Danish Books #4 - Ikk' for sjov - om kemo og comedy by Geo

Komikeren Geo fik sidste efterår konstateret testikelkræft. Han blev opereret, erklæret rask, og optrådte i julen som vært på Kræftens Bekæmpelses store indsamlingsshow Comedy Aid.
Til Geos halvårlige rutinekontrol fandt lægerne en spredning til lungerne, hvilket resulterede i endnu en operation fulgt op af ni uger med den hårdeste kemobehandling. Det blev ni uger med smerte, mistet hår, tunge tanker og grin. For ja, humoren blev Geos våben i kampen mod kræften.
Geo fortæller tragikomisk om pinlige sædprøver, om portører, som vil have jokes på operationsgangen, om kønsbehåring som falder af (det er der da ingen, der har fortalt?) og om kun at ville have frosne ærter til morgen-, middag- og aftensmad.

Ikk’ for sjov var en bog jeg ikke forventede det store af, da jeg aldrig har været specielt stor fan af Geos stil på en scene, men jeg måtte allerede efter 50 sider indse, at det her var noget helt andet. Bogen blev læst på en eftermiddag/aften, jeg formåede aldrig at lægge den fra mig.

Det er en dybt personlig og særdeles velskrevet skildring af Geos cancerforløb - den første diagnose, operation og raskerklæring til erfaringen af en spredning, endnu en operation og et frygteligt energi-tærende kemoforløb.

Siderne bringer både latter og tårer, flere steder på én gang. Det er en barsk omgang komikeren er igennem, både fysisk og mentalt. Han rammer bunden, men kommer heldigvis op igen. Bogen skildrer så flot, hvordan et kræft- og kemoforløb ikke kun handler om den syge - også de nærmeste pårørende er dybt berørte. Geo’s kone er til stede i bogen med adskillige dagbogsindlæg, der viser hendes side af sagen, hendes frygter, frustration og afmagten. Nok allermest rørende er da hvordan parrets 3-årige datter takler situationen med en meget syg far.

Alt i alt er det en bog jeg kun varmt og hjerteligt kan anbefale alle.

---
Danish stand-up comedian Geo's book about his battle with cancer and chemotherapy is an incredibly heart-warming book that had me hooked throughout making me both laugh and cry. Its' very well written and shows how not just the cancer patient but also friends and relatives are affected.
---
Ikk' for sjov - om kemo og comedy
by Geo
ISBN13: 9788771373929
240 pages / published in 2013
Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

Kommentarer

Lån løs på eReolen