Velkommen

På bloggen her kan du finde anmeldelser af alt fra fantasy, science fiction, kærlighed, chicklit, YA og NA til historiske romaner, krimier, spændingsbøger, og hvad jeg ellers lige falder over, der ser spændende ud. Herudover er der bl.a. Book Hauls og Kommende Udgivelser, samt Månedlige Opsummeringer. Occasional posts/reviews in English.
~ Iben
Bibliotekar, bogblogger & boganmelder

30/09/2014

Kadaverdoktoren af Lene Kaaberbøl

Det begynder med en mide i en død ung piges næsebor. Året er 1894, stedet en større provinsby i Frankrig, og det er en af byens læger, enkemanden Albert Karno, bedre kendt som Kadaverdoktoren, der skal fastslå dødsårsagen. Men pigens familie nægter at lade liget obducere inden begravelsen. Døden kan ikke få en årsag.
KADAVERDOKTOREN handler om lægen Albert Karno der forsøger at forstå døden til gavn for de levende. Om Kommissæren, hans ven og samarbejdspartner, hvis pligt og kald det er at registrere og begrunde alle dødsfald i byen. Og ikke mindst om den 20-årige Madeleine Karno, Kadaverdoktorens datter og ambitiøse assistent.
Sammen følger de tre det dødbringende spor gennem en foruroligende og dramatisk historie som sætter tidens videnskabelige fremskridt op mod kræfter der er lige så gamle som mennesket – eller ældre endnu. For hvor er det Dyret begynder, og mennesket holder op?

Jeg læste Kadaverdoktoren sammen med en veninde til vores bogklub (eller er 2 mennesker, bare en bogdialog?) og vi konkluderede vist begge, at Kaaberbøls fortid (og nutid) som børnebogsforfatter skinner tydeligt igennem. Dette er dog ikke en direkte kritik, bogen er nemlig også dejligt letlæst og lige til. Er man hærdet krimilæser og storfan af f.eks. Nesbø og Slaughter kan det godt ske man finder plottet for nemt og for blidt, men jeg syntes det fungerer godt som en afslapningskrimi. En hvor man ikke nødvendigvis er ved at falde ned af sofaen i spænding, men som er underholdende og interessant nok til at blive ved at læse.

Kadaverdoktoren af Lene Kaaberbøl//Iben Jakobsen

Som ung kvinde har jeg naturligvis også en meget ligetil tilgang til hovedpersonen Madeleine Karno, men må dog indrømme at jeg snublede et par gange over den ret uelegante samfundskritik af datidens samfund og kultur som Kaaberbøl "lister" ind i plottet. Det er lidt for nemt hvordan alle de vigtige personer bare accepterer hvorledes Madeleine bryder alle reglerne for hvad kvinder dengang måtte og kunne.

Alt i alt er det en ganske fin bog, men ikke der er hverken banebrydende eller en favorit af nogen slags. Ydermere har jeg også læst bog #2 i serien, Det Levende Kød, og den er langt bedre og mere fangende - men mere om den på et senere tidspunkt.

Kadaverdoktoren af Lene Kaaberbøl//Iben Jakobsen
KADAVERDOKTOREN
Madeleine Karno #1
af Lene Kaaberbøl
ISBN13: 9788770534994
316 sider / Udgivet i 2010

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

28/09/2014

Bogbloggertræf 2014

Jeg havde en vidunderlig skøn dag i går - der deltog jeg i det første nordjyske bogbloggertræf. Inden træffet anede jeg ikke hvad jeg kunne forvente, men det jeg gik derfra med var over alle forhåbninger - en fantastisk oplevelse, en masse nye venskaber og en enorm stak bøger.

Jeg var lidt usikker da jeg først ankom og spejdende ud over mylderet af udelukkende kvindelige bogbloggere, og indså at jeg faktisk ikke rigtig kendte nogen. Nogle kunne jeg genkende fra deres blogs eller twitter profiler, men jeg havde aldrig sådan rigtig snakket med dem. Men da vi så blev bedt om at sætte os til borde og bordplanen placerede mig midt i det hele så gik snakken ellers. Og det blev den ved med hele dagen. På kryds og på tværs af bordene og rummet blev der diskuteret, debatteret, udvekslet anekdoter, erfaringer og tips, og det var noget af det hyggeligste jeg længe har været med til.

I alt deltog disse 24 bogbloggere i strålende humør, inkl. arrangørerne, som jeg i øvrigt lige skal bemærke fortjener en fantastisk masse ros for at arrangere så gennemtænkt og fedt et bogbloggertræf!
Stort tak til Karin/Skrivepulten, Irene/Boghunden, Simone/Boghjørnet og Rikke/Andrup's Bookshelf.
Resten var:
Kathrine/Bøger på tværs Line/Min forestilling om hvad paradis er
Stine/Stinchen Astrid/Woman who reads
Tanja/Ajnat Nena/Nenaskov
Mette/Bøgernes Univers Birgitte/Bachs bøger
Sidsel/Buch's Books Mia/Readers Wall
Sabina/Frk. Hyms Anne/Breve fra Månen
Michelle/The Small Wonders of Life Gitte/Boghylden
Rikke M/Paperback Castles Rikke S/Flyv med mig
Louise/Kære dig Susanne/Sus bogblog
Xenia/Xenias Bogblog Iben/Borough of Books


Søde Rikke fra Paperback Castles havde i øvrigt en fin fin gave med til os fra forlaget Lindhardt og Ringhof, vores bordkort var vitterligt en pose med bøger!


Vi startede ud med en lækker buffet frokost, hvorefter surprise-gæsten debutforfatter Nanna Foss dukkede op og fortalte os om hendes nye bog, Leoniderne, der udkommer den 19. oktober 2014 hos Tellerup. Hun var rigtig spændende at høre på og blev hos os arrangementet ud og hyggede. Nå ja, og så gav hun hver af os et eksemplar af hendes bog :) Mange tak Nanna!


Herefter blev vi udfordret til gæt og grimasser - book title edition af arrangørerne. Jeg selv mimede mig frem til titlen Eleanor & Park, og der var mange gode indslag, men aller bedst var dog Xenias mesterlige miming af Moby Dick - alle var flade af grin.

Herefter stod den på endnu mere snak inden der blev sat et bugnende kage/snack bord frem og mens vi guffede, indtog Christina Bonde scenen og fortalte om hendes karriere som dansk forfatter og hvad hun brugte os bogbloggere til. Det blev til en meget livlig debat, der var rigtig interessant at deltage i.


Da vi havde fået snakket af og spist mere sukker end godt er, blev vi hevet op af stolene og delt op i hold hvorefter vi blev smidt ud i et mindre forhindringsløb af bog-opgaver. Her skulle vi se hvem der kunne få flest point for at gå med bøger på hovedet, samle jordens måske sværeste puslespil, lægge bogcovers i rigtig rækkefølge og identificere en stak eventyr-covers uden titel eller forfatter. Jeg kan med stor stolthed fortælle, at hold #4, som jeg var på, gik hen og vandt - og Bogforum havde været så rare at sponsorere indgangsbilletter til vinderne! Jeg gav dog min billet væk, da jeg ikke tror jeg får mulighed for at tage derover.

Herefter nærmede det sig så småt enden, men ikke før at en skillevæg blev trukket til side, og vi hver fik en enorm bookiebag, der var ved at sprænges af alle de bøger og papirer, der var proppet deri. Jeg er stadig fuldstændig paf over hvor gavmilde sponsorerne har været. For mig er en bog på dansk noget virkeligt værdifuldt, som jeg ikke så tit får fingrene i andet end på biblioteket, så lige pludselig at sidde med hele 16 styks i skødet og en del flere digitalt, det var overvældende.


Det var så god en dag og jeg er stadig helt høj på den. Det var svært at tage af sted fra dem alle, og var også helt rastløs da jeg kom hjem; jeg havde simpelthen så meget positiv energi i kroppen, der slet ikke kunne slå sig til tåls med en stille lørdag aften på sofaen (det skyldes muligvis også al den kage jeg indtog). Et gigantisk tak til alle der deltog og gjorde dagen så speciel, tak til arrangørerne igen for at gøre det så godt, og naturligvis tak til sponsorerne, som jeg lige kan nævne her:

SPONSORLISTE:

Mofibo - abonnement uden udløb, t-shirt Lindhardt & Ringhof
Turbine Rosenkilde & Bahnhof
Tellerup – Nanna Foss’ bog Leoniderne Forlaget Mellemgaard
Skriveforlaget Politikens forlag
Rosinante & Co Jentas - Robert Hunter novelle
Modtryk Valeta
Gads forlag People’s Press
Bogforum - billetter til vinderne af konkurrencen Liveboox - 100 kr. til ebøger
Forlaget Iris Forlaget Alvilda
Virabooks Maja S. Flak
Arnold Busck Hjørring - Net til bookiebags Christian Møgeltoft
Ken Brerup Brødrene Ellemose
Kim Juul Postkiosken & KageDreams - rabat på fondant
Gris og Ko - 300 kr. til indkøb af kød

Du kan i øvrigt finde endnu mere om træffet hvis du tjekker #bogbloggertræf ud på twitter og instagram.

26/09/2014

Moving - BOOKS!

I'm currently in the middle of moving (and constantly amazed at how much stuff I have, the boxes are never ending!)

Today, I got to one of my favourite parts though - unpacking my books. Now, I've been staying with my parents for a while and prior to that packed a few boxes with my favourite books and all the unread ones to have at their place - just in case. The rest of my books have been packed away and I haven't seen them for months on end.

Unpacking them today and rediscovering books I've read and loved was basically Christmas for me. It was hard work though as I had to also alphabetize them while unpacking so I can figure out where to put them (because of sloping walls my bookcases are in 3 different rooms rather than all together)

But enough talking - pictures!

After the 1st box:
Dragonlance!

After 2 boxes:
Gregory! Martin! Gaiman! Rothfuss!

After 3 boxes:
Tamora Pierce!!

After 4 boxes:
 Books! So many books!

After 5 boxes:
Oh God, the piles are getting unstable!

After 6 boxes:
Robert Jordan! David Eddings!

After 7 boxes:
Trudy Canavan and Charlaine Harris just outgrew everyone else, and look! Rowling!

and after the final 8th box:
My precioussss

All in all, I've counted that I own, in total 291 books of fiction.
And then of course there are also these guys:

Faction!

25/09/2014

PS, I Love You by Cecelia Ahern

When Gerry dies, Holly is devastated. His last bequest to her is The List, a bundle of letters which form a monthly mission for Holly to get her life back on track. As the letters are gradually opened, and as the year unfolds, Holly is both cheered up and challenged. Life is for living, she realises - it helps if there's an angel watching over you.

A long long time ago I saw the sweet film based on this book. Starring whatshername and Gerard Butler I remember it as a really nice feel-good film and quite American. Seconds into the audiobook I’d borrowed from the library that was set straight. This is an Irish tale set in Dublin and by gods the accent of the Irish narrator, Dervla Kirwan, was just the best thing ever. She did a great job at giving every person she voiced a specific voice and feel of their own.

What wasn’t so good about the audiobook was the fact that it turned out to be abridged. I didn’t know this beforehand and was quite surprised when it said on the back of the cover that it only took 3 hours and 49 minutes (most books last at least double that). I’ve never before read/heard and an abridged version of the book and decided to give it a go despite my misconceptions. These unfortunately turned out to hold strong.

While they’ve done a good job cutting the story down to the basics following Holly through her grief after the death of her husband and I overall enjoyed what I heard, I also feel like far too much have been left out. More than half the book has been removed from the abridged version and when I found a hardback copy in the library the other day and flipped it open I found multiple storylines and subplots that I never heard a whisper about in the audiobook. And while yes, again, the overall story was good in the abridged version, I feel cheated. I basically just heard another movie version of the book (the original Irish version rather).

(also, regarding the movie, while it’s good, it appears to be another example, just like that other book I reviewed, that Hollywood only takes the gist of a book and makes that into the movie ignoring all the gorgeous details.. The movie is still really good, but it doesn’t replace the book at all. They are two pretty different things entirely.)

In short: it’s a good read, even if abridged, and it gives you the feels, but they don’t last too long, because the characters are never given the chance to grow on you as it’s over far too quickly. If you just need something quick and easy, this is great, but if you have the time I recommend you go with the full version - I’ve taken note to someday read the proper book (or hear it unabridged) but for now hundreds of other stories await.

PS, I Love You by Cecelia Ahern//Iben Jakobsen
PS, I LOVE YOU
by Cecelia Ahern
ISBN13: 9780007197910
Audiobook - 3h 49m (abridged) / Published in 2003

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

21/09/2014

Fragile Things by Neil Gaiman

A mysterious circus terrifies an audience for one extraordinary performance before disappearing into the night, taking one of the spectators along with it . . .
In a novella set two years after the events of American Gods, Shadow pays a visit to an ancient Scottish mansion, and finds himself trapped in a game of murder and monsters . . .
In a Hugo Award-winning short story set in a strangely altered Victorian England, the great detective Sherlock Holmes must solve a most unsettling royal murder . . .
Two teenage boys crash a party and meet the girls of their dreams—and nightmares . . .
In a Locus Award-winning tale, the members of an exclusive epicurean club lament that they've eaten everything that can be eaten, with the exception of a legendary, rare, and exceedingly dangerous Egyptian bird . . .

Containing a total of 27 stories of which 20 are short stories (some shorter than others), 4 are poems and 3 are something completely different; the book begins with an introduction by Gaiman wherein he presents each individual story, what they represent, how they got created and if and what they've won of awards.

I initially set out to review each and every short fiction and wonder in this book individually. 6 hand written and cramped pages later I realised this would be the world's longest and TL;DR review ever if I didn't limit myself. I will therefore instead tell you of my favourites of which there are quite a few.

Fragile Things by Neil Gaiman//Iben Jakobsen

A Study in Emerald - Gaiman describes this little masterpiece as "Sherlock Holmes meets the world of Lovecraft" where the rational clashes with the irrational. I absolutely loved it, though I was way too thick to properly get it until it was spelled out for me in the end. Must read A Study in Scarlett to compare!

October in the Chair - A great ghost story wrapped in something entirely different with the months personified and telling tales around a camp fire.

Other People - Very little can be said without spoiling the plot, but this is a truly fantastic, fascinating and utterly creepy tale of endless horror.

Instructions - Mentioning many details from stories read so far throughout the book, Gaiman describes this poem of sorts as instructions as to how to act if one should suddenly find oneself in a fairy tale. I particularly liked the final few lines which conveyed a hauntingly beautiful tone of how childhood differs from life and perception as an adult.

Sunbird - this is a brilliant tale of the members of the epicurean club on the hunt for a new thing to be eaten which leads them on the trail of the Sunbird. But all is not as it would seem, as they are soon to find out.

The Monarch of the Glen - this is the story I've perhaps been the most excited to read and thankfully it didn't let me down. Also known as American Gods #1.5 it's a story about Shadow and what's up to now after all he was put through in Gaiman's novel American Gods. It takes place in Scotland where Shadow is once again pulled into some supernatural shit he didn't ask for but can't seem to leave him alone. It's a brilliant short sequel in my opinion.

All in all I can conclude I'm (still) no fan of poems, but I love just about anything else Gaiman writes. His style is nothing short of amazing. The way he has with words is so very special, the way he's able to construct the most insane yet totally believable scenarios and scenes with far fewer words than you'd think possible.

Fragile Things by Neil Gaiman//Iben Jakobsen
FRAGILE THINGS
- Short Fictions & Wonders
(American Gods #1.5 included)
by Neil Gaiman
ISBN13: 9780755334124
366 pages / Published in 2006

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

17/09/2014

Autumn 2014

I'm a big fan of autumn. It's a beautiful season with the most gorgeous colour display nature can provide. There are still warm days with the bluest sky imaginable and there are cold rainy ones and days where the fog is so thick you can barely see your hand in front of your face.

I've taken to bringing my camera when we walk the dogs in the evening and have captured a few rather lovely shots of the Danish fall - I hope you enjoy :)

15/09/2014

Library Haul #10


From left to right:
The Complete Tales by Beatrix Potter
From Holmes to Sherlock by Matthias Boström
The unbecoming of Mara Dyer by Michelle Hodkin
All my friends are superheroes by Andrew Kaufman
Dear Life by Alice Munro
Reconstructing Amelia by Kimberly McCreight
The house we grew up in by Lisa Jewell
The Silkworm by Robert Galbraith
Ellers går det godt [Besides that, all is well] by Maren Uthaugh

12/09/2014

The Rosie Project by Graeme Simsion

Meet Don Tillman. Don is getting married. He just doesn't know who to yet. But he has designed a very detailed questionnaire to help him find the perfect woman. One thing he already knows, though, is that it's not Rosie. Absolutely, completely, definitely not. 

I've recently realized I read a lot of books where I have very little idea beforehand as to what they're about. I know enough to be interested and borrow them from the library/buy them, but I don't read the back-cover and I only glance at the Goodreads summary - mostly I find I'm told way too much in these and I enjoy not knowing what happens 50 pages in, even if the real action or drama doesn't start till after that.

Long story short, this was the case with The Rosie Project - I had no idea what I was getting myself into and I absolutely loved every single page. Don is such a lovable character and it's all just perfectly put together and so very very well written.

The Rosie Project by Graeme Simsion//Iben Jakobsen

Don is not your typical guy, he's got his very own way of doing things and nobody is allowed to change that - but he's noticed it's high time he marry and dating and making room for another person in his very structured life is not an easy feat. And way too many women waste his time any way, being completely unsuitable. So he invents the Wife Project - and as you can probably guess from the title that leads to the Rosie Project.

I genuinely loved this book and I think if you've read The Curious Incident Of The Dog In The Night Time by Mark Haddon then there's a very good chance this book is for you too.

The Rosie Project by Graeme Simsion//Iben Jakobsen
THE ROSIE PROJECT
by Graeme Simsion
ISBN13: 9780718178123
298 pages / Published in 2013

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

07/09/2014

Happy Birthday to me!

" Today is my one hundred and eleventh birthday! "

Well, not quite, but I am starting to feel old. It's my 26th birthday today and I'm really struggling to understand I'm supposedly all grown up and now officially closer to 30 than 20.

Last year when I celebrated my 25th birthday it was quite a big party gathering family and friends as we were also celebrating me getting my Master of Arts (MA) in Information Science and Cultural Communication (in Danish: Cand.scient.bibl a.k.a. Kandidat i informationsvidenskab og kulturformidling) and was over and done with University.

In the year that's passed since then I got a work-experience job with a Northern library for a few months and then got a proper job as a temp for a librarian on maternity leave in a bigger library more to the South. Just before the 6 months were up they renewed the contract and I'm currently scheduled to work here until the end of 2014 and am begging/hoping/wishing they'll be able to hire me afterwards.
I have also sold my apartment and am now looking somewhere cheap to rent nearer my current workplace and am currently living with my parents while that search goes on.

So on the Great List of Adulthood, I can currently say yes to having completely finished my education and having a job for the moment, but lacking are still a secure job, a place of my own (but that should be rectified again soon) and no relationship of any kind (though I do really love my cat).

All in all it's been a pretty good year and I'm looking forward to seeing what awaits in this next one.

26 - bring it!


03/09/2014

A Witch Central Wedding by Debora Geary (Tiny Review)

It's a Witch Central wedding - and you're invited :).
This is not a short story, really - more like a snapshot. The chance to share in an important moment in the lives of your favourite witches.
This should be read between A Reckless Witch and A Nomadic Witch. Enjoy the wedding!

Costing next to nothing on the kindle store I dived straight into this book after reading A Reckless Witch and while it's obviously just a tiny little extra book, barely the length of a couple of regular chapters, it's so cute!

I won't spoil it for you and tell you who's getting married, that's revealed in the third book and this is simply the marriage celebration.

A WITCH CENTRAL WEDDING
A Modern Witch #3.5
by Debora Geary
ASIN: B008RDCBEA
32 pages / Published in 2012

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014