Velkommen

På bloggen her kan du finde anmeldelser af alt fra fantasy, science fiction, kærlighed, chicklit, YA og NA til historiske romaner, krimier, spændingsbøger, og hvad jeg ellers lige falder over, der ser spændende ud. Herudover er der bl.a. Book Hauls og Kommende Udgivelser, samt Månedlige Opsummeringer. Occasional posts/reviews in English.
~ Iben
Bibliotekar, bogblogger & boganmelder

29/09/2015

Min mormor hilser og siger undskyld af Fredrik Backman

Elsa er syv år gammel og ikke helt almindelig. Hun er virkelig virkelig klog og har kun én ven, og det er mormor på syvoghalvfjerds, som skyder med paintball-gevær efter ubudne gæster og kører bil uden kørekort. Men når ens mor og far bliver skilt, og hverdagen byder på mobning i skolegården, er det godt at have en mormor, man kan sidde sammen med, og som kan fortælle eventyr som ingen anden. Indtil hun bliver syg.
Da mormor bliver syg, giver hun Elsa en stak breve med undskyldninger til naboerne. Brevene sender Elsa ud på et lokalt eventyr i opgangen beboet af fanatiske kaffedrikkere, militante boligejere, drukkenbolte, kamphunde og dumme kællinger. Men de bliver også begyndelsen på en historie om at miste en, man elsker, selvom man kun er et barn, og om bid for bid at komme under huden på den, man elsker.

Min mormor hilser og siger undskyld er af samme stil som Backman's to foregående, men alligevel helt sin egen og helt perfekt.
Jeg var aldrig et øjeblik i tvivl om at jeg skulle læse bog 3 af Backman. Jeg elsker En mand der hedder Ove, og Britt-Marie var her er også noget helt særligt. Alligevel blev jeg da en lille smule ængstelig, da det endelig rigtigt gik op for mig, da jeg gik i gang med læsningen, at hovedpersonen i denne bog ikke er en gammel spøjs person - men en 7-årig pige. Ganske vist er hun anderledes end så mange andre, men alligevel - kunne et barn bære rollen som hovedperson i en roman for voksne?

Svaret er ja. Det kan et barn godt. I hvert fald når det barn og dets historie er udtænkt og skrevet så mesterligt, varmt, rørende og humoristisk som Backman formår. Historien er kompleks og inddrager samtlige beboere i en opgang og en tosset mormors eventyr i en større helhed, der gav mig en klump i halsen undervejs, men også fik mig til at klukke af grin. Sproget er ukompliceret og absolut ikke stuerent, men historien er kompleks og så alligevel total ligetil. Vi får desuden et herligt gensyn med Britt-Marie, og introduceres til utallige andre, der alle hver især hiver i ens hjertetråde - både med sørgelige og glædelige historier.

Min mormor hilser og siger undskyld er  så rar og fin en læseoplevelse, at jeg giver den samtlige stjerner, jeg kan. Den er så eventyrlig og fuld af varme, og jeg sad bare og smilede, da jeg havde læst sidste side.

MIN MORMOR HILSER OG SIGER UNDSKYLD
af Fredrik Backman
ISBN13: 9788771379341
464 sider / Udkommer d. 30. september 2015
Original titel: Min mormor hälsar och säger förlåt [2013]

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

27/09/2015

Bogbloggertræf 2015

Så blev det endelig den 26. september og klokken 12 gik det årlige nordjyske Bogbloggertræf i gang. I 6 timer var 42 (!) bogelskende kvinder samlet i ét muntert rum.
Efter vi alle havde fundet hver vores plads (med hver vores lilla mulepose med bogindhold fra Tellerup) og taget vores navneskilte på og kort introduceret os til hinanden var det tid til lækker frokost. Mens vi spiste, gik forfatter og kunstner Nadia Plesner på scenen og fortalte os sin medrivende historie om kunstnerisk ytringsfrihed og hendes kamp mod et af verdens største modehuse - Louis Vuitton. Der var helt stille, da hun var færdig. Vi havde grinet og rystet på hovedet undervejs, men til slut var følelsen vist bare wow. Vi fik alle et eksemplar af hendes bog Simple Living og signeret tilmed.
Hernæst fik vi lidt tid at snakke om løst og fast inden det var tid til kaffe, kage og atter et forfatterforedrag.

Inden Carina Evytt indtog scenen for at fortælle lidt om sin karriere som forfatter, dukkede Rikki fra Dream Litt. dog lige pludselig op med kasser direkte fra trykken, og vi fik hver et flot eksemplar af Brandon Sanderson's Stålhjerte og nummer 2 i serien, Ildkamp. Han blev herefter hængende til snak og debat, og håndterede flot at være ene hane i hønsegården.

Til slut var der debat styret af Rikke Andrup, der på forhånd havde udvalgte interessante spørgsmål med fra facebookgruppen, om blandt andet hvordan vi håndterer anmeldereksemplarer og forlag, positive vs negative anmeldelser, troværdighed, saglige argumenter osv.

Hernæst var klokken pludselig halv 6 og det var tid (den gik alt for hurtigt! Jeg fik slet ikke snakket nær så meget med folk som jeg gerne ville) - til bookiebags venligst sponsoret af forlag og andre boglige virksomheder m.fl. Hele 4 muleposer slæbte jeg hjem, og jeg var totalt paf, da jeg pakkede dem ud.


Hele 24 bøger var der i alt i poserne samt utallige flyers, bogmærker, badges, osv. Det er så vildt, det er overvældende, det er helt fantastisk. Tusind tak til både sponsorer og arrangører og alle de andre bogbloggere.
Deltagerliste til #Bogbloggertræf2015 & Sponsorer :

26/09/2015

Kort i bøger #4 - LotR edition

Mens jeg er til Bogbloggertræf 2015 i Aalborg med tager vi lige forskud på søndagens glæder og kigger på landkort :) I morgen kan jeg i stedet berette om lørdagens begivenheder

Små kort, store kort, landkort, bykort - jeg elsker kort. De findes i uendelige variabler og, er en fantastisk måde at illustrere overfor læseren, hvilket univers man befinder sig i, og hvad man kan forvente af historien. Et godt kort der bruges rigtig kan give en langt mere dybdegående følelse af en historie og landet den udspiller sig i. Jeg viser jer igennem de næste mange uger samtlige mine bøger med kort i - der er lidt af hvert.


----- ----- ----- 

I denne uge tager vi lige et kig på de flotte kort i Tolkiens Ringenes Herre univers - for det bliver sgu ikke bedre!

Allerførst har vi det fantastiske kort der hører med til min udgave af Hobbiten, der er illustreret af Alan Lee <3


Hernæst har jeg 3 udgaver af kortene fra Ringenes Herre trilogien - 2 på engelsk, 1 på dansk. Ringenes Herre er naturligvis en bogserie, der er blevet gennemarbejdet så utallige mange gange, men essensen er altid det samme. Et smukt dybdegående kort, som jeg kan finde rundt i som var det min egen baghave. Jeg er i øvrigt så glad for dette kort, jeg har det som giga plakat i ramme :)


Vi slutter af med to smukke kort fra Silmarillion. Her har vi så fortidslandet, der kom før Ringenes Herre landene fandt deres endelige grænser og landskaber. Jeg syntes det er så fedt at man får så gigantisk et folde-ud kort med til disse bøger. I den engelske version, sidder kortet fast, i den danske ligger det løst.


24/09/2015

Det der ikke slår os ihjel af David Lagercrantz

Bladet Millennium har fået nye ejere. Onde tunger hævder, at tiden er løbet fra Mikael Blomkvist, og han overvejer at finde et andet arbejde.
Lisbeth Salander er rastløs. Hun medvirker i et hackerangreb tilsyneladende uden nogen særlig grund. Hun tager chancer, hun normalt er omhyggelig med at undgå. Det ligner hende ikke.
En sen nat ringer professor Frans Balder, en førende autoritet inden for forskning i kunstig intelligens, til Blomkvist. Balder påstår, at han sidder på afgørende information om den amerikanske efterretningstjeneste. Han har desuden haft kontakt med en ung kvindelig superhacker, som har visse ligheder med en person, Blomkvist kender ganske godt.
Mikael Blomkvist begynder at håbe på det scoop, som både han og Millennium har hårdt brug for. Lisbeth Salander har som sædvanlig sin helt egen dagsorden.
Lisbeth Salanders og Mikael Blomkvists veje krydses. Endnu engang.

Lige en lille disclaimer: Jeg havde med vilje ikke genlæst de tre originale Millenium bøger før jeg gik i gang med bogen her, og jeg var på det rene med, at det altså ikke er Larsson, der har skrevet den. Med andre ord: Jeg forventede ikke en Stieg Larsson roman. Jeg forventede en bog om Lisbeth og Mikael skrevet i Lagercrantz's stil og ord (jeg har dog ikke læst noget af ham før).
Det der ikke slår os ihjel er en ganske fin bog. Ikke helt så meget en krimi, men egentlig heller ikke rigtig en thriller. Den er meget langsom om at komme i omdrejninger, men bliver herefter ganske fængende. Jeg var måske ikke storfan af skrivestilen, men jeg tænkte helt ærligt kun over det, fordi jeg alligevel sad og kom til at sammenligne den med det glorificerede billede, jeg har af de tidligere bøger.

Det er en super svær situation Lagercrantz sidder i. ALLE vil sammenligne ham med Larsson. Der er dem, der er imod (og støtter Larssons kæreste, der ikke arvede en øre eller en rettighed og er meget imod bogens tilblivelse) og der er dem, der er helt vilde med at få fingrene i mere (og altså er vældig glade for at Larsson's bror og far gav grønt lys til bogen her).

Som du nok kan læse er jeg ikke sådan helt op at ringe over den - men det kan nu skyldes meget. Jeg har haft en lidt træg læsemåned, og Det der ikke slår os ihjel fangede mig bare ikke rigtigt og det tog mig langt længere end normalt at komme igennem den - men de sidste nogen og 150 sider fløj jeg igennem, for da var jeg lige pludselig fanget og havde endelig ordentligt tid at fordybe mig i den. Det var velskrevet og historien, da den ellers kom på benene, var spændende.

Jeg undrer mig til stadighed over en sætning, jeg har hørt i forbindelse med den her bog (for Gud og hvermand har tilsyneladende en mening om den). At den ikke er en rigtig Lisbeth Salander bog. Hvad betyder det? Hun er med, hun er bad ass og hun er.. Lisbeth Salander? Her tænker jeg igen vi er tilbage ved den piedestal, de tre første bøger er hævet op på. Jo noget af den her bog er for langtrukkent, og noget er lidt for forhastet, så nej, den kan ikke rigtig måle sig med den rigtig gode historie og persongalleri som Larsson møjsommeligt bygger op i løbet af 3 bøger - men som enkeltstående bog, der bygger videre og fortæller en ny historie, der er den altså god. Ganske god. Jeg ligger og svinger et sted mellem 3 og 4 stjerner - den er ikke fantastisk, men så absolut interessant og værd at læse, hvis man gerne vil vide mere om personerne fra Millenium trilogien. Læs den og døm selv.


DET DER IKKE SLÅR OS IHJEL
Millennium #4
AF David Lagercrantz
ISBN13: 9788771464047
470 sider / Udgivet 27. august 2015
Original titel: Det som inte dödar oss [2015]

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

22/09/2015

Bookshelf Tour

Efter at have filmet utallige håbløse videoer, der varede alt fra 10-20 minutter og indeholdt mig, der snakkede uendeligt længe om hver enkelt hyldes bøger, sagde øøøh, smaskede, prustede og generelt bare var virkelig træls at høre på, får i her den ultra korte omend lettere rystende bogreolstour!Gik det alligevel for hurtigt? Så er der også billedbeviser :D20/09/2015

Kort i bøger #3

Små kort, store kort, landkort, bykort - jeg elsker kort. De findes i uendelige variabler og, er en fantastisk måde at illustrere overfor læseren, hvilket univers man befinder sig i, og hvad man kan forvente af historien. Et godt kort der bruges rigtig kan give en langt mere dybdegående følelse af en historie og landet den udspiller sig i. Jeg viser jer igennem de næste mange uger samtlige mine bøger med kort i - der er lidt af hvert. 


 ----- ----- ----- 


Peter V Brett's Demon Cycle er simpelt. velfungerende og flot. Historien tager os og hovedpersonerne med rundt i det ganske land, og man kan altid finde vej :)


Kortet over the seven kingdoms fra Graceling bøgerne er et meget klassisk fantasy kort. Det er måske en tand for proppet, men når man ellers lige har kigget sig mæt i det, har man en god fornemmelse af bogens univers.


Jeg skal være helt ærlig her. Jeg syntes det her kort er gyseligt! Skammer serien af Lene Kaaberbøl er fantastisk - men det her kort er bare så grimt og upassende computeragtigt til det land og den kultur, det afbilder. Herudover syntes jeg tilnærmelsesvis, kortet er ubrugeligt. Jeg kan selvfølgelig godt se hvor byer ligger i forhold til hinanden, men jeg kan ikke se hvad de forskellige nuancer grå og stregerne skal forestille.


Wow. Robert Jordan har gennem sine 14 bind af The Wheel of Time serien kortlagt et uhyre detaljerigt univers med både magi, magt og mennesker - og han har bygget en fantastisk verden til at indeholde det hele. I de første mange paperback bøger er kortet simpelt og sort/hvidt, men i den sidste bog i serien i flot hardback fik jeg et kort, der næsten godt kunne tage pusten fra mig.