Velkommen

På bloggen her kan du finde anmeldelser af alt fra fantasy, science fiction, kærlighed, chicklit, YA og NA til historiske romaner, krimier, spændingsbøger, og hvad jeg ellers lige falder over, der ser spændende ud. Herudover er der bl.a. Book Hauls og Kommende Udgivelser, samt Månedlige Opsummeringer. Occasional posts/reviews in English.
~ Iben
Bibliotekar, bogblogger & boganmelder

29/10/2016

The Autumn Reading Tag

Søde Rikke har tagget mig i The Autumn Reading Tag, og da jeg pt er håbløs til at få skrevet mine anmeldelser, tager jeg med kyshånd imod en sådan overspringshandling!

1. Er der nogen bøger, du planlægger at læse i løbet af efteråret? Jeg er ikke frygtelig god til at planlægge min læsning for det kommer helt an på hvad jeg lige er i humør til. Jeg havde en eller anden ambition om at læse noget uhyggeligt her op til Halloween, men den serie jeg havde udvalgt mig og har lyttet færdig på Mofibo, var grusomt skuffende og ikke spor uhyggelig - så nu vil jeg i stedet forsøge at få gjort noget ved nogen af de mange anmeldereksemplarer der er væltet ind af døren siden efterårssæsonen satte i gang. Heriblandt venter nyeste Lucinda Riley bog og Outlander 2 af Diana Gabaldon.

2. September bringer minder om skolestart: Hvad er den bedste bog, du har læst i skolen? Og hvad var henholdsvis dit yndlingsfag og dit mindst elskede fag i skolen? Jeg kan huske vi læste Skammerens Datter af Lene Kaaberbøl engang i 8. klasse. Det var en dejlig bog, men dansklæreren insisterede på at hvert et ord skulle analyseres og jeg tror stadig ikke på at Kaaberbøl eller nogen anden forfatter har tænkt så meget over hvad forskellige farver har af betydning. Jeg har altid været fan af historie og senere oldtidskundskab. Jeg hadede idræt som pesten.

3. Oktober betyder Halloween: Kan du lide uhyggelige bøger og film? Hvis ja, hvilke er så dine favoritter? Jeg ser sjældent gyserfilm, for jeg er en kylling og gider ikke ligge i panisk angst, når der bliver mørkt. Herudover forveksler mange gyserfilm sig selv med splatterfilm og gore, og det kan jeg slet ikke se. Jeg tror, de eneste rigtige gyserbøger, jeg har læst, må være Stephen King's The Shining og Pet Semetary (Misery tæller ikke, for den er ikke overnaturlig - og det skal en gyser være i mine øjne).

4. Til november er det tid til bålaftener og fyrværkeri. Hvad er den mest spændende bog, du har læst, som virkelig holdt dig fanget? Milly Johnson's White Wedding var ikke til at lægge fra mig og de første par bøger i Rubinrød-trilogien af Kerstin Gier var heller ikke til at slippe.

5. Hvilken bog er din foretrukne cosy comfort læsning? Jeg er bange for jeg slet ikke har sådan en bog jeg vender tilbage til på den måde. Jeg genlæser færre og færre bøger efterhånden som flere og flere nye trænger sig på. Tidligere har jeg ofte genlæst alt af Tamora Pierce, David Eddings, JK Rowling og fnis, Stephenie Meyer, men i dag er jeg ikke længere sikker-- vent jo det er jeg faktisk. Bare det at skrive hendes navn og nu er jeg klar på at genlæse Spiralcirklens tempel af Pierce :)

6. Hvilken varm drik er din yndlings, når du er fordybet i en god bog? Jeg drikker hverken kaffe eller kakao, så hvis jeg endelig skal drikke noget varmt (og jeg ikke må vælge cup-a-soup) så er det frugtte. Helst skovbær.

7. Har du nogen planer i løbet af de næste par måneder, du ser frem til? Absolut. Jeg skal passe gården, mens mine forældre rejser, til BogForum, i biografen utallige gange (Marvel!) og så kommer julefrokosterne.


Hvis de har lyst at deltage, sender jeg tagget videre til Karina, Pernille og Sofie :)27/10/2016

Half the world af Joe Abercrombie

Thorn Bathu was born to fight. But when she kills a boy in the training square she finds herself named a murderer.
Fate places her life in the hands of the deep-cunning Father Yarvi as he sets out to cross half the world in search of allies against the ruthless High King. Beside her is Brand, a young warrior who hates to kill. A failure in her eyes and his own, the voyage is his last chance at redemption.
But warriors can be weapons, and weapons are made for one purpose. Will Thorn always be a tool in the hands of the powerful, or can she carve her own path? Is there a place outside of legend for a woman with a blade?

I Half the World vender vi tilbage til samme verden, som vi blev introduceret til (og slæbt hele vejen rundt i) i Half a King (som var en fed bog). Den første bog handlede om den forkrøblede prins Yarvi, men i bog 2 her er fokuset skiftet til krigenkvinden Thorn Bathu - en pige født til at slås, men i et vikingelignende samfund, der ikke ligefrem er åben overfor forandring. En anden fremtrædende person i bogen, hvis ikke ligefrem hovedperson nr 2, er Brand. En ung kriger, der er som bygget til det - men som hader det og egentlig bare vil have en retfærdig verden. Der vil gøre det rette.

Yarvi har stadig en stor rolle i bog nummer 2, ligesom andre fra den tidligere bog også er med, men det er Thorn og Brand, som bærer bogen her, og det gør de godt. Det er i høj grad en dannelsesrejse for dem, hvor de skal finde ud af hvem de er, hvem de gerne vil være, og ikke mindst, hvordan de slipper levende fra det. De skal ud på en sørejse og vitterligt kryse det halve af verden, og det er ikke helt ufarligt.

Jeg synes, Abercrombie har skrevet nogle rigtigt gode bøger, der er dejligt anderledes. Miljøet er hårdt og barsk, og persongalleriet er farverigt, og ikke nødvendigvis helt som man forventer. Han har bygget en virkelighedstro verden op krydret med traditionel fantasy og et næsten genkendeligt vikingeliv. Jeg skulle lige i gang og forsøge at huske tilbage til bog 1 og fandt den derfor lidt træg lige i begyndelsen, men den sidste halvdel slugte jeg mere eller mindre på én enkelt dag. Pludselig var den bare ikke til at lægge fra sig igen.

Nu havde jeg jo rigtig travlt med i sidste indlæg at fortælle, at bog 1 var en standalone og wow hvor sjældent ser man lige det efterhånden, og jo; de kan også godt læses nogenlunde selvstændigt. Eller i hvert fald, du får en slutning i dem. Der er ingen cliffhanger, der tvinger dig videre. Men at læse bog 2 uden at læse bog 1 vil være en ærgerlig oplevelse, for du vil ikke genkende de mange forskellige personer, og deres tidligere historier bliver ikke ridset op heri.

Alt i alt: endnu en fed bog, hvor alt det lyserøde er skiftet ud med skarpe sværd, pels og saltvand.


HALF THE WORLD
Shattered Sea #2
af Joe Abercrombie
ISBN13: 9780007550258
486 sider / Udgivet i februar 2015

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

25/10/2016

Som sendt fra himlen af Cora Carmack

I Som sendt fra himlen fortsætter sådan nogenlunde hvor Som stjernerne står slap - men nu er det fra 23 årige Cades synspunkt. Cade, der var håbløst forelsket i Bliss, men måtte se hende forelske sig i den lidt ældre Garrick. De bor alle tre nu i Philadelphia, og Cade jagter drømmen om at blive skuespiller, mens han forsøger at slå Bliss ud af hovedet. Mest af alt er han bare en stor klump tristhed.

Men så en dag støder han på Mackenzie. eller Max, som hun foretrækker at kaldes. Hendes forældre er kommet uanmeldt til byen, og hun er nødt til at skjule sit sande jeg (vild hårfarve, mange tatoveringer, stærk makeup og ikke mindst den trommespillende kæreste Mace) - hun frygter slet og ret de slår hånden af hende, hvis hun ikke lever op til deres idealer. Til alt held møder hun Cade på en café og beder ham spille sin kæreste for en aften - men Cade spiller rollen lidt for godt, og de bliver nødt til at fortsætte skuespillet.

Og jo mere de faker deres forhold, jo mere ægte begynder det langsomt at føles.


Jeg elsker som udgangspunkt den her bog. Jeg synes, historien er skøn og super fængende. Jeg er helt vild med Cade, der er den sexede guy next door type. Jeg elsker Max og hendes rå attitude og look.  Jeg elsker hvordan de begge beskrives og uddybes og hvordan de begge har en masse følelsesmæssig bagage, der tynger dem ned. Jeg elsker den fine kærlighed og totale lyst, der opstår imellem dem. Jeg kan rigtig godt lidt historien, og den måde deres forhold udvikler sig. Det starter akavet som en løgn, men langsomt bliver det rigtigt, og de kan ikke benægte den kemi, der er imellem dem.

Noget der dog ikke virkede for mig var:
  • Det går for hurtigt - det hele bygges så godt op og fungerer rigtig godt, men så lige pludselig så skulle det bare slutte ~ bogens sidste kapitler virker simpelthen for nemme - det blev lidt for meget Disney Happy Endings fremfor noget mere virkeligt. Max har noget meget ægte på hjerte, men det er som om Carmack i sidste ende slet ikke er interesseret i en rigtig slutning - det skulle bare ende lykkeligt.
  • Der er for lidt sex - okay lidt en mærkelig kommentar for en, der ellers ikke er til det erotiske, men der sker virkelig for lidt i den her bog - i hvert fald i forhold til mine forventninger, efter at have læst bog 1, Som stjernerne står, hvor den seksuelle spænding jo nærmest er ved at få en til at smelte.
  • De er begge perfekte. Jo de har issues, men derudover er de som hugget ud af et photoshoppet modeblad. Og jaja, det er bare fiktion, men jeg er ved at være træt af perfekte guder - jeg vil har deller! (nej gu' vil jeg ej, men for fanden, en drøm bliver aldrig andet end en drøm, hvis den er totalt urealistisk, og fattige studerende kan altså ikke allesammen have den perfekte krop).

Alt i alt en rigtig godt bog, der giver en et smil på læben og en varm følelse i brystet, men ikke uden et par issues, som man nok bare skal slå hjernen fra for at ignorere.


SOM SENDT FRA HIMLEN
Losing it #2
af Cora Carmack
ISBN13: 9788711562918
354 sider / Udgivet den 1. juli 2016
Original titel: Faking it [2013]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

22/10/2016

Readathon October 2016

Books read: 8
Pages read: 1413

14:15 [Done]

Well, I didn't quite make it in time, but I've just now finished my 9th book which brings me up to a total of 1413 pages read. I'm pretty chuffed with that. I've read some interesting books over the past 24 hours, I  haven't felt as stressed as some previous times and I've had the time to visit other blogs and keep track of their reading. All in all - success :)
Did you enjoy the readathon?


13:03 [The Final Race]
One hour to go! I've got 114 pages to go of my book and might just make it in time :D

12:02 [Lunch]
Reading has stalled a bit; I have only managed to read some 200 pages in the last 4 hours. I like the book, but wish it wasn't quite so YA-ish. Have had a spot of lunch and will try and see if I can somehow manage to read the final 200 pages in the next 2 hours, so I can finish it before the readathon ends.


07:56 [Good morning]
I'm baaack!
I started reading Sarah J Maas' Throne of Glass last night after turning off my laptop, but didn't get very far (page 20) before I had to sleep. I've had the weirdest dream during the night though and much of it draws on what I read. I'm going to go brush my teeth and have some breakfast all and READ :) Just over 6 hours to go!


00:12 [Eighth book]
I've read my first graphic novel of the readathon - Jellaby: The Lost Monster by Kean Soo which turned out to be rather adorable, but unfortunately also ends on a cliffhanger and it will be a while before the next book is available at the library :/
I might read a few pages in a new book, but no more updates from me tonight. It's time to turn off all electronics and get some sleep.


23:10 [Seventh Book]
I've turned the last page in Victoria Hislop's collection of short stories The Last Dance and other stories which transported me right back to lovely Greece - but also showed me some of the less pleasant sides to life.
I think it's time to move from my couch to my bed now. My back is non to pleased with me for sitting so still today and it will be nice to lie down properly.


20:52 [Sixth Book]
For the first time ever I ventured into new territory this readathon. I just read a non-fiction book! Mind you, it's a short one, but still! The Great Fire of London 1666: The Essential Guide by Adrian Tinniswood. I bought it at the Museum of London when they had their FIRE FIRE FIRE exhibition, seeing as it was 350 years this September. Brilliant stuff. The final 30 pages are a bit dull being extractions from the diaries of John Evelyn and Samuel Pepys, but otherwise it's easily understandable and readable.


19:20 [Fifth Book]
While cooking and eating I started reading a children's' book by Chris Riddell, Ada Goth and the Ghost of a Mouse. He writes some weird little tales and draw some amazing illustrations. I've previously read his books about Ottoline, which are quite similar to this new series.


18:07
It's time to fix some dinner. Need to get away from Goodreads before I reach through the internet and burn the damn site. Happy reading to the rest of you!

17:46 [Fourth Book]
Book 4 turned out to be promising, but also a tad disappointing. Uplink by Danish author Claus Holm. It bears some resemblance to the Justin Timberlake film In Time. I haven't spent all my time reading however, as I've also spent quite a lot of time staring angrily at Goodreads - which keeps timing out when I try to add this book!! So annoying!16:02 [Third Book]
Andrew Kaufman writes delightfully weird books and The Tiny Wife is no exception. It was also a lovely quick and interesting read :)


15:10 [Second Book]
Second book has been read. Another short story, this one a bit more odd. But good. The Travelling Companion by Ian Rankin.


14:27 [First Book]
I've finished my first book! It's a quick read, just 62 pages, but it's so adorable! Kindred Spirits by Rainbow Rowell about a young girl who gets in line to watch Star Wars: The Force Awakens and finds new friends.

13:50 [Opening Meme]
1) What fine part of the world are you reading from today?
Wet and cold Denmark
2) Which book in your stack are you most looking forward to?
Throne of Glass by Sarah J Maas
3) Which snack are you most looking forward to?
The popcorn :D
4) Tell us a little something about yourself!
I'm 28, I blog 2-3 times a week (book reviews) and I'm a librarian. I have 2 cats.
5) If you participated in the last read-a-thon, what’s one thing you’ll do different today? If this is your first read-a-thon, what are you most looking forward to?
This is my 9th(!) readathon and I think I have it pretty much worked out :)


3:23
It's almost time! I've so far spent the day sleeping in, shopping for groceries and essential snacks and entertaining the cats (my kitten fell in the toilet earlier and honest to God I haven't laughed that hard in ages - she's all dry (and clean) now though).
You can follow my reading progress here throughout the 24 hours and of course on twitter and instagram.

20/10/2016

Readathon Ready - Bookpile

It's time, yet again, for the autumnal 24 hour readathon.

This is my 9th consecutive readathon, and you can see my previous runs right here.

In Denmark as per usual the 24 hours starts at 14:00 Saturday (the 22nd) and ends (duh) 24 hours later at 14:00 Sunday (the 23rd).

Unfortunately this readathon goes down in week 42 which is the national fall holiday for all schools - and as such many will be busy doing other stuff (like the Harry Potter Festival in Odense or the Fantasy Bookfair in Herlufsholm).

I, obviously, have my priorities straight, so you can follow my reading progress here on the blog in one post that'll be updated throughout the event, as well as on Twitter @gemmanebi and Instagram @gemmanebi. (and of course on Goodreads).

I always make a note of gathering short books for the readathon (or longer, but easily read ones) as I  know reading something that's too heavy will make me feel less accomplished. However I may have gone a bit overboard this time. Some, you may recognise from my last readathon bookpile, but these books are still waiting to be read! I have picked out a few favourites, that I know for sure I'll try to finish.

Are you participating? If so, which book do you look forward to the most?

See you on Saturday :)


18/10/2016

Harry Potter and the Cursed Child

The eighth story. Nineteen years later.
Åh hvor har den her bog været svær at skrive om og sætte nogle ord på. Der er så mange meninger og følelser i spil, når det gælder Harry Potter, og jeg har haft svært ved at finde ud af hvad præcist mine var.

Men lad os holde os til det helt basale. Jeg syntes helt ærligt, det her er en god bog - eller rettere et godt skuespils manuskript. Det var en historie, jeg ikke havde set komme, der var spænding og drama, og jeg var helt og aldeles opslugt undervejs. Skrivestilen er god, og nogle dele af plottet er helt perfekte, mens andre føltes mere som fanfiktion. Men jeg er en håbløs sucker for nostalgi og er glad alligevel. Jeg har aldrig haft behov for at gennemanalysere Harry Potter universet og tager også denne bog for ren og skær underholdning. Min anmeldelse her er 100% spoilerfri, men Michelle har skrevet en rigtig god anmeldelse, hvor hun sætter ord på et par ting i plottet, jeg heller ikke var helt tilfreds med.

Jeg håber en dag at kunne tage til London og se skuespillet. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det vil være en stor oplevelse. Men indtil da, vil jeg huske de dage i London på forskellige restauranter og caféer hvor jeg endnu en gang fordybede mig i et magisk univers, der trods sine fejl og mangler var en fryd at vende tilbage til.

Det, der ærgrer mig nu, er hvordan manuskriptet er blevet udråbt til den 8. bog. Det er også, hvordan Pottermore og Rowling kontinuerligt kværner mere HP relateret materiale ud, og ting som mange aldrig har hørt om pludselig er canon. Hvis man har læst de oprindelige 7 bøger, burde det være nok - men på grund af internettet og fankulturen er det umuligt at få lov at have sine minder i fred. Ikke nok med skuespillet her (hvor en film allerede er begyndt at rygtes) så er der også de adskillige Magical Beasts and where to find them film, der kommer til at dominere biograferne omkring juletid de næste 5(!!??) år. Nogle fans er glade og vil gerne have mere, mens andre bare har fået nok - og sidstnævnte er godt på vej til at blive så træt af alt det nye, at man risikerer deres minder forpestes. Og det er ærgerligt.


HARRY POTTER AND THE CURSED CHILD
Parts One and Two - Special Rehearsal Edition Script
af JK Rowling, John Tiffany og Jack Thorne
ISBN13: 9780751565355
343 sider / Udgivet den 31. juli 2016

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

15/10/2016

Værd at dø for af Lee Child

Der er dødbringende problemer i bondelandet Nebraska … og Jack Reacher havner midt i dem. Først lægger han sig ud med familien Duncan, en lokal klan, der har skræmt en hel egn til underkastelse. Men det er en gammel, uløst sag om et forsvundet barn, der for alvor fanger Reacher. Familien Duncan vil af med Reacher – og det er ikke kun hemmeligheder fra fortiden, de forsøger at skjule. For deres egen farlighed til trods er de blot det nederste led i en stor forbryderisk fødekæde. Det ville give meget mere mening for Reacher at styre fri af de massive problemer, hans indblanding vil medføre. Men det er umuligt for ham.

Efter 61 timer tog mig med storm, var jeg super begejstret og klar på at læse mere om Jack Reacher. Det tog lidt tid, før jeg fandt den rette fortsættelse, da det virker lidt rodet, hvilke man har valgt at oversætte og hvornår - forskellige forlag har haft bolden. Pt sidder Jentas med bøgerne og har udgivet i hvert fald #14, #15 og #16.

Værd at dø for viste sig dog at være en ret anderledes Jack Reacher bog end 61 timer, og jeg havde det lidt svært med den. Der er simpelthen for meget selvtægt. Jeg er et ret autoritetstro menneske, og selvom jeg godt kan råbe hurra for Reacher, når han giver de onde et par på lampen, så har jeg det ikke godt med, når folk decideret tages helt ud af spillet. Og i denne roman, der foregår i et landbrugssamfund så dybt inde i Nebraska, at selv politiet er flere 100 km væk, så bliver Reacher og de mennesker, han allierer sig med bare for meget den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt i én. Derudover syntes jeg måske også plottet blev en tand for rodet med adskillige sidehistorier.

Det absurde er nok, at det stadig er en god roman. Reacher er stadig Reacher, og Child skriver rigtig godt. Jeg  var bare ikke fan af lige præcis denne historie, og den måde problemerne bliver løst på. Jeg glæder mig til næste bog, Ingen vej tilbage, som jeg snart skal skynde mig at læse, så jeg kan komme i biografen og se filmatiseringen med min far :)


VÆRD AT DØ FOR
Jack Reacher #15
af Lee Child
ISBN13: 9788771073782
Lydbog, 12t 52m / Udgivet i 2016
Original titel: Worth Dying For [2010]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

13/10/2016

Trigger Warning af Neil Gaiman

'We are all wearing masks. That is what makes us interesting. These are stories about those masks, and the people we are underneath them.' Neil Gaiman, writing from a cabin in the dark woods. 'We each have our little triggers.'

Jeg har længe haft opfattelsen af, at Gaiman er den forfatter, der bare ikke kan gøre noget forkert. Han skriver så fantastisk godt og gennemført - og der er også rigtig meget godt i denne samling af noveller og andre korte forstyrrede mørke historier. Men der er også nogle, der falder til jorden.
Jeg har ærlig talt også været ret meget i tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet skulle anmelde bogen her, for jeg er i tvivl om, hvad jeg har at føje til samtalen om den. Jeg har læst den, og nogle historier syntes jeg bedre om end andre. Bum. Jeg har ikke en litteraturuddannets baggrund og teknik til at dissekere og analysere bogens temaer og nuancer i bund, og jeg ligger ikke nær så meget mellem linjerne som jeg måske burde.

I og med Gaiman dog har døbt den Trigger Warning - en frase ofte brugt online til at advare folk mod kommende ord om ting, der måske kunne gøre dem utilpas eller føle sig fornærmet over (fx voldtægt, mishandling, misbrug, død, selvskade, etc) - havde jeg dog nok forventet en samling historier af den mere makabre genre. En bog, jeg måske kunne anbefale andre at læse i oktober, når de skulle i stemning til allehelgensaften, men jeg syntes ikke den er specielt uhyggelig eller forstyrrende, og heller ikke i forhold til hans andre novellesamlinger. Det er alt sammen bare meget typisk Gaimansk.

Jeg er som altid glad for et gensyn med Shadow fra American Gods i historien Black Dog og synes også rigtig godt om historierne Click-Clack the RattlebagA Calendar of Tales og Orange, samt Doctor Who historien Nothing O'ClockTrigger Warning indeholder i øvrigt også The Sleeper and the Spindle som jo også er blevet udgivet separat med fine illustrationer af Chris Riddell.

Kort sagt. Neil Gaiman er stadig Neil Gaiman - og hvis du kan lide det, han typisk skriver, så kan du nok også godt lide det meste af bogen her.


TRIGGER WARNING
Short fictions and disturbances
af Neil Gaiman
ISBN13: 9781472217721
310 sider / Udgivet i 2015

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

12/10/2016

Book Haul #29 - så stop dog kvindemenneske!

Efter sidste haul (vloggen) lovede jeg mig selv ikke at købe flere bøger. Jeg svor at holde igen.
Men jeg fik et gavekort til Bog&Ide på min fødselsdag, og da de så havde efterårstilbud, skulle det jo bruges (og det tæller jo ikke rigtig vel?)
Men den bunke jeg købte på SAXO... den tæller. Ups. Jeg skulle bare lige have et par bøger jeg syntes jeg manglede i min samling. Og så lige en jeg gerne ville læse til readathon.
Og så var der lige et par lektørbøger og et anmeldereksemplar.

Lavendelhaven - Lucinda Riley / Fra og med dig - Mhairi McFarlane / Det er ikke mig, det er dig - Mhairi McFarlane / The Book Thief - Markus Zusak / American Gods - Neil Gaiman / All my friends are superheroes - Andrew Kaufman / The tiny wife - Andrew Kaufman / Outlander 2: Guldsmed i rav - Diana Gabaldon / De ubeskyttede - Kati Hiekkapelto / For tæt på solen - Paula McLain


Og så nævner vi ikke de 9 bøger, jeg havde med hjem fra Bogbyttemarked i Aalborg. 
(Hey jeg havde 12 med derop - se hvor jeg begrænser mig!)

11/10/2016

The Girl with the Lower Back Tattoo af Amy Schumer

Vi skruer lige tiden et par måneder tilbage. Lindhardt og Ringhof's facebookside annoncerer, at de snart (den 26. august 2016) udgiver Amy Schumers bog på dansk, og at den får titlen Pigen med røvgeviret. Jeg syntes, det lyder herresjovt. Efterfølgende falder jeg igen og igen over henvisninger til enten bog eller forfatter og syntes, det lyder spændende. Da jeg så befinder mig i en Waterstones i Camden og finder bogen nedsat med £4, tager jeg en impulsbeslutning og køber den.

Jeg begynder også så småt at læse i den og lidt tid efter jeg er kommet hjem fra London igen, vender jeg sidste side. Det har været lidt af en blandet læseoplevelse. Der har været punkter hvor jeg har trukket på smilebåndene og endda enkelte hvor et lille latterudbrud er undsluppet mig. Der har også været mere seriøse stunder, hvor jeg har nikket genkendende eller forstående til hendes oplevelser. Men der har godt nok også været mange sider, hvor jeg bare har læst og læst og læst og ikke rigtig følt så meget – andet end måske ”nå, javel, okay, og hvad så Amy?”

Som jeg efterfølgende skrev på goodreads: ”Jeg er sikker på Amy Schumer er mega sej på mange områder. Jeg har aldrig set hende optræde, men at dømme ud fra hendes bog, tror jeg faktisk ikke, jeg vil syntes om hendes show. Hun er ikke lige min kop te.

Og hvorfor skriver jeg så det? Jo, bogen starter godt ud med korte sjove essays, men jo længere vi kommer ind i den og jo mere hun fortæller om sin barndom, forældre og etc, jo mere rodet bliver det. Hun snakker løs og springer fra Herodes til Pilatus, og jeg savner en strammere redigering og en mere synlig rød tråd. Hun får fortalt en masse om, hvad hun syntes og mener, og hvad hun gør og hvorfor, og ikke mindst om alt hvad hun har oplevet lige fra sex til hvordan hun kæmpede sig op af rangstigen for at blive stand-up komiker - og alt for ofte fulgt op med et jeg laver bare sjov ahahaha. Som om hun ikke tør gå over stregen (hvilket er noget fis, for det gør hun helt sikkert).

Nogle ting føles lidt for forceret, og som typisk dansker føler jeg nok, hun mangler en introduktion til janteloven. Jeg elsker, at hun står ved, at hun er kvinde, ikke en str. 0 og at hun ikke er bly for at tage bladet fra munden. Men omvendt kan jeg ikke se det sjove i meget af det, hun fortæller. Det overrasker mig ikke, at hun ryger pot (og har prøvet så meget andet), men jeg syntes så absolut ikke. det er sejt – og jeg får igen og igen følelsen af at hun gerne vil fremstå cool (eller også er det bare det snerpede i mig der ikke er vild med hendes løsslupne amerikanske). Og i sidste ende kan jeg mærke (nu her i nutiden) at jeg mere og mere er blevet træt af hende. Biografier maler et portræt af en person og giver os indblik i hvem de er. De giver os ofte en form for forhold eller relation til den pågældende. Derfor dømmer jeg i sidste ende ligeså meget hende som jeg dømmer/anmelder bogen. Det er svært at adskille de to. Og efter at have læst bogen ser jeg hende overalt på de amerikanske medier. Og jeg kan i mindre og mindre grad lide hvad jeg ser. Men igen, det er bare ikke min type humor.

Så, long story short – Hun er uden tvivl sej på mange områder, og det hylder jeg hende for. Bogen skulle jeg måske have haft lånt på biblioteket i stedet for.


THE GIRL WITH THE LOWER BACK TATTOO
af Amy Schumer
ISBN13: 9780008172374
320 sider / Udgivet i august 2016

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016