Velkommen

På bloggen her kan du finde anmeldelser af alt fra fantasy, science fiction, kærlighed, chicklit, YA og NA til historiske romaner, krimier, spændingsbøger, og hvad jeg ellers lige falder over, der ser spændende ud. Herudover er der bl.a. Book Hauls og Kommende Udgivelser, samt Månedlige Opsummeringer. Occasional posts/reviews in English.
~ Iben
Bibliotekar, bogblogger & boganmelder

31/03/2015

Berlin 404 af Thomas Clemen

I november 1989 blev Berlinmurens fald forpurret af et tilfældigt biluheld. I de efterfølgende årtier isolerede Østtyskland sig i en sådan grad, at ingen har hørt nyt fra det lukkede land i en hel generation.
En dag kolliderer et tog fra den vesttyske under­grunds­bane med et tog fra DDR i ingenmands­landet under Muren. De to lande beskylder gensidigt hinanden for bevidst at have forårsaget den voldsomme ulykke.
Den handicappede it-ekspert Jacob Blau er ansat i den vesttyske U-bane-administration. Han sendes mod sin vilje på en mission til det lukkede Østtyskland, hvor han skal finde svaret på, hvad der virkelig skete, og dermed forhindre en altødelæggende krig i at bryde ud. Med sig har han efterretningsofficeren Berendine ­Wachner – og i hælene på dem er Jacobs uberegnelige brødre.
Hvad Jacob og Berendine finder bag Jerntæppet er mere chokerende, end nogen kunne forestille sig. Et spil om verdens fremtid er i gang.

Jeg faldt tilfældigt over den her bog på biblioteket en dag og efter at have læst bagsideteksten var jeg solgt. Hvad ville der være sket, hvis Muren ikke var faldet?

Berlin 404 er lidt en svær bog at anmelde. Den handler om en alternativ verdenshistorie, hvor Muren ikke faldt i 1989, og jeg syntes det var meget svært at regne ud hvad det egentlig var bogen ville. Vi følger Jacob og i mindre grad hans plejebrødre og -søster. Jacob arbejder for den vesttyske u-bane administration og sendes til Østtyskland for at opklare hvilket land, der var skyld i togulykken med trusler om krig næsten lige meget hvad resultatet bliver. Samtidigt har Jacob et handicap, der gør at han lider af blackouts; så der er perioder af tid i sit liv, han ingen erindringer har om.


Bogen starter lidt spøjst ud og måske lidt tungt med nogle "historiske" facts, men det er konstant alligevel interessant og til at læse, og snart tog historien rigtigt fat, og jeg var godt og grundigt revet med. Det jeg savnede mest var dog en specifik dato. Jeg havde meget svært ved at regne ud, hvor vi er henne tidsmæssigt. Er vi i en nutid a la vores hvor muren ikke faldt? Eller er vi længere ude i sådan en fremtid? Den teknologi de bryster sig af i Vestberlin tyder da i hvert fald på at Apple ellers godt kan gå hjem og lægge sig. Når jeg ellers kunne forstå det, var jeg til gengæld vild med den teknologi der fremstilles. EyePhonen er vitterligt forbundet med ens kontaktlinser, og hele ens telefon/computer er (næsten) tilstede i ens hoved. Det beskrives virkeligt visuelt flot, og når først man lige har accepteret, hvor sci-fi det er, så fungerer det virkeligt godt.
Herudover kunne jeg godt have brugt bare en lillebitte skitse, der måske kunne illustrere Vest- og Øst-Berlin og opdelingen. Jeg er ikke mega skarp i geografi, og når man så ovenikøbet omskriver historiens gang, bliver det svært at holde tungen lige i munden. Jeg kendte nærmest intet til Berlinmuren udover, at den havde eksisteret (trods besøg på adskillige museer i Berlin for 15 år siden), og jeg måtte få sider inde i bogen lægge den fra mig og lige læse lidt på Wikipedia om Berlin under og omkring Murens ståen og fald for at have et mere håndgribeligt billede at lægge historien ind i.

Jeg døjede længe med skrivestilen, der virkede lidt fandenivoldsk, indtil jeg med hjælp fra en biblioteksbog opdagede at Mofibo's digitale eksemplar af uransagelige årsager mangler de dobbelte linjeskift ved paragraf afsnit. Det gav lidt knuder i læsningen til at begynde med, men jeg fik dog hold på det til sidst.

Bogen skifter lidt genre adskillige gange, og det blev lidt en skizofren læsefølelse. Er det krimi, er det spænding, er det konspiration, er det autonomt, er det kærlighed, er det familie, er det agent, er det dystopisk, er det historie, hvad er det?
Jeg var underholdt og interesseret hele vejen igennem, men manglede en rød tråd at støtte mig til. Jeg kunne aldrig regne ud, hvor historien var på vej hen, og det var frustrerende, at den lidt skiftede vejbane hvert andet kapitel. Uden at afsløre for meget kan jeg dog sige, at man får en nogenlunde tilfredsstillende forklaring til sidst.

---
Lidt insider-viden fra forfatterens egen blog angående titel og forside: 404 henviser til fænomenet, hvor man ikke kan finde en side på internettet, fordi den er forsvundet: 404 – siden blev ikke fundet. Forsiden illustrerer Berlinmuren, farverne er dystopiske, og virkeligheden overlægges af selvlysende computerkoder i tråd med plottet.

BERLIN 404
af Thomas Clemen
ISBN13: 9788771462753
398 sider / Udgivet den 6. februar 2015

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

28/03/2015

Trudi Canavan

Trudi Canavan (f. 1969) fra Melbourne, Australia er en forfatter, der slet slet ikke får nok opmærksomhed fra de danske læsere.

Hun er en enormt dygtig forfatter med hovedsageligt stærke kvinder/piger i front. Hun skriver dog også utallige kapitler fra mænds synspunkt og det er hun lige så dygtig til. Noget der måske adskiller hende lidt fra mængden er at hun skriver om åbent homoseksuelle karakterer (ikke som hovedfokus, men som en almindelig normal del af et verdensbillede). Herudover har hun også lagt vægt på at hendes karakterer i mange af bøgerne er af asiatisk udseende. For mig er det en "sjov" detalje eftersom så mange bare holder sig til den kaukasiske race og kun indfører lidt diversitet ved at smide en sort eller oliven-hudet person ind i teksten.


Canavan fangede min opmærksomhed med hendes The Black Magician Trilogy - tre fantastiske fantasy bøger om en verden som hun sidenhen har skrevet yderligere 4 bøger om.

I de oprindelige 3 bøger følger vi gadepigen Sonea, der bliver optaget på troldmandsakademiet (ikke uden problemer) og efterfølgende både må kæmpe for sin ret til at lære - og for sit liv. Den fjerde bog er en selvstændig bog der foregår flere hundrede år før den første trilogi. Den sidste trilogi foregår omtrent 20 år efter den første og følger Sonea's søns forsøg på at skabe fred mellem landene Kyralia og Sachaka.

Canavan har herudover skrevet to andre serier om to vidt forskellige boguniverser. Den første er The Age of the Five trilogien, der handler om præstinden Auraya der bliver ophøjet som en af De Hvide, gudernes mest magtfulde tjenere, og snart står hun overfor hårde valg, da der udbryder krig i mellem lande og guder. Det er en meget spændende serie, der dog mere henvender sig til et mere modent publikum.

Den helt nye Millenium's Rule trilogien er jeg endnu ikke selv kommet i gang med nu, men jeg er helt ærligt slet ikke i tvivl om at den serie nok også skal blive et hit.

Selvom de alle er gode er det alligevel den originale trilogi om Sonea, jeg holder mest af, men jeg er også ekstra vild med den ensomme ulv i flokken The Magician's Apprentice, der føles lidt anderledes voksen i sin stil, hvor de første bøger mere henvender sig til Sonea's jævnaldrende.

Canavans bøger er i Danmark oversat og udgivet af Tellerup

The Black Magician Trilogy
De Sorte Troldmænd #1-6 / #1-3
The Magicians' Guild (2001)
The Novice (2002)
The High Lord (2003)
Oprindeligt blev The Black Magician Trilogy splittet op i 6 korte bøger:
Sonea #1
Ferguns hævn #2
Novice #3
Den udvalgte #4
Højmagi #5
Ikanernes angreb #6

De er sidenhen blevet genudgivet som en trilogi:
Troldmandslavet #1
Novicen #2
Højmagien #3

The Magician's Apprentice (2009)
(prequel stand-alone novel to the Black Magician Trilogy)
Magikerens lærling #1-3

The Magician's Apprentice er oversat og udgivet som en trilogi:
Tessia #1
Invasionen #2
Opdagelsen #3

The Traitor Spy Trilogy
(sequel to the Black Magician Trilogy)
Ambassadørens mission #1-6?
The Ambassador's Mission (May 2010)
The Rogue (May 2011)
The Traitor Queen (Aug 2012)
Af den sidste trilogi, The Traitor Spy Trilogy har de endnu kun udgivet bog 1 på dansk (men som 2 bøger):
Tyvejægeren #1
Forræderiets døtre #2

The Age of the Five Trilogy
Den Hvide Præstinde #1-6
Priestess of the White (2005)
Last of the Wilds (2006)
Voice of the Gods (2006)
The Age of Five trilogien er blevet oversat til følgende 6 bøger:
Auraya #1
Siyee-alliancen #2
Drømmevæveren #3
Gudernes tjener #4
Den hvide død #5
De sidste Vilde #6

Millennium’s Rule Trilogy

Thief’s Magic (2014)
Angel of Storms (Forthcoming 2015)
Successor’s Son (Forthcoming 2016)


...
Trudi Canavan is an amazing fantasy author from Melbourne, Australia who deserves far more credit and readers than she's got. In the table above you can see a list of all her series and novels (as well as those translated to Danish). My favourite series is the original Black Magician Trilogy and I also adore the stand-alone prequel The Magician's Apprentice.

26/03/2015

Drengen på Schindlers Liste af Leon Leyson

Leon er 10 år gammel, da nazisterne i 1939 besætter hans hjemland, Polen. Fra den dag forandres hans liv: skole og drengestreger afløses af en kamp for overlevelse. I de følgende år udsættes han for nazisternes grusomheder i ghettoer og koncentrationslejre. Leon mister to af sine fem søskende og der er kun én måde for ham at undgå døden på: at få arbejde på Oskar Schindlers fabrik.
Leon Leyson var en af de yngste jøder, som blev reddet af Oskar Schindler under Anden Verdenskrig. Han døde i januar 2013 – dagen efter at han havde afleveret sit manuskript.


Drengen på Schindlers liste er en virkelig virkelig flot bog. Har man som så mange set filmen "Schindlers Liste", så føler man måske også, at man kender historien her. Og den er da også meget bekendt, men der er helt specielt personligt skær over den i og med, at vi følger Leon's kamp om overlevelse og hans desperate håb om, hans familie vil overleve sammen med ham. Det er en barsk og hjerteskærende historie, der sætter ansigter og følelser på en af verdenshistoriens mest frygtelige hændelser.

Bogen er forholdsvist kort og to the point. Det er en biografi af bedste slags, den er meget velskrevet og nem at tage til sig. Jeg bemærkede, det var børnebiblioteket, der havde indkøbt den fremfor voksenbiblioteket, og jeg tror da også de ældre unge i folkeskolen vil kunne lære meget af den, men det må absolut ikke afholde "voksne" uanset alder fra at læse den.

Jeg må indrømme, jeg begyndte at græde, da bogen sluttede med, at Leon beskriver, hvordan han bliver gammel i USA, og hvordan han blev berømt, efter filmen udkom. Billederne af Leon op igennem hans liv, der slutter det hele af, knækkede mig.  At læse hvordan han fik sig et godt liv, efter alt det han blev udsat for, var enormt rørende. Det er umuligt at forestille sig hvad folk gennemgik, hvad nogen formåede at overleve - men den her bog gør et virkeligt godt stykke formidlingsarbejde og fortjener at blive læst og husket.

DRENGEN PÅ SCHINDLERS LISTE
af Leon Leyson
ISBN13: 9788702152937
245 sider/ Udgivet den 13. marts 2014

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

24/03/2015

Paper Towns af John Green

"Paper Towns" er historien om Margo og Q. Men også historien om et mysterium. Mysteriet om de mennesker, vi idealiserer så højt, at vi i vores jagt på at finde dem opdager, at vi leder efter de forkerte...
Barndomsvennerne Quentin og Margo går på samme high school, men er vokset fra hinanden. Den nørdede Q følger fascineret fra sidelinjen den gådefulde, smukke Margo, som flirter rundt med de populære elever på skolen. Men hun bliver først et mysterium, da hun en tilfældig aften kravler ind gennem Qs vindue og tilbage i hans liv - med planer om en hævnaktion mod alle der nogensinde har såret hende. Efter deres eskapadenat forsvinder Margo, og Q og hans venner dropper eksamenslæsningen for at finde hende, død eller levende.


Paper Towns var mig en behagelig overraskelse. Jeg havde lidt halvt om halvt afskrevet John Green som en forfatter, der bare ikke rigtig er noget for mig (hvilket er lidt sjovt, når man tænker over det, for ud af de nu 5 bøger jeg har læst af ham, var det kun Gåden om Alaska, der ikke virkede for mig). Det første kapitel, hvor Margo hiver Q ud på en natlig eskapade, synes da også at understøtte mine lidt lunkne følelser, men så efterhånden som jeg læste videre blev jeg ret opslugt af denne søgen efter det mysterium som er Margo. Denne indsigt i, at den enkeltes identitet kan være meget anderledes fra den opfattelse som andre måske har om én. Bogen indeholder også et roadtrip, der bare på ingen måde er som et klassisk roadtrip - det er så langt federe og mere ægte.

Hvor The Fault in Our Stars ganske rigtigt fik mig til a tude og Will Grayson, Will Grayson bare er en herlig glad oplevelse, så er Paper Towns kort fortalt  nok muligvis den bedste John Green bog jeg har læst. For den fik mig til at tænke. Der var nogle ting, der sagde klik og gav genlyd. Muligvis jeg bare lige har læst den på rette tid i mit liv, men den ramte i hvert fald helt rigtigt.

PAPER TOWNS
af John Green
ISBN13: 9788763837217
336 sider / Udgivet den 4. november 2014

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

21/03/2015

Fuck, en lækker røv af Susanne Staun

FUCK, EN LÆKKER RØV! er en superforenklet guide til den svigtede sprogbruger. Du lærer alt det basale, som du burde have lært i folkeskolen – også at sætte kommaer uden at dø af kedsomhed. Og du kommer til at forstå, hvorfor det er vigtigt. Bogen kan let og smertefrit redde dit liv – i hvert fald kan den redde dit omdømme, jævne vejen til drømmejobbet og i det hele taget gøre dig mere skinnende lækker på skrift, end tilfældet allerede er. FUCK, EN LÆKKER RØV! er en sproglig makeover med turbo for alle, der hver dag dummer sig, når de skriver.

Som en, der var heldig med at have en række dygtige og engagerede dansklærere (samt en enkelt latinlærer i gymnasiet) koblet med hvad der ærligt må kaldes for flair for det, har den danske grammatik altid faldet mig forholdsvist let. Jeg er ikke ufejlbarlig, bevares, men jeg vil dog godt påstå, at jeg er ret god til det. (Hvor mange tåkrummende fejl skal vi gætte på, jeg har overset i den her anmeldelse?)
Jeg var derfor slet heller i tvivl, da jeg først hørte om bogen her og så et interview med Staun i fjernsynet om den, at den var lige noget for mig. Jeg har da også siddet og grint fra side 1 af. Bogen er rigtig fint sat op med let tilgængeligt sprog med meget casual tonefald samt en masse illustrationer* af forskellig art, der understreger humoren.

Bogen ligger hårdt ud med at forklare grundstenen i dansk grammatik - hvordan en sætning er bygget op, og hvilken betydning det har for, hvor kommaet skal sættes. Staun kører igennem det med en hård tone, der for det meste er sjov på den fede måde, men enkelte gange bliver lidt for spydig og nedladende.

Jeg skal ærligt indrømme, jeg blev helt nostalgisk, da et kapitel gjorde rede for kryds og bolle. Jeg fucking elsker X og O! Jeg sad og nikkede glad ved hendes ord om, at når man bare har sat nok af dem, så kommer det helt ubevidst via mønstergenkendelse. Det er så sandt, sandt. Da vi senere nåede til firkant og trekant, gakkede min indre grammatiknørd fuldstændig over.
Kapitlerne fortsatte én efter én i en lækker tur ned gennem memory lane til mine forgangne dansk undervisninger. Jeg udbrød begejstret til min kat "Narhj, nu kommer der et kapitel om indskudte sætninger! :D :D :D" ... Hun var sjovt nok ikke imponeret, og jeg må stærkt genoverveje mine fremtidige fredag aftener.
Hernæst fortsatte en dejlig masse læring om sætninger og hvor vigtige kommaer er for budskabet og forståelsen - og for hvordan andre opfatter én. Der var gensyn med nutidsformer og modalverber og genopfriskning af hvordan, man korrekt bruger tøveprikker, og så videre, og så videre.

Alt i alt er det en herlig bog, der har fået mig til at grine højt adskillige gange og mindet mig om hvor stor en sprognørd, jeg kan være. Jeg slugte den på få timer og kan kun anbefale den.

Målgruppen for bogen her er muligvis snæver. Der er dem som mig, der synes det er sjovt at læse om, og så er der dem, der vitterligt gerne vil lære noget - måske bare lidt. I modsatte grøft er dem, der fnyser hånligt og ikke ser nogen pointe i at holde en vis standard og ikke lade sproget gå helt i hundene. Folk der er ligeglade og som Staun citerer dem for at sige: "du forstår jo godt hvad jeg mener". Til sidstnævnte kategori siger jeg dog: læs i det mindste bare lige kapitlet om førstehjælp til sprogspassere. Du behøver ikke nødvendigvis læse 100 siders forklaring om grammatik og kommaer, men læs lige et par sider om de mest hyppige sprogfejl og tag ved lære. Heri forklarer Staun hurtigt og ligetil blandt andet sammensatte substantiver, forskellen på ligge og lægge, brugen af bindestreger, vær/værd/hver og mange flere. Det er nyttig viden!

Fantastisk citat fra side 56
Udråbstegn: Dette er tegnenes Se&Hør, og det har råberiet til fælles med capslock.


*Jeg vil godt lige indskyde, at jeg undrer mig over manglen på henvisninger til, hvor de mange tegninger stammer fra. Jeg syntes mange forekommer mig bekendte, og jeg savner credit til kunstnerne. Bare fordi de ligger på nettet betyder jo ikke, de er public domain og gratis at bruge. Det håber jeg virkelig, der er styr på fra redaktionens og forfatterens side; der er jo nok så fine kildehenvisninger til de citerede tekster og artikler.

FUCK, EN LÆKKER RØV
Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger
af Susanne Staun
ISBN13: 9788702170856
112 sider / Udgivet den 5. marts 2015

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

19/03/2015

The Maze Runner by James Dashner

When the doors of the lift crank open, the only thing Thomas remembers is his first name. But he's not alone. He's surrounded by boys who welcome him to the Glade - a walled encampment at the centre of a bizarre and terrible stone maze. Like Thomas, the Gladers don't know why or how they came to be there - or what's happened to the world outside.

I was a bit nervous when I got started on reading The Maze Runner. So far, the reviews I've read about it, have been mostly negative and while I really wanted to like it, I wasn't sure if I would.

As it turned out I really do like it. I think it's a genuinely good book with a plot and some twists I didn't see coming and I really enjoyed it.

I do think the writing for some reason is extraordinarily heavy and as such it's a heavy if not hard book to read. I found it impossible to fly through the pages and it took me far longer to read than any young adult book usually would. It's not that the pacing isn't rapid enough, it's definitely not devoid of anything happening, I really don't know why or how, it's just heavy to read.

Obviously many have compared it to The Hunger Games as they are also YA books in a dystopian setting with teenagers dying left and right, but I do think this is quite different. This is about the teens working together to stay alive and figuring out how to escape the maze and the evil that lurks there.

I really loved the ending and am very curious to read the next two books in the trilogy, The Scorch Trials and The Death Cure.

THE MAZE RUNNER
The Maze Runner #1
by James Dashner
ISBN13: 9781908435132
371 pages / Published in 2010

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

18/03/2015

Wise words on a Wednesday


Knowledge is knowing that tomato is a fruit
~
Wisdom is not putting it in a fruit salad
~
Philosophy is wondering if that means kethup is a smoothie
~
Common sense is knowing that ketchup isn't a damn smoothie

17/03/2015

Kvinden de meldte savnet af Sara Blædel

Da en kvinde bliver dræbt i England, viser det sig helt overraskende, at hun egentlig er dansk, og at hun i 18 år har stået på dansk politis liste over savnede.
Der er ingen spor efter gerningsmanden, så engelsk politi prøver i stedet at finde et motiv til drabet. Derfor beder de kriminalassistent Louise Rick fra eftersøgningsafdelingen undersøge, hvorfor en række danskere har indsat meget store beløb på kvindens bankkonto.
Det bliver starten på en større efterforskning. Da alt er afdækket, har man ikke bare fundet det chokerende svar, men hele sagen kommer også til at vende op og ned på alt i Louises liv.

Jeg hørte samtlige 8 af Sara Blædels krimier om Louise Rick og Camilla Lind i 2014. Jeg startede vist med 7. bog i rækken, De Glemte Piger, og blev ret imponeret. Herefter tog jeg fat i nr. 3, Kun ét liv, og også denne syntes jeg rigtig godt om. Så stod den på resten af bøgerne i rækkefølgen 4., 1., 5., 6., 2. og til slut den 8. Hvorfor jeg aldrig fik taget dem i rigtig rækkefølge kan jeg ikke rigtigt svare på. De fungerer ganske udmærket rodet helt sammen - det er "kun" detaljerne om Louise og Camillas liv der er lidt usammenhængende. Men samtlige bøger er gode til at opsummere hvad der er sket i de forgående uden at spolere noget, så det skadede ikke det mindste.

Det har svinget lidt hvor godt jeg har syntes om den enkelte bog. Nogle er helt klart bedre end andre og enkelte syntes jeg slet ikke godt om. Specielt Dødsenglen fandt jeg enormt langtrukken, og Dødesporet var jeg også meget uimponeret over. Det var derfor med stor spænding at jeg gik i gang med sidste skud på stammen, Kvinden de meldte savnet (atter som lydbog). Blædel har selv udtalt af denne bog bliver den sidste i serien og jeg var specielt interesseret i at se hvad det hele ville ende med. Jeg har aldrig været forfærdelig tæt knyttet til hverken Louise eller Camilla, men nysgerrig er man jo altid.

I Kvinden de meldte savnet myrdes en kvinde i England, der viser sig at være blevet efterlyst i Danmark 18 år tidligere - af Eik. Louise trækkes ind i efterforskningen, der også snart breder sig til Danmark, og både arbejdsmæssigt og på kærlighedsfronten må hun tage nogle store beslutninger.

Som overordnet var jeg glad for bogen. Den pakkes fint sammen med sløjfe ovenpå, alle mysterier løses, alle er glade, hurra. Men når jeg så sidder her nu og kigger nærmere på det hele, mindes jeg blandt andet hvor meget det irriterede mig, at Louises følelsesregister var all over the place. Man vidste aldrig rigtig, hvor man havde hende, og jeg syntes der var mange gentagelser i det. Historien med Eiks fortid og den dræbte kvinde virkede lidt forceret, som om nu skulle det hele bare passe sammen i det større puslespil, og Camillas rolle som journalist var lige så presset. Nu vil jeg ikke afsløre for meget, men der er et tema i bogen vi blandt andet kender fra Jojo Moyes bestseller, og den måde det hele præsenteres på, og hvordan personerne hver især giver deres besyv med om lige deres holdning til det, virker lidt som om Blædel lige ville op på en sæbekasse

Afslutningsvis kunne man næsten fristes til at tilføje et og de levede lykkeligt til deres dages ende ved bogens slutning. Men det er med et glimt i øjet at jeg brokker mig lidt, for jeg syntes som sagt overordnet godt om den. Den føltes lidt for kort, og var lidt for hurtigt overstået og der var nogle svagere punkter, men alt i alt var det en god afrunding på en bestseller af en krimiserie.

KVINDEN DE MELDTE SAVNET
Louise Rick/Camilla Lind #9
af Sara Blædel
ISBN13: 9788771593471
MP3 lydbog - 7 t., 10 m. / Udgivet den 7. november 2014

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

14/03/2015

Demon Cycle Short Stories by Peter V Brett

Humanity has been brought to the brink of extinction. Each night, the world is overrun by demons – bloodthirsty creatures of nightmare that have been hunting and killing humanity for over 300 years. A scant few hamlets and half-starved city-states are all that remain of a once proud civilization, and it is only by hiding behind wards, ancient symbols with the power to repel the demons, that they survive. A handful of Messengers brave the night to keep the lines of communication open between the increasingly isolated populace.
But there was a time when the demons were not so bold. A time when wards did more than hold the demons at bay. They allowed man to fight back, and to win. Messenger Arlen Bales will search anywhere, dare anything, to return this magic to the world.
You may remember the Demon Cycle series. I have talked about it before - so far it consists of The Painted Man, The Desert Spear and The Daylight War - and so far it's been 5 stars all the way through. On another note book 4 in the series, The Skull Throne, is published on the 31st of March and I'm so freaking excited I can barely contain myself! I'm going to have to set a day aside when I start reading that one, because no way will I be able to put it down once I get started!

In the mean time though I've been catching up with the series with these amazing two short story collections.

The first book contains two short stories which have previously been published on their own. Brayan's Gold follows Arlen on his first run as an apprentice messenger alone on a frozen mountainside hunted by a giant rock demon and in The Great Bazaar of Krasia he and Abban work to get hold of maps of a long lost city. These two are #1.5 and #1.6 in the series, and requires you've read the first book to recognise characters, plot and settings.

The second book, Messenger's Legacy, is a bit different. It's book #3.5 in the series, and Brett explains in the introduction that the first chapter of it was meant as the opening chapter of the third book, but the story grew and had a mind of it's own. It's the story of the child Briar Damaj, a half-Krasian, living with his family in Bogton, who flees into the night when tragedy strikes. It's a story that features the Messenger Ragen rather than Arlen himself. Brett also writes in his introduction to look for Briar making appearances in the 4th book, The Skull Throne.

On their own these books are not 5 star books. More like 4 stars. But the thing is - these books are not on their own. They stand tightly interlaced with the other books in the series and might as well have been in them. They are more like chapters cut out because of lack of room rather than individual short stories. And such - as a whole - they are every bit as good as the other 3 books published so far - and every single one of those were 5 star reads, and so are these two.


THE GREAT BAZAAR / BRAYAN'S GOLD
Demon Cycle #1.5-1.6
by Peter V. Brett
ISBN13: 9780007492534
121 pages / Published in April, 2013

THE MESSENGER'S LEGACY
Demon Cycle #3.5
by Peter V. Brett
ISBN13: 9780008114701
112 pages / Published on December 4th, 2014

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

12/03/2015

Den Sorte Paraply af Lene Dybdahl

England 1666.
Adelssønnen Robert Swift tilbringer sommeren på landet i selskab med sin far, som han hader af et ondt hjerte. En nat da Robert ligger og sover, buldrer en hestevogn ned ad markvejen. Det første varsel om at hans trygge tilværelse snart er forbi. På kuskesædet sidder en sortklædt mand med et morderisk udtryk i det ulveagtige ansigt. Sværdet ved hans side klaprer ildevarslende i takt med vognens rystelser. Hvilke dystre hemmeligheder bærer den sortklædte under kappen? Når tiden er inde, kender Robert da forskel på godt og ondt i en verden af løgn og forræderi?
Den Sorte Paraply er en gådefuld genstand af magisk drageskind, hentet i det kinesiske kejserrige. Ved en ulykke antændes den slumrende trolddom, og det får fatale konsekvenser. For ejeren. For London. For Historien.
Jeg var oprigtigt spændt på hvad denne bog ville byde mig af læseoplevelse. En dansk bog der foregår i Englands nutid og fortid? Og med et fantasy element blandet ind i det? Kunne det nu gå an? Og kunne det fungere?

Jo - det kunne det virkelig. Og det gør det.

Dybdahl tager sig et par små friheder med historiens gang i London, men overordnet er den virkelig fin og mit historie-begærlige hjerte håber, bogen måske ubevidst vil få nogle unge til at opsøge mere historisk skønlitteratur. Jeg syntes selv England har noget af det meste spændende historie, specielt omkring deres kongefamilie(r) og det var en fryd at læse en bog, der kredser lidt omkring emnet. Samtidigt fungerer koblingen med det moderne London i vores nutid rigtig godt, og jeg syntes det var virkeligt velskrevet. Persongalleriet er til at forholde sig til, omend nogle enkelte lidt for stereotypiske, og hovedpersonen Robert er behagelig og en man holder med og af.

Målgruppen er 13-16 år, og jeg er sikker på at havde jeg fået den i hånden da jeg var på den alder, havde jeg slugt den og bedt om mere. Nu er jeg så lige et årti ældre - og jeg slugte den. Jeg læste den på en enkelt eftermiddag og nød virkelig hver side. Den er så let læst og historien hiver virkelig en godt med. Der var lige nogle enkelte punkter, hvor jeg måske syntes at Robert var lige lovligt naiv eller godtroende, men fred være med det. Det er en virkelig god bog og jeg er meget glad for at have læst den.

Også selv om jeg stadig ikke kan stave til parably paraply.

DEN SORTE PARAPLY
af Lene Dybdahl
ISBN13: 9788758814094
444 sider / Udgivet den 18. oktober 2014

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

10/03/2015

Kvinden der forsvandt af Gillian Flynn

Nick og Amy er enhver bryllupsfotografs drøm: smukke, suc­cesrige og lykkelige. Tilsyneladende.
Som nygifte slår de sig ned i New York med spændende, kreative jobs. Men da krisen sætter ind, mister Nick sit arbejde, og parret flytter til hans fø­deby North Carthage i Missouri. Men Amy er en ægte Manhat­tan-pige, og hun har svært ved at falde til i den lille flække. Det er imidlertid ikke kun provinslivet, der plager Amy. Under overfladen ulmer ægteskabskrisen, og da Amy forsvinder sporløst på parrets femårs bryllupsdag, mistænker politiet Nick for at have en finger med i spillet. På trods af de mange hemmeligheder, Nick viser sig at have, fastholder han sin uskyld, men hvis han taler sandt – hvor er hans smukke og begavede hustru så blevet af? Da Amys dagbog dukker op under efterforskningen, får hun endelig en stemme.
Men hvem taler sandt – Amys dagbogs­stemme eller Nick, som sættes under stadig større pres af po­litiet? Det viser sig snart, at en af parterne har udtænkt en yderst djævelsk plan …

Det var lidt tilfældigt jeg endelig kom i gang med at læse denne omtalte Gone Girl. Strandet på et bibliotek uden noget at læse i (ja jeg kan godt se ironien i det jeg lige har skrevet) sad jeg og bladrede igennem Mofibo da jeg på min huskeliste faldt over bogen her. Jeg lånte sidenhen også et fysisk eksemplar, da det lidt bedre kan accepteres at man sidder med næsen i en bog fremfor sin mobil, når man er på arbejde (i hvert fald når man arbejder på et bibliotek).


Og hold da helt fast. Den her bog er noget af en oplevelse. Da jeg var færdig sad jeg med en blanding af ærefrygt, total forvirring og et hint af arrigskab. Det er simpelthen så sygt. Men hold kæft hvor er det fedt.

Mange har nok efterhånden set filmen eller læst bogen, men jeg skal alligevel forsøge ikke at spoile noget - hvilket med en bog som denne stærkt begrænser hvad jeg overhovedet kan sige. Det er en af de slags bøger, der vitterligt kræver at man læser den for at kunne følge udviklingen af plottet og afsløringerne af små vigtige detaljer side efter side, spor for spor, så man (måske) kan stykke det hele sammen.

Kort inde i bogen får man en nogenlunde idé om hvordan det hænger sammen, men personligt forblev jeg meget usikker langt inde i historien.  Jeg syntes simpelthen de twists var så mesterlige at det fuckede totalt med min hjerne. Måden det hele udfolder sig på var virkeligt mesterligt skrevet og jeg var helt overvældet over den indsigt i hvor syge og beregnende mennesker kan være. Det samspil og modspil der er i mellem mand og kone er så vildt.

Jeg syntes rigtig godt om skrivestilen og hele historiens layout og bukker mig dybt i støvet for Flynn's evner til at skrive rendyrket ondskab/psykopati. Hold da wow.

KVINDEN DER FORSVANDT
af Gillian Flynn
ISBN13: 9788712048725 (Mofibo)
ISBN13: 9788712048336 (Hardback)
493 sider / Udgivet i 2013

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

09/03/2015

Fantasyfestival 2015

I går var jeg til Fantasyfestival i Esbjerg og sikke en oplevelse. Det helt store trækplaster var naturligvis Tamora Pierce, som da også var min primære grund for at køre knapt 2½ time hver vej. Jeg havde i alt 3 bøger med jeg håbede at få en autograf i.

Efter at have hørt hvor monster lang køen til hendes signering var om lørdagen stillede jeg mig i kø med det samme jeg ankom - 20 min før messen officielt åbnede kl 10. Den var lige godt halv elleve da jeg ærbødigt stod over den lille kvinde der har skrevet så mange fine bøger der i høj grad har formet min barndomslæsning. Jeg havde ikke planlagt at sige noget til hende, regnede med hun nok efterhånden havde hørt det hele, og koncentrerede mig bare om at sige tak og please og vise hende sedlen hvor jeg havde skrevet mit navn (som hun i øvrigt syntes var rigtig pænt - og ukendt. Ingen engelsk sprogede nationer kan hitte ud af et så simpelt navn som Iben. Det giver ikke mening i deres udtale).


Anyways, efter den lille hurra-oplevelse havde jeg et par timer til hendes foredrag kl 12:30 så jeg gik omkring og kiggede på stande og lyttede lidt med i Speaker's Corner, hvor jeg også fandt Haidi Wigger Klaris, der fortalte om tilblivelsen af hendes debut som forfatter med Skyggernes bog, der udkom lørdag (jeg anmeldte den i torsdags). Hun var så sød at signere mit eksemplar :)


Josefine Ottesen var der også om søndagen, så endnu en gang stod jeg i kø for at få signeret en bog. Jeg har kun selv læst bøgerne om Mira af hende, men dem er jeg til gengæld også meget glade for. Hun var virkeligt sød og helt nede på jorden, og vi fik en kort snak om alle de lag, der er i bøgerne for både de yngre og ældre læsere :)

Jeg købte ikke noget på messen; der var nogle gode tilbud, men det af det jeg ikke allerede ejede var enten alligevel for dyrt eller også var det bøger jeg ikke ville læse. Jeg er spændt på om det bliver større med flere stande næste år; når jeg snakkede med personalet fra Esbjerg Bibliotek (stor ros til dem!) så lød det til at det var en kæmpe succes - og det var nu også mit eget indtryk.

Kl 12:30 var det endelig tid til det jeg virkelig var kommet efter - foredrag med Tamora. Hun startede ud med at læse op af sin kommende bog om Aram's studieår og jeg var helt og aldeles solgt. Dertil skal også siges at damen virkelig har en god oplæserstemme. Herefter bad hun publikum stille hende spørgsmål om alt mellem himmel og jord og hun svarede i sin klingende amerikanske og fløjlsbløde accent. Det var så fedt et foredrag, man fik svar på en masse og rigtig megen interessant information om hvordan hun skriver. Hun var alt hvad jeg havde håbet på og mere. Hun havde stor humoristisk sans og hendes mand Tim bød flere gange ind og samspillet i mellem de to var så fint og sødt. Jeg forstår godt hvorfor hun siger de to ting hun er mest stolt af er hendes samlede værker og hendes ægteskab.


Da foredraget sluttede kl 14 besluttede jeg mig for at køre hjemad igen. Mine sanser var mættet og min ryg klagede. Jeg var totalt overtræt da jeg timer senere landede i min lejlighed men alt i alt var det en virkelig dejlig dag.

07/03/2015

Sommerhuset af Marcia Willett

Matt er en ung, succesrig forfatter, alt tegner lovende. Men hvorfor føler han, at noget mangler i hans fortid? Finder han sig selv på landet hos reserveforældrene, Milo og Lottie? Falder søsteren for ungdommens smarte fyr? Løses det hele?

Lad os nu bare lige starte ud med at erkende at jeg er den forkerte målgruppe til den her bog. Jeg valgte at læsehøre bogen som et led i mit arbejde som bibliotekar. Det er rart at have et basiskendskab til de bøger brugerne låner og rigtigt mange (ældre) kvinder er helt tossede med Marcia Willett.

Historien følger primært Matt i hans søgen efter svar på hans fornemmelse af at noget mangler. Bogen starter og slutter med det og der er da også smidt et lille twist ind. Ind i mellem Matt's historie er hans søster Imogen og hendes legen med ilden med den flotte Nick, og Nicks eget drama med pengemangel. Så er der Nicks far Milo, der bor sammen med sin ekskones søster Lottie, der mere eller mindre har opdraget hendes venners børn - Matt og Imogen. Ikke at forglemme er der Milo's elskerinde/pensionistveninde Venecia. Det hele er en stor rodet familiemix, men det giver mening i bogen. En masse personers historier, der er flettet sammen og støtter hinanden.

Jeg syntes personligt, det er ret tandløst og der sker ikke så frygteligt meget. Dialogen imellem personerne føltes en lille smule styltet og lidt overdrevet høfligt (eller måske er jeg bare en ung moderne rod... get off my lawn!). Det er lidt som om hver gang vi rent faktisk nærmer os noget der kunne udvikle sig til noget ubehageligt i historien, så er der nogen der siger "nej nej, alt er godt, ta' en kop te, spis noget kage" - og så løser det hele sig på fineste vis.

Men med det sagt, så var det en fin rolig lydbog at høre på. Ganske hyggeligt og uden drama. Så har man da også prøvet det, og det tog jeg ikke skade af :)

SOMMERHUSET
af Marcia Willett
ISBN13: 9788771305944
Lydbog, eReolen - 8 t. 25 m. / Udgivet i 2014

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

05/03/2015

Skyggernes Bog af Haidi Wigger Klaris

17-årige Ally flytter ind på kostskolen Larchwood. I nærheden af skolen ligger en gammel, faldefærdig kirke, hvor hun ved et tilfælde opdager en hemmelig indgang i væggen, som fører ned til et rum under kirken. Ifølge overleveringerne blev det brugt til praktisering af sort magi tilbage i 1800-tallet. Larchwoods afdøde frue, Catherine Larchin, opsøger Ally og insisterer på at hun skal finde en gammel heksebog, som efter sigende giver uanet magt. Men en hemmelig kreds på skolen leder også efter bogen, og Ally har svært ved at gennemskue hvem der har gode intentioner … og hvem der har onde.

Skyggernes Bog er nyeste skud på stammen af danskskrevet overnaturlig ungdomslitteratur og sikke en fin bog! Den er første del af en trilogi og er af den slags bøger, man let kommer til at sluge - letlæselig og lige til at gå til.


Grundlæggende er der en rigtig god historie i bogen - den har desværre bare alt for travlt. Der er intet subtilt over nogen af plotudviklingerne; det hele bliver bare kastet afsted. Karakterudvikling ser man heller ikke så forfærdeligt meget af. Jeg syntes det er rigtig synd at det går så stærkt, for det svækker bogen, at man slet ikke får lov at forholde sig til noget, før det går videre over stok og sten. Blandt andet fandt jeg det unaturligt hvor let Ally og Susannah bare accepterer alt. Der bliver ikke lagt op til at vi befinder os i en anden verden end vores egen, og jeg tror da nok lige de fleste ville løfte et øjenbryn, hvis der var nogen, der pludselig begyndte at snakke om hekse og dæmoner. Men omvendt betyder tempoet, at bogen er svær at lægge fra sig - der er aldrig et stille øjeblik, og det er umuligt at kede sig.

Kærlighedselementet har jeg det lidt svært med. Jay virker grundlæggende som en sød fyr, og jeg forstår simpelthen ikke hvorfor der lige skal kastes en tiltrækning til Tom ind i mixet. Det bliver lidt for meget en Twiligt/Bad Boy cliché - han opfører sig som en nar (på en absolut utiltrækkende så ring dog til politiet måde) og alligevel er hun vild med ham. Det er denne irritation, der trækker bogen ned på 3 stjerner for mig. Kan vi ikke snart få nogle unge piger, der beder drengen skride ad helvede til og mener det, efter (eller gerne før) han har kysset hende uden tilladelse og efterfølgende påstår hun selv bad om det? Jeg kunne dog umiddelbart forestille mig at denne (irriterende) tiltrækning får betydning eller giver mening i en af de næste bøger.

Med alt det sagt dog, så var det en virkelig fin læseoplevelse. Jo jeg rullede med øjnene et par gange, men jeg er måske heller ikke rigtigt målgruppen, og jeg er i hvert fald nysgerrig og underholdt nok til gerne at ville læse næste bog - det er noget af en cliffhanger den slutter med!

Jeg tror, Skyggernes Bog kommer til at hitte hos rigtig mange unge piger, og jeg vil helt klart komme til at anbefale den fremover når unge på biblioteket efterspørger noget nyt at læse i.

SKYGGERNES BOG
Dæmonherskerens arving #1
af Haidi Wigger Klaris
ISBN13: 9788758817804
285 sider / Udgives den 7. marts 2015

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

03/03/2015

Se på mig af Jennifer Egan

Charlotte husker intet fra den bilulykke, der for altid forandrer hendes ansigt og dermed hendes identitet og karriere som model i Manhattans modeverden. Hun er forbandet over sin bitre skæbne og føler ingen større taknemmelighed over for den mystiske fremmede, som reddede hende ud af den brændende bil. Charlotte tvinges på rekreation i sin triste og på alle måder ufashionable hjemby i Illinois, uden for projektørernes skarpe lys. Her støder hun på en ung pige, som viser sig at være hendes navnesøster, og mens Charlotte kun ser en umiddelbar sammenhæng, forstår læseren bid for bid en dybere hemmelighed, som de to kvinder deler.
’Se på mig’ er en på én gang bidende morsom og forunderlig roman om Charlottes groteske og grænseoverskridende strabadser for at overleve i en billedstyret verden – og en nænsom fortælling om den unge Charlottes enspænderliv og første, voldsomme forelskelse i en sky og ensom lærer.

Der er rigtig meget af den her bog der er fløjet direkte hen over hovedet på mig, det er jeg slet ikke i tvivl om. Sider, passager, afsnit, hvis vinger har kildet mit hår mens de dovent svinger sig hen over mig uden jeg egentlig fatter en meter. Det er steder i teksten hvor det pludselig bliver meget dybt, melankolsk, eftertænksomt, filosofisk. Steder der bliver vildt tunge at læse, næsten uforståelige. Enkelte gange måtte jeg ligefrem skimme for at holde mig i gang. Jeg forstår godt, hvorfor Line skriver, hun nærmest følte sig for dum til at forstå. Jeg har tit siddet med begge øjenbrynene helt oppe i panden med vidt åbne øjne stirrende på siderne i et forsøg på at tyde, hvad der menes. Hvad det er Egan vil sige. Af alle personerne er det Moose jeg forstår mindst af. Jeg kan simpelthen ikke følge med.

Men med det sagt så kunne jeg faktisk også rigtig godt lide det jeg ellers forstod. Der er en klump på omtrent 150-200 sider kun kort inde i bogen, der er lidt træge i det og svære at tygge sig igennem, men selve historien, sammenfletningen af Charlotte og Charlottes liv og søgen - det er interessant læsning. Med det sagt så nærmede vi os side 250 før jeg begyndte at føle jeg kunne ane en sammenhæng og svagt skimte den hellige røde tråd - men jeg følte ikke nogen decideret forløsning efterhånden som de forskellige fik afrundet deres historie. Jeg tror rigtigt mange vil gå fuldstændig kold i denne bog - og jeg bebrejder dem virkeligt ikke. Jeg syntes den er velskrevet men til tider alt alt for tung.

Jeg er endt på 3 stjerner for det af bogen jeg forstod, selve handlingen, plottet, det var godt. Det var det meget intellektuelle (men så alligevel ikke) højt flyvende, dybt faldende, svævende tænksomme halløjsa som gang på gang trak tænder ud. Jeg betragter da mig selv som forholdsvist intelligent, men jeg kunne simpelthen ikke følge Egans sætten ord på den identitetskrise som jeg opfatter at samtlige i bogen lider under.

SE PÅ MIG
af Jennifer Egan
ISBN13: 9788771293289
410 sider / Udgivet den 5. november 2014

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

02/03/2015

At rejse er at leve

- sådan sagde HC Andersen engang og hvor havde han dog ret.

Jeg har selv rejst meget siden jeg var helt lille. Jeg må have været omkring 5 år da vi tog ud på min første flyrejse - sammen med min mor og søster besøgte vi min far, der var udstationeret under krigen i Bosnien/Jugoslavien.

Siden hen har vi rejst meget, mindst én gang om året, gerne flere. Jeg er opvokset med at rejse med mine forældre og gør det stadig. Vi har samme interesser og mål når vi er på ferie, og så er de bare virkeligt godt selskab.

Jeg har længe været fascineret af kort, men har aldrig rigtigt gjort noget ved det, men forleden faldt jeg over et Europa kort i Tiger i en passende størrelse. Kortet tog jeg med hjem og satte op på min hoveddør, så nu kigger jeg på kortet hver gang jeg forlader lejligheden. Jeg brugte herefter en aften på at lime hvide perler fast på alle de steder jeg kunne mindes at have været.

Nogle perler dækker over flere steder, da byer og områder ligger for tæt på kortet til at afbilde det ordentligt (eks. San Remo, Nice og Monaco). Andre steder mangler endnu fordi jeg ikke har kunnet opspore præcist hvor vi var (blandt andet i Kroatien og Slovakiet). Østrig og Schweiz har jeg/vi kørt igennem en del gange, men det tæller ikke.


Jeg ved godt man kan kigge på det kort og tænke wow, du har rejst meget. Jeg kigger på det og tænker, der er mange tomme områder. Jeg vil se det hele.

Jeg håber på at finde nogle lignende kort af Afrika, Asien, Amerika og Sydamerika. Jeg har kun været i Kenya udover Europa, men tro mig, jeg har planer om endnu mere :) Nu glæder jeg mig bare som et lille barn til vi finder ud af hvor vi skal hen på sommerferie.