human/troll/animal/etc. Some are magical, some aren't).
I loved the book as a child and upon rereading it I see just how much it influenced my perception of the Nordic Mythology. It manages to weave in with Erik's story a fair number of the tales, myths and legends of old and teaches the reader a lot about the subject. It manages to be both educational and engaging and I hope it remains a classic for the new generations so we remember our old inheritance.
---
Erik Menneskesøn
by Lars-Henrik Olsen
ISBN13: 8714195844
317 pages / published in 1986
Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

08/02/2014

The Twelve by Justin Cronin

My review of the the first book in the trilogy, The Passage, can be found here.

The below review contains no spoilers for the first or second book.

At the end of The Passage, the great viral plague had left a small group of survivors clinging to life amidst a world transformed into a nightmare. In the second volume of this epic trilogy, this same group of survivors, led by the mysterious, charismatic Amy, go on the attack, leading an insurrection against the virals: the first offensives of the Second Viral War.
To do this, they must infiltrate a dozen hives, each presided over by one of the original Twelve. Their secret weapon: Alicia, transformed at the end of book one into a half human, half viral—but whose side, in the end, is she really on?

The Twelve was a bit of a let down for me. I really enjoyed the first book (The Passage), and my particular problem with The Twelve is its structure. Where there in the first book is very clear lines between past and present, or rather, present now and present some 100 years later. In this second book, you move from then and now from chapter to chapter and there are rarely any obvious connections between the characters. Some read like an awesome start to a zombie/apocalyptic book (reminding me of The Walking Dead) and then the next chapter would start and you'd never hear about those persons again. Frustrating.

Another thing that bugged me was the very Christian overtones (I felt them less pushy in the first book) and the general theme of relying on some higher power and not bothering to explain to the reader why and what is going on is always annoying to me.

It had been a while since I read The Passage so I needed to look up a few people to remember their situation, but even with that added knowledge I still felt very lost. Adding to this my other frustrations it was a battle to finish the book and I had to set a minimum amount of pages to read per day to get through it.

I don't have much more to say about it. The overall story is very complicated and the amount of plots are numerous and currently there are so many loose threads that needs an ending. I will most likely read the third and final book in the series (The City of Mirrors, publication date sometime late in 2014) to get the whole story, but I'm not really counting on being blown away. While I liked the first book, book 2 was just too long and winding, and I don't have high hopes for the third.


The Twelve  The Passage #2  by Justin Cronin


The Twelve
The Passage #2
by Justin Cronin
ISBN13: 9788711438589
751 pages / published in 2012
Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

03/02/2014

Warm Bodies by Isaac Marion

'R' is a zombie. He has no name, no memories and no pulse, but he has dreams. He is a little different from his fellow Dead.
Amongst the ruins of an abandoned city, R meets a girl. Her name is Julie and she is the opposite of everything he knows - warm and bright and very much alive, she is a blast of colour in a dreary grey landscape. For reasons he can't understand, R chooses to save Julie instead of eating her, and a tense yet strangely tender relationship begins.
This has never happened before. It breaks the rules and defies logic, but R is no longer content with life in the grave. He wants to breathe again, he wants to live, and Julie wants to help him. But their grim, rotting world won't be changed without a fight...

Warm Bodies starts out with so much potential and seeming like a great read. But then, slowly things start to unravel. No feasibly explanation is ever given to anything. Why are the zombies changing? How can the Americans visit Paris after the world ended? How is death reversed?

Though I think it's well written overall and holds a great idea and great potential, it's poorly executed or just severely lacking. It's love between somebody who'd never fall in love, it's overly smart teenagers speaking words and thoughts "normal" teenagers don't have the education or thought pattern to even fathom and it's full to the brim with plot holes or at least lack of explanations. I don't need a detailed scientific report on how this change could happen, but I need something more than what I was given. As it is, it's just overly convenient and quite silly.

(I know it's just the first book in a series, but you know what the job of a the first book is? To be good enough to make me want to read the next. This one doesn't do that job very well)

I liked it, but it let me down. I've yet to see the film, but having seen the trailer I appreciate they've chosen a guy who's the same age as Julie. In the book R sounds like he's 30+ at least. And that's a bit creepy, even if he wasn't a zombie.... which he is. And yet smoochies still happen. Oh hey necrophilia!
Warm Bodies
Warm Bodies #1
by Isaac Marion
ISBN13: 9780099549345
240 pages / published in 2010
Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014