Det Levende Kød af Lene Kaaberbøl

Det er en kaotisk og kvælende hed sommernat i Varbourg i 1894. En italiensk anarkist har dræbt den franske præsident, og folkemængdens vrede rammer byens italienske borgere i flæng. Midt i postyret gøres et uhyggeligt fund i en kulhandlers baggård. Rosalba Lombardi, en ung prostitueret, er blevet myrdet og maltrakteret på en måde der får boulevardpressen til at skrive om “Varbourgs egen Jack the Ripper”, men Madeleine Karno får snart en fornemmelse af at sandheden er endnu mere skræmmende.
 Madeleine er langt om længe startet på universitetet, hvor hendes kærlighed til videnskaben skal stå sin prøve, og det burde være udfordring nok. Ikke alle er begejstrede for at se unge kvinder i lærdommens hellige haller. Hun kan imidlertid ikke lade være med samtidig at jage sandheden om Rosalbas død – til trods for at det bliver en jagt og en sandhed der sætter mærker på både krop og sjæl.
DET LEVENDE KØD er anden bog i serien om Madeleine Karno, Kadaverdoktorens datter og ambitiøse assistent, der ikke har i sinde at lade sit køn stå i vejen for sin fremtid.

Det Levende Kød var endnu en af de bøger jeg læste mens jeg var på Rhodos og lå og stegte ved poolen. Lad mig først og fremmest sige at som ferielæsning er den perfekt. Den er fint skrevet, historien er let at følge med i og interessant, men ikke så fængende at man ikke kan lægge den fra dig og nyde alt det man nu laver når man er på ferie.

Vi følger akkurat som i bog 1, Kadaverdoktoren, Madeleine, der er lysår foran resten af samfundet når det kommer til kvinderettigheder. Det bliver igen lidt fjollet og naivt, og jeg savner stadig en mere realistisk afspejling af datidens samfund.

Det Levende Kød af Lene Kaaberbøl//Iben Jakobsen

Selve krimiplottet har dog oppet sig efter den første bog. Hvor jeg der fandt det hele lidt for nært tangerende til Kaaberbøls børnebøger, så er der her noget langt mere bistert under overfladen. Ret gyseligt faktisk.

Den eneste person i bogen vi egentlig nogensinde hører noget i dybden om er Madeleine selv og selve skurken som jeg ikke vil røbe her (selvom bogen nærmest har sagt who done it, inden det overhovedet er sket). Resten af persongalleriet er i bund og grund meget overfladisk beskrevet, og eksisterer udelukkende for historiens skyld. Eksempelvis Madeleines far, der ellers er forsøgt at tyngdegøres med et baghistorie om en død hustru, er belejligt aldrig til rådighed så Madeline må træde til i stedet. Den mest interessante personlighed i bogen er vitterligt skurken, hvor der bliver forklaret, hvorfor personen udviklede sig i lige den retning.

Jeg irriteres til stadighed af Madeleines forlovede og hans "dramatiske" baggrundshistorie og det lille subplot der bliver ved med at presse sig på, men overall syntes jeg bogen fik præsenteret en god historie med atter en skurk, der er skingrende skør dybt inde. Bogen er fin afslappende læsning, men ikke noget der gør et større indtryk.

Det Levende Kød af Lene Kaaberbøl//Iben Jakobsen

DET LEVENDE KØD
Madeleine Karno #2
by Lene Kaaberbøl
ISBN13: 9788770539449
309 pages / Published in 2013

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

Kommentarer

Lån løs på eReolen