Danish Books #2 - Minna mangler et øvelokale by Dorthe Nors

Minna er komponist og ikke en dag over fyrre. Minna skriver på en sonate. Minna har svært ved at få lyd på sonaten, for Minna mangler et øvelokale. Faktisk er der en hel del, Minna mangler. For eksempel et barn, en eksistensberettigelse og sin stemme. Minna er forelsket i netværksmennesket Lars, men Lars har andre planer.
Omkring Minna huserer en række kvinder. Den erotiske harpenist Jette. Karin der bruger Minna som dagbog for sit jyske vellevned. Mor som blogger om pelargonier. Alle har deres behov, og Minna er lidt af et værtsdyr. I en sådan grad, at der efterhånden er meget lidt tilbage af hende. Men nu tager Minna en beslutning: Minna vil lære at sortere. Minna vil have sig et røvhulsfilter. Minna vil ud på et skær og synge.

Minna mangler et øvelokale er en kort bog, der udelukkende består af hovedsætninger. En pr linje. Da jeg først hørte det, tænkte jeg no way. Men så læste foredragsholderen på Hjørring bibliotek op fra et kapitel og min skepsisme gled lige så langsomt væk. Man skal lige vende sig til at læse historien på denne måde, men den er faktisk meget fængende, og Minna er en kær, kær personlighed. Hun er single, hun er ensom og alt det hun gerne ville have, har hun ikke. Hun er en stille eksistens, der har ladet hendes omgivelser træde på hende i alt for mange år - men nu har Minna endelig fået nok. Der er intet kæmpe oprør, ingen voldsomme handlinger; bare en person der lige så langsomt lærer at sige fra. Minna er meget ægte, og meget nem at nikke genkendende til.

Skrivestilen fungerer fint her, men jeg vil dog ikke anbefale andre forfattere at gøre Nors nummeret efter. Den fungerer til den lille bog, om den lille fortælling, om den meget personlige genkendelige forandring. Den formår at fortælle en masse på meget simpel vis.

s. 6 og 7 i Minna mangler et øvelokale af Dorthe Nors

 Jeg slugte bogen på under en time og kan berette, den er er det værd, og slutningen er sød, kan jeg røbe.

---
Minna needs a practice/rehearsal room is a sweet little book about Minna; a quiet thing of a woman whose life is not what she wanted. She's 40, single and childless. She's oppressed by her family, her surroundings, her friends and herself. When Minna finally decides to stand up for herself it's glorious. The book is very well written, but also very weirdly. It consists only of main clauses, one per line. At first it's weird to read, but quite soon you give in to it and it works very well in conveying Minna's thoughts and emotions, which are very recognizable and quite charming.
---
Minna mangler et øvelokale
by Dorthe Nors
ISBN13: 9788763827058
92 pages / published in 2013
Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

Kommentarer

Lån løs på eReolen