Velkommen

På bloggen her kan du finde anmeldelser af alt fra fantasy, science fiction, kærlighed, chicklit, YA og NA til historiske romaner, krimier, spændingsbøger, og hvad jeg ellers lige falder over, der ser spændende ud. Herudover er der bl.a. Book Hauls og Kommende Udgivelser, samt Månedlige Opsummeringer. Occasional posts/reviews in English.
~ Iben
Bibliotekar, bogblogger & boganmelder

29/11/2016

Den perfekte dag af Elin Hilderbrand

Familien Carmichael og familien Graham er samlet på den smukke ferieø Nantucket for at holde bryllup. Brudens mor vidste, at hun ikke ville leve længe nok til at opleve den store dag – derfor har hun noteret alle sine gode råd og ønsker for datteren og brylluppet i ”Notesbogen”, som familiens fire børn vogter med deres liv. Men det er ikke nok med planer og gode ønsker. For selv om det kommende ægtepar er lykkelige, tårner de familiemæssige problemer sig op rundt om dem – og snart står skandalerne i kø, hjerter knuses, og dramaer folder sig ud. Og hvad gør man så, når der egentlig var linet op til det perfekte bryllup?

På den ene side en rigtig sød og fin bog om familie- og kærligheds- og bryllupsdrama - på den anden side en alt for lang fortælling. Selve historien i alt dens indviklethed og tusinde facetter er ret fin, men fortællingen af den trækker tænder ud. Den er egentlig også ganske godt skrevet, men nærmest samtlige personer i den er frygtelige, og det bliver man bare lidt træt af.

Jeg havde nok som udgangspunkt troet, at dette ville være en historie om et bryllup og dermed om dem, der skulle giftes. Men hovedpersonen i bogen er hovedsageligt Margot. Hun er den ældste af de fire søskende og Maid-of-Honour, og vi får størstedelen af bogen gennem hendes øjne. Brylluppet er nærmest bare noget, der foregår i baggrunden af Margots historie. Margot er stresset og træt og skilt og har opgivet kærligheden, mens hun knalder med sin fars kollega i det skjulte, og har gjort noget utilgiveligt mod en mand, der HELT TILFÆLDIGT bliver ved med at dukke op. Bruden Jenna den yngste af søskendeflokken og en decideret efternøler, er en forkælet romantiker, der skal have det drømmebryllup, som deres afdøde mor, Beth, har dikteret ned til mindste detaljer i den hellige notesbog. Herudover er der de to brødre Kevin og Nick, der er kogt ned til at have ét personlighedstræk hver - henholdsvis arrogant og flirt.
Sidst men ikke mindst er der alle fires far, Doug, der er i et ulykkeligt nyt ægteskab med Pauline. Hans synspunkt får vi også en del af bogen fra.

HERUDOVER (og hold nu fast, for vi er slet slet ikke færdige med at introducere den million mennesker, der er med i den her bog) har vi gommens familie. Vi har selvfølgelig også gommen, men udover at han hedder Stuart, er han mere eller mindre irrelevant. Meget mere central er hans forældre, Jim og Ann Graham, en uægte søn, et forlist ægteskab, en ex og uendeligt mange sårede følelser. Denne del fortælles løbende via Ann.

Og så er der naturligvis et hav af andre mennesker som fx barndomsveninden, den nye "søster", folks børn, fætre og kusiner, onkler og tanter, og alt sammen moses det ned på øen Nantucket syd for Cape Cod, Massachusetts, i USA i et samfundslag, der absolut ikke mangler penge.

Så en lang historie kort: denne historie er lang og rodet og meget dramatisk, og man bliver undervejs en lille smule træt af det hele. Men som lydbog fungerer den godt, og den bliver da også rullet fin sammen og med sløjfe og forløsning og mantraer og "find dig selv" til sidst.


DEN PERFEKTE DAG
af Elin Hilderbrand
Oplæst af Marie Vestergård Jacobsen
ISBN13: 9788712054238
Lydbog, 13t 48m / Udgivet den 6. maj 2016
Original titel: Beautiful Day [2013]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

26/11/2016

Uplink af Claus Holm

I en ikke så fjern fremtid, hvor mobiltelefoner og internet er væk, erstattet af Nettet, som mennesker interfacer direkte med, og skellet mellem rig og fattig er blevet så stort, at man bygger mure mellem bydelene, møder den unge, småkriminelle Patrick en pige på en bar i den fattige del af byen. 
Dana passer ikke ind, og han finder snart ud af hvorfor: Hun er datter af byens sikkerhedschef, og hun kommer fra den rige side af muren. Men Patrick er fascineret af hende, og tiltrækningen er gensidig. 
Snart hvirvles de begge ind i et spil, hvor både følelser og liv kommer i fare.
Jeg faldt over Uplink på Fantasyfestivalen i Esbjerg og var ret hurtigt solgt på bagsideteksten. Dystopisk ikke-så-fjern fremtid er altså bare et interessant emne for mig. Jeg købte bogen direkte af forfatteren Claus Holm, og den er da også signeret :) Jeg læste så bogen til efterårets readathon, hvor den med sin smalle størrelse jo bare egnede sig helt perfekt.

Jeg er desværre ikke super begejstret for bogen, hvilket ærgrer mig, for skrivestilen er rigtig god og historien har så meget potentiale - men 112 sider er slet ikke nok plads. Det går alt for hurtigt, og mange detaljer og begivenheder skøjtes henover, hvor de havde fortjent hele kapitler for sig.

Hvis du har set filmen In time med Justin Timberlake fra 2011, så får du lidt af en deja-vu fornemmelse, når du læser bogen her, for de minder ret meget om hinanden. Claus har skrevet til mig, han slet ikke kendte filmen, så det er ikke fordi han har kopieret noget - bare et af de random tilfælde hvor mennesker kommer på samme idé. Der er naturligvis også store forskelle - i Uplink er der ikke nogen, der på magisk vis kontrollerer tiden, men det dystopiske samfund med teknologi og mennesker og byer opdelte i zoner - det var altsammen meget nemt at visualisere for jeg havde på sin vis allerede set det :)

Jeg ender på omkring de 3 stjerner, fordi historien har så mange fine ideer i sig, men jeg havde meget hellere læst en bog, der var tre gange så lang, og havde gået meget mere i dybden med det hele.


UPLINK
af Claus Holm
ISBN13: 9788793091757
112 sider / Udgivet den 15. oktober 2015

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

24/11/2016

Mellem linjerne af Jennifer Echols

Erin er lige startet på universitetet hvor hun forfølger sin drøm om at blive forfatter. Drømmen har dog allerede haft sin pris, for da hun nægtede at videreføre familiens hestefarm, blev hun gjort arveløs. Erin må nu klare sig uden en krone på lommen, og endnu værre går det da hun skriver en romance baseret på Hunter, en fyr hjemmefra, og han begynder på hendes skrivehold netop som de skal til at diskutere hendes historie. For Hunter har stjålet langt mere end Erins hjerte. Han er også den nye arving til den farm og formue, der egentlig var hendes. Erin har tusind gode grunde til at hade ham, men det er svært at føle sig frastødt når man egentlig føler sig tiltrukket.
Dette er tredje bog, jeg læser af Jennifer Echols, og den stryger lige ind på en fin andenplads. Under Overfladen imponerede mig ikke så meget, som i måske husker, mens Over stregen tog mig med storm. Mellem linjerne er en rigtig sød bog, og jeg er en komplet sucker for sådan en hyggelig hurtig-læst historie. Der er måske lidt for meget amerikansk teenagedrama i den, og plottet med hestefarmen, den stjålne arv og familiesplittelsen er helt sikkert lidt for meget - men det virker bare, og jeg holdt af både Erin og Hunter.

Echols har en rigtig fin skrivestil og får bygget en dejlig stemning op i bogen. Hun er dygtig til at fortælle historier om (næsten) helt almindelige unge mennesker, der må finde ud af hvem de er, og hvor de er på vej hen i livet - og så er hun rigtig ferm til at gå flettet kærlighed med ind i det også.

(og så elsker jeg Tellerups matchende titler og forsider på bøgerne, selvom de egentlig ikke har noget med hinanden at gøre)


MELLEM LINJERNE
af Jennifer Echols
ISBN13: 9788758819877
367 sider / Udgivet den 14. april 2016
Original titel: Love Story [2011]

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

22/11/2016

Rubinrød trilogien af Kerstin Gier

Det er sjældent, jeg anmelder mere end en bog ad gangen, men Rubinrød trilogien så godt som kræver det. Jeg gik i gang med den første bog og havde på ingen tid slugt den - og kunne konstatere den på hverken afslutter eller afrunder historien. Jeg gik derfor direkte i gang med bog 2, Safirblå. Og da jeg så havde spurtet igennem den, så var det direkte videre til bog 3, Smaragdgrøn. Den her serie er noget nær afhængighedsskabende og helt umulig at lukke, før sidste side er læst. Den er super velskrevet og bare en herlig læseoplevelse.

Bøgerne handler om 16-årige Gwendolyn Shepherd, der må finde sig i lidt af hvert fra de kvindelige slægtninge, hun deler hjem med i London. En dag føler hun sig pludselig svimmel, og kort efter befinder hun sig i London i starten af det forrige århundrede! Her går det op for hende, at hun er en central del af familiens største hemmelighed. Hun - som en af de få - har arvet familiens særlige gen, der betyder, at hun kan rejse i tiden. Men hun får ikke lov at rejse rundt på må og få - et hemmeligt selskab har en mission til de tidsrejsende, hvilket indebær hun skal på missioner i fortiden med Gideon. Snobbede, arrogante, langhårede, dumme, smukke, fantastiske Gideon. Modvilligt begiver de to sig ud på et fantastisk eventyr, hvor Gwendolyn erfarer, at modsætninger tiltrækkes på tværs af tid, og at fortiden ikke altid er, hvad den giver sig ud for at være ...

Rubinrød trilogien er kort sagt noget nær fantastisk. Den væver alt lige fra magi, tidsrejser, teenageoprør, historie, kærlighed og forelskelse, spøgelser og intriger sammen i en super sød historie. Jeg er vild med dens historie, jeg er vild med Gwen, der ikke finder sig i hvad som helst, jeg elsker hendes familie, hendes bedste veninde Leslie og, ikke mindst, Gideon. Persongalleriet er spændende og fulde af liv, og det hele fungerer rigtig godt.

Jeg var egentlig ret overrasket over at forfatteren er tysk, for bøgerne foregår i det centrale London og føles virkelig til at høre til i byen. Bøgerne er i øvrigt filmatiseret i Tyskland og, for muligvis første gang, håber jeg på et Hollywood remake - det her kunne blive en fantastisk filmtrilogi. Eller TV serie.

De tre bøger får til samling 4 store stjerner, og det er en trilogi, jeg kommer til at anbefale til så mange som muligt på biblioteket. Og tjek da også lige de gudesmukke forsider 


RUBINRØD
Rubinrød trilogien #1
af Kerstin Gier
ISBN13: 9788740607079
355 sider / Udgivet den 12. oktober 2015
Original titel: Rubinrot [2009]

SAFIRBLÅ
Rubinrød trilogien #2
af Kerstin Gier
ISBN13: 9788740608878
376 sider / Udgivet den 21. juni 2016
Original titel: Saphirblau [2010]

SMARAGDGRØN
Rubinrød trilogien #3
af Kerstin Gier
ISBN13: 9788740610475
465 sider / Udgivet den 11. oktober 2016
Original titel: Smaragdgrün [2010]

Bøgerne er alle anmeldereksemplarer fra forlaget

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

17/11/2016

Den sidste dans og andre historier af Victoria Hislop

10 atmosfærerige og stemningsfulde noveller i Den sidste dans og andre historier tager læseren med rundt i Hislops elskede Grækenland. Som en tidligere rejsejournalist, der besidder en passion for det græske samfund, indfanger Hislop den græske folkestemning og kultur i sine smukke fortællinger om kærlighed, loyalitet, afsavn, hævn og forsoning.

Er man fan af Hislop og hendes tidligere bøger om blandt andet Grækenland, så er denne bog absolut værd lige at stikke næsen i. Har man nogensinde været i Grækenland, er denne bog værd at tage et kig i. Hislops kærlighed til og viden om den græske hverdag skinner igennem på hver side og hun maler et meget stemningsmættet portræt - men ikke kun af alle de rare ting. Flere noveller heri referer til alt fra studenteroprør, finanskrise og svig. Hvor hendes romaner gerne er romantiserede historier, så ser mange af novellerne virkeligheden i øjnene.

Mens stemningen rammer plet og man transporteres direkte til Grækenland under læsningen, så føles en del af novellerne uforløste, og derfor også kun de 3 stjerner. Men jeg tror egentlig på sin vis det er meningen - de er jo netop noveller, og ikke lange romaner; de maler et kort og hurtigt billede af et liv, en hverdag, en situation, en uventet udvikling. Men ved nogle ville jeg nu alligevel have ønsket lidt mere. Ved lidt for mange vendte jeg sidste side, og tænkte bare "nå".

Men den kritik til trods - en kort fin bog, der er værd at bruge et par timers læsning på.


DEN SIDSTE DANS: OG ANDRE HISTORIER
af Victoria Hislop
ISBN13: 9788771161816
160 sider / Udgivet den 1. april 2016
Original titel: The Last Dance and Other Stories [2012]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

15/11/2016

Ingen vej tilbage af Lee Child

Jack Reacher når omsider hele vejen fra det sneklædte South Dakota til sit bestemmelsessted i det nordøstlige Virginia: hovedkvarteret for militærpolitiets 110. specialenhed. Den gamle stenbygning, der udgør hans tidligere arbejdsplads, er det tætteste på et hjem, han nogensinde har haft. Reacher har rejst tværs over landet for at møde enhedens nye kommandoofficer, major Susan Turner, som han kun har talt i telefon med. I stedet for major Turner er det eneste han venter ham derinde der en seksten år gammel mordanklage og en tvungen genindkaldelse til hæren. Nu er Reacher ikke en af de fyre, der stikker af når lokummet brænder, så naturligvis sætter han alt ind på at opspore Turner og rense sit navn. Desværre bliver Reacher i "Ingen vej tilbage" forfulgt af både hæren, FBI, det lokale politi og fire uidentificerede bøller på sin hæsblæsende jagt på retfærdighed .
Memo til mig selv: Skriv anmeldelsen af bogen INDEN du går i biografen og ser filmen.
Og lad i øvrigt også være med at så vente yderligere 2 uger til at skrive anmeldelsen.

Lad mig starte ud med at sige, jeg er vild med Jack Reacher, fordi han jo egentlig bare er for meget. Han er en selvudråbt alfahan der stinker af macho og for det meste der virker det. Han kæmmer dog til tider også over og man sidder lidt og ruller med øjnene. Men han er bare sej og det er godt.

Jeg hørte atter bogen her som lydbog, og det var igen rigtig godt. 61 timer bibeholder sin førsteplads, men Ingen vej tilbage er godt med. Værd at dø for lader jeg bare som om jeg aldrig læste. I bogen her er der ikke nær så meget action som tidligere, for da Jack og Susan kommer på kant med loven, ender de ud på et noget alternativt roadtrip mens de delvis skal undvige deres forfølgere og lovens lange arm samtidig med de skal opklare krimien - for de er jo selv uskyldige. Det blev derfor mindre frontalt sammenstød og mere skulken omkring i skyggerne.

So far so good. Jack slår hårdt når han får chancen, Susan er cool, og det hele fungerer - næsten. Jeg var ikke super stor fan af det endelig plot reveal, hvilket de da også har ændret ret kraftigt på i filmen. Men overordnet har de ændret omtrent 85% af hele bogen, da de valgte at filmatisere den. Filmen er faktisk noget af en brøler. Seje Jack Reacher er pludselig bare tåbelige Tom Cruise (den gnom kan ikke spille et 190 cm højt muskelbrød!), og filmen aner ikke, om den skal være en actionthriller eller et familiedrama. Og selvom jeg vældig godt kan lide Cobie Smulders, så fungerer hun ikke for mig i rollen som Susan Turner - og kemien imellem hende og Cruise er ikke-eksisterende. Og altså bare øv med øv på.

Overordnet: god bog og en film jeg godt kunne have undværet. 


INGEN VEJ TILBAGE
Jack Reacher #18
af Lee Child
ISBN13: 9788776776329
400 sider / Udgivet den 15. september 2016
Original titel: Never go back [2013]

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

13/11/2016

BogForum 2016

Så kom dagen jeg har ventet så længe på - og egentlig også været ganske negativ omkring. Min negativitet stammer fra uheldig timing og et program, jeg bare ikke kunne få til at hænge sammen. Jeg havde forlængst aftalt at tage med Randers Biblioteks bus til Bogforum og vi var planlagt til en ankomst ca kl 12:30 lørdag - og det virkede bare som om at alt det fede foregik fredag eftermiddag og lørdag morgen. Jeg gik derfor glip af forpremieren på Monster i biografen fredag og bloggerbrunch med forfattere lørdag. Men vores bus var takgudskelov tidligt på den og vi ankom 11:55 - tidsnok til at høre lidt af Patrick Ness' sidste interview og få vores bøger signeret :D

Kl 13:20 skulle jeg høre Lucinda Riley fortælle om sin nystartede serie (som i øvrigt lyder vældig spændende, selvom jeg er lidt skeptisk over en serie, når hun nu altid har holdt sig til enkeltstående historier) og herefter fik jeg også signeret min udgave af Midnatsrosen.

Kl 14 var det tid til at troppe op på Plusbog's stand til bobler, kage og små fingersandwich, mens der blev holdt tale og vinderen af Danish Book Blog Award 2016 blev udnævnt (jeg var nomineret, husker i nok ;) [men ikke i top5 finalen]
Vinderen blev alletiders fynbo - Rikke fra Paperback Castles og der skal lyde et kæmpe tillykke herfra. Mere fotogen, sød, vellæst og velformuleret pige skal man lede længe efter. Fuldt fortjent sejr :)

Kl 15 inviterede Tellerup os backstage til lidt flere bobler og hyggesnak med forfattere og havde minsandten en fin lille overraskelse til os - den spritnye danske oversættelse af Sarah J Maas' Throne of Glass: Kongens forkæmper.

Kl 17:30 kunne jeg lige nå at få signeret mit eksemplar af Som fortjent af Belinda Bauer og ærgre mig gul og grøn over, jeg havde glemt min Paul Cleave bog derhjemme. Denne skønne kiwi mobbede mig lidt og skrev mig en hilsen på en seddel i stedet - og så ses vi forhåbentlig på Krimimessen 2017 (som jeg vandt søndagsbilletter til på Krimimessens stand - og Tess Gerritsen kommer også til at være der!!)

Herudover fik vi selvfølgelig travet op og ned og rundt omkring i hele messen (var da også lige en tur inde og vende i børnebogforum), og fik besøgt eller i hvert fald set så godt som alle stande. Tiden var knap, i og med vores bus skulle køre kl 18, og 6 timer er bare ikke nok til så stor en dag. Jeg vil derfor også sikre mig næste år at være der fra morgenstunden af. Jeg har en løs aftale med 3 tidligere kollega om at køre derover sammen, men endelig planlægning må vente til programmet viser hvilken dag, der kræver min tilstedeværelse (og det ville jo også være fedt at kunne være med til bloggerdinner efterfølgende).

Jeg skal på falderebet huske at sige et stort tak til Arnold Busck for indgangsbillet og lækker goodiebag, til forlagene Alvilda og Dreamlitt for de lækre nye anmeldereksemplarer, de sendte med mig hjem, og til både Gyldendal og Lindhart & Ringhof for de invitationer, de så venligt sendte mig.12/11/2016

Kindred Spirits af Rainbow Rowell

‘Everybody likes everything these days. The whole world is a nerd.’
‘Are you mad because other people like Star Wars? Are you mad because people like me like Star Wars?’
‘Maybe.’
Kindred Spirits er en ualmindelig dejlig bog. På trods af dens korte format formåede den at få mig til at holde så uendeligt meget af Elena og sugede mig helt ind, så den slet ikke var til at slippe. Det hjælper naturligvis nok hvis man a) kan lide Star Wars og b) er lidt til den nørdede side generelt.

For det her er en nerd-fest. Unge Elena (18 år gammel) er opvokset med Star Wars. Hendes far var über fan, og det har smittet af. Nu er han desværre død, men vi befinder os i december 2015 og Star Wars: The Force Awakens, den længe LÆNGE ventede sequel, har premiere om ganske få dage, og Elena vil ære hans minde og tage del i, hvad hun altid har fået beskrevet som noget af det fedeste - at stå i kø til biografen flere dage i forvejen. Også selvom man i dag kan bestille billetter hjemmefra og er garanteret en plads. Men hun vil opleve det.

Hvad hun ikke havde forventet, var så at KØEN kun består af 3 mennesker. Hende inkluderet. Så bliver det ligesom lidt svært at forsvinde i mængden og være en flue på væggen.

Kindred Spirits er fuld af varme og hygge og bare umanerlig god. Den er cheesy, men på den kære måde. Den var helt fantastisk at læse til readathon, og jeg er sikker på, at jeg kommer til at genlæse den bare for at genopleve glæden og det lille fællesskab, der opstår på det kolde fortov ude foran en biograf.


KINDRED SPIRITS
af Rainbow Rowell
ISBN13: 9781509820832
62 sider / Udgivet den 3. marts 2016

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

10/11/2016

White Wedding af Milly Johnson

It's the day they've always dreamed about. But will it turn out to be a nightmare …?
3 kvinder - 3 bryllupper - 3 skelsættende valg 

Bel er godt i gang med at planlægge det perfekte bryllup, da katastrofen rammer og alt vendes på hovedet. Kan hun holde masken og alligevel få en lykkelig ever-after?

Violet er i gang med at åbne en isbutik og er fyldt til bristepunktet af lykke - hvis man altså lige ser bort fra at kærligheden til hendes forlovede er forduftet som dug for solen.

Max skulle egentlig bare have været gift på rådhuset, men efter at have set et tv indslag om de ekstravagante gypsy bryllupper, er hun slet ikke i tvivl - det vil hun også ha'! Og så må hendes kæreste gennem 17 år jo bare falde i geled. (google "Big Fat Gypsy Wedding" - I dare you ;)

Bogen er bygget op af 3 dele. Til at begynde med møder de tre kvinder hinanden mens de leder efter drømmekjolen i White Wedding brudekjole butikken, og herefter følger vi først dagene op til Bels bryllup, så Max's og til slut Violets. Bogen er chicklit til fingerspidserne, og der er kærlighed og drama - virkelig virkelig meget drama - og det er sindsygt godt skrevet. Jeg slugte det i hvert fald råt.

Det er svært at sige frygtelig meget uden at spoile, men det er en af de type bøger, hvor du egentlig har gættet, hvor vi er på vej hen ad i løbet af få sætninger, men det er alligevel bare en fornøjelse at følge dem hver skridt på vejen. Sidste del var dog enormt nervepirrende, og den holdt mig vitterlig vågen om natten. Jeg kunne simpelthen ikke lægge bogen fra mig og var nødt til at læse videre og sikre mig, at hun ikke gjorde noget dumt!

Jeg har en gang for langt tid siden købt en brugt bog af Johnson (men uden nogensinde at få den læst), men efter at have læst denne på Mofibo, gik jeg direkte ind på awesomebooks.com og bestilte alt hvad jeg kunne finde af hende. Hun kan meget vel gå hen og og blive ny yndlingshygge læsning.


BONUS: På Mofibo har de også den lille novellesamling The Wedding Dress, som først må læses når man har læst White Wedding. Den følger nemlig op på et par løse tråde + fortæller blandt andet den fulde forhistorie på Freya - ejeren af brudekjolebutikken.


WHITE WEDDING
af Milly Johnson
ISBN13: 9780857208965
444 sider / Udgivet i 2012

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

08/11/2016

Throne of Glass af Sarah J Maas

In the dark, filthy salt mines of Endovier, an eighteen-year-old girl is serving a life sentence. She is a trained assassin, the best of her kind, but she made a fatal mistake. She got caught.
Young Captain Westfall offers her a deal: her freedom in return for one huge sacrifice. Celaena must represent the prince in a to-the-death tournament—fighting the most gifted thieves and assassins in the land. Live or die, Celaena will be free. Win or lose, she is about to discover her true destiny. But will her assassin’s heart be melted?
Mine tårnhøje forventninger til bogen her, har desværre været skyld i, at jeg blev skuffet, da den ikke helt lever op til, hvad jeg havde håbet på. Det er en fin historie, men langt mere naiv i sin tilgang ind hvad, jeg havde foretrukket.

Hovedpersonen er 18 år gammel og opfører sig som en 18-årig. Og det er jo egentlig positivt. Tit opfører de sig alt for voksent - men Celaena er ligeså smålig, tåbelig og fuld af hormoner som 18-årige piger nu engang er. Problemet er bare, at det ikke hænger sammen med, at hun også skal forestille at være verdens bedste snigmorder. Jeg tror simpelthen ikke på det.

Hvad andet er, at det i mine øjne altså ikke er nok at fortælle, at nogen er opvokset med streng træning og nu er super dygtig - man skal også vise det. Og bevares, hun træner da også for at komme i form igen efter et år i en fangelejr, men jeg får aldrig noget bevis på hendes evner som snigmorder. Jeg har læst for mange andre bøger af dygtige forfattere, der beskriver og viser deres evner. Celaena vader bare rundt i pæne kjoler, læser bøger og kan ikke bestemme sig for hvem hun helst vil kysse, vagten eller prinsen. Jeg fik aldrig en reel følelse af, at den her pige kunne myrde samtlige tilstedeværende - jeg hørte hende bare gentagende gange selv sige det.

Så kort sagt. Den her bog kunne være mega fed - hvis den ikke var så forbandet YA-agtig. Giv mig i stedet en 30-årig Celaena. En hård kold morder. Ikke en tøs, der bider sig selv i læben for ikke at trampe i gulvet af ren arrigskab. Herudover så ryster jeg også på hovedet over en Captain of the Guard som er så ung og så komplet uerfaren. Igen YA!

Hele pointen af historien er så, at hun skal konkurrere mod et antal andre krigere/kriminelle for at blive Kongens Champion. Vinder hun, skal hun tjene kongen (som hun hader) i nogle år, før hun så er fri. Taber hun, er hun enten død eller vil blive sendt retur til fangelejren (hvor hun vil dø). Samtidig med, at hun løbende testes mod de andre, er der så også et monster på fri fod i slottet, der belejligt nok bliver ved med at dræbe konkurrenterne. Der er så også lige en finte med noget magi, en prinsesse og noget kærlighed til at fylde siderne ud med.

Jeg gav faktisk bogen 4 stjerner lige ved endt læsning i readathonet, for det er ganske fin underholdning. Men jo mere jeg tænker over den, jo mere jeg falder over de mange huller og problemer, jo mindre kan jeg forsvare så høj en karakter - så nu er vi endt på 3 stjerner. Den vil for meget, men opnår for lidt. Den snakker for meget og viser for lidt. Men den er stadig god... It's complicated. Jeg har dog fået lovning på at det bliver bedre i de næste bøger, så jeg har ikke opgivet serien endnu.


THRONE OF GLASS
Throne of Glass #1
af Sarah J Maas
ISBN13: 9781408832332
404 sider / Udgivet i 2012

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

05/11/2016

The Tiny Wife af Andrew Kaufman

A robber charges into a bank with a loaded gun, but instead of taking any money he steals an item of sentimental value from each person. Once he has made his escape, strange things start to happen to the victims.
A tattoo comes to life, a husband turns into a snowman, a baby starts to shit money. And Stacey Hinterland discovers that she’s shrinking, a little every day, and there is seemingly nothing that she or her husband can do to reverse the process.

For lidt under 2 år siden stiftede jeg for første gang bekendtskab med Andrew Kaufman, og hans skrivestil, der er vidunderlig mærkelig. Han står bag den tilsvarende korte histore All my friends are superheroes, og The Tiny Wife er noget hen af i samme retning.

Den starter med at en bevæbnet mand røver en bank - eller rettere, han røver de mennesker, der er i banken. Han beder dem give sig det, de har på sig med størst sentimental værdi. Og efter hans exit, begynder der at ske mærkværdige ting med ofrene.

Bogen er fortalt af en af ofrenes mand, der ser tilbage på hændelserne. Mens blandt andet en tatovering vækkes til live, et barn skider penge og en mand forvandles til en snemand, så opdager denne mands kone, Stacey, at hun dag for dag krymper - og der er ingen tegn på, at hun på et tidspunkt vil holde op med at krympe igen.

Jeg læste bogen til readathonet og dertil passer den glimrende. Kaufman skriver rigtig godt, og historien er hurtigt læst og fordøjet. Der er helt klart nogle budskaber mellem linjerne (akkurat som i All my friends are superheroes), men der er også bare ren underholdning. Jeg sad i hvert fald med et fornøjet smil på læben, mens jeg rystede forundret på hovedet over den fantasi, der skal til for at finde på sådanne nogle historier. Han holder det så dejligt simpelt, trods det er så mærkværdigt.

Absolut anbefalelsesværdig hvis du skal prøve noget helt anderledes :)


THE TINY WIFE
af Andrew Kaufman
ISBN13: 9780007439232
80 sider / Udgivet i december 2010

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

04/11/2016

Book Haul #30

Jeg havde enhver intention om at lave næste Book Haul indlæg efter Bogforum, godt en måned efter sidste indlæg - hvor jeg jo begræd mit luksusproblem af mange bøger og lidt plads.

... tro om igen, Iben

Nu er min stak med nye bøger vokset så stor på mit spisebord, det er ved at være pinligt. Ja, jeg siger stak - reelt er der to.

18 bøger er det blevet til (+ 2 lektørbøger jeg glemte at få med på billederne), og halvdelen har jeg fået tilsendt af gavmilde forlag. Der har for nylig været noget polemik omkring bogbloggere og boggaver, og jeg vil i den anledning bare lige understrege på det kraftigste, hvor dybt taknemmelig jeg er overfor forlagene og de herlige forlagsmennesker, der sender mig bøger hvad enten det er uopfordret eller fordi jeg beder dem om det ❤  Som Rikke så flot skriver, så skal vi bogbloggere ikke undervurdere vores eget værd, men det ændrer ikke på at bøger er noget af det dyrebareste en anden person kan give mig, og jeg får kriller i maven hver gang jeg kommer hjem og finder en pakke lænende op af min fordør :)

~ * ~

Efter at have læst White Wedding af Milly Johnson på mofibo og efter at have indset, at jeg engang for længe siden har købt bogen A Winter Flame af samme forfatter uden at få den læst, gik jeg online  -- få uger senere fik jeg en stor pakke fra England; 6 brugte bøger i alt. De 3 første i "årstids"-kvartetten, samt The Yorkshire Pudding Club, White Wedding og Here Come the Girls. Så er hyggelæsningen i hus.

Forleden havde vi forfatter arrangement på biblioteket med Dorthe Nors, der er super sød og dygtig til at fortælle og lave sjov og ved den lejlighed fik jeg mulighed for at købe den ellers udgåede udgave af Minna mangler et øvelokale - signeret naturligvis ;)

Lindhardt og Ringhof sendte mig en fantastisk overraskelsespakke indeholdende den ny bog af Helen Fielding: Bridget Jones' Baby. Jeg er kæmpe Bridget fan og er super spændt på at læse, hvordan det nu går. Sidst på billedet, men ikke mindst er en dejlig overraskelse fra Jentas - en ny krimi af Belinda Bauer, Som fortjent.

Også Tellerup og Turbine har været gavmilde med deres bøger. Sjælens pris (Dæmonherskerens arving #3) af HW Klaris bad jeg dog selv om, da jeg selvfølgelig skal vide hvordan det slutter for Ally. De Tre Tyste af Synne Kristine Eriksen er ikke en bog jeg har hørt om før, men super flot det er den!

Carlsen har sendt mig hele to bøger. Diabolik af SJ Kincaid og Hvis jeg var din pige af Meredith Russo. Sidstnævnte kender jeg lidt til og glæder mig meget til at gå i gang med, og den første - jamen altså, den forside der? Hold da wow. Det lover godt.

Fadl's Forlag har jeg ikke haft kontakt med før, men da jeg blev tilbudt Berømte dødsfald af Maria Helleberg og Jørgen Lange Thomsen tøvede jeg ikke - det lyder super spændende :) Sidenhen dukkede så pludselig også Verdens største epidemier op (af Jakob Eberhardt) og jeg er fan! Jeg læser ikke så frygtelig meget faglitteratur, men det her ligner nogle bøger, der er værd at give sig i kast med. Jeg er en sucker for historie.

Til slut har kære Lovebooks beriget mig med sidste bog i Cora Carmacks trilogi, Som du ser mig. og åh hvor er jeg spændt! Herudover har jeg selv været på lidt shopping og fundet to noveller fra Losing it trilogien - og i øvrigt også læst en tredje ganske kort novelle, kaldet Inking him, som ligger frit tilgængelig online (du kan finde et link på Goodreads siden).

03/11/2016

Fra og med dig af Mhairi McFarlane

Søges: Dejlig mand til at gennemleve øjeblikke fra kærlighedsromaner og til at føre intelligente samtaler med.
Haves: En historisk ekspert med et gigantisk hår og et til tider beskidt sprog.


Jeg har leet længe og hårdt, mens jeg læste den her bog. Hvor er den bare dejlig!

Det er store sko at fylde, men nu siger jeg det alligevel; det her er en moderne Bridget Jones. Hovedperson Anna er 32, har et drømmejob som universitetsprofessor i London og tilsyneladende kronisk single. Hun leder lidt efter the one, men er egentlig ganske lykkelig - og når alle hendes dates viser sig at være nogle totale weirdos, så opfordrer det ligesom ikke til at tingene skal ændre sig.

Men Anna har en fortid, selvfølgelig. Hendes fulde navn er Aureliana Alessis (hendes far er italiener, hendes mor englænder), og hun har gennemgået grim ælling til smuk svane transformationen. Som barn var hun meget stor, og i skolen blev hun mobbet og ydmyget på det groveste. Nu er hun blevet voksen og x antal kilo lettere, men psyken bilder hende stadig ind, hun slet ikke er så hot. Så da James Fraser; ham der stod for størstedelen af ydmygelserne i skolen, dukker op i hendes liv, vendes alting på hovedet. Men James er anderledes nu – han er høflig, moden og sjov. Så folk kan vel ændre sig? Så hvorfor føler Anna sig som en idiot, fordi hun stoler på ham?

Fra og med dig er yderst velskrevet, sjov, rørende og helt og aldeles umulig at lægge fra sig. Jeg læste den på Mofibo, og efter at have vendt sidste side, gik jeg direkte ud og købte bogen i fysisk format samt Det er ikke mig, det er dig. (HarperCollins Nordic udgav dem begge samtidigt, men de hører ikke sammen - men de matcher så flot!)

Jeg har ikke læst den anden bog endnu, men jeg er meget optimistisk, hvad angår dens indhold. McFarlane er med Fra og med dig strøget direkte ind på mine hitlister over bøger og forfattere, jeg råber hurra for! Genren er en skøn blanding af chicklit, kærlighed og humor, og jeg giver den samtlige thumbs up.


FRA OG MED DIG
af Mhairi McFarlane
ISBN13: 9788793400320
398 sider / Udgivet den 1. august 2016
Original titel: Here's looking at you [2013]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

01/11/2016

Oktober 2016

Så gik Oktober på hæld, og jeg synes simpelthen tiden flyver.

Oktober bød blandt andet på bogbyttemarked i Aalborg og naturligvis 24 dedikerede læsetimer i efterårsferien til det halvårlige readathon, hvor jeg fik kværnet mig igennem hele 9 bøger - det var dog forholdsvis korte bøger, så det lyder af lidt mere end det måske er - sammenlagt blev det da 1.413 sider :)
Generelt har oktober været en god læsemåned, og jeg har i alt læst 25 bøger. Jeg havde en intention om at læse noget uhyggeligt, men den serie jeg valgte blev aldrig uhyggelig - bare dårligere.


I oktober blev jeg færdig med 25 bøger.
- blandt disse var der 5 lydbøger og 5 korte bøger af varierende længde, 1 tegneserie, 1 illustreret børneroman og 1 novellesamling. 14 var på engelsk.


Længste bog: Half the world - 486 sider
Længste lydbog: Ingen vej tilbage - 12t 30m
Korteste bog: Inking him - 23 sider
Korteste lydbog: Asylum - 6t 43 m

Bedste oplevelse:
Rubinrød og Safirblå af Kertin Gier var helt umulige at lægge fra mig, og White Wedding var den chicklit om kærlighed og bryllupper, jeg slet ikke anede jeg manglede i mit liv. Kindred Spirits af Rainbow Rowell er så super sød og nørdet, og Half the world af Joe Abercrombie er barsk og sej.

Største skuffelse:
Catacomb (tredje bog i en serie) og Escape from Asylum (en prolog til serien) må dele sidstepladsen og hænge deres hoveder i skam. Første bog, Asylum, startede egentlig lovende, men blev aldrig sådan rigtig uhyggelig (eller overhovedet), og selvom bøgerne var letlyttelige, så blev det bare mere og mere fesent.

I bagvendt læserækkefølge:
Planlagt død - MR Hall [lektørbog]
The Wedding Dress - Milly Johnson *
Ingen vej tilbage - Lee Child  **
Billy smiler rødt - Zenia Johnsen
Throne of Glass - Sarah J. Maas *
Jellaby: The Lost Monster - Kean Soo * / ***
Den sidste dans og andre historier - Victoria Hislop ***
The Great Fire of London - Adrian Tinniswood *
Ada Goth og musens genfærd - Chris Riddell ***
Uplink - Claus Holm
The Tiny Wife - Andrew Kaufman *
The Travelling Companion - Ian Rankin *
Kindred Spirits - Rainbow Rowell *
White Wedding - Milly Johnson *
Escape from Asylum - Madeleine Roux * / **
Mellem linjerne  - Jennifer Echols [anmeldereksemplar]
De ubeskyttede - Kati Hiekkapelto [lektørbog]
Safirblå - Kerstin Gier [anmeldereksemplar]
Catacomb - Madeleine Roux * / **
Rubinrød - Kerstin Gier [anmeldereksemplar]
Half the world - Joe Abercrombie *
For tæt på solen - Paula McLain [lektørbog]
Inking Him - Cora Carmack *
Sanctum - Madeleine Roux * / **
Asylum - Madeleine Roux * / **

*Læst/hørt på engelsk
** Lydbog / Mofibo
*** Lånt på biblioteket