Huset vi voksede op i af Lisa Jewell

Varmt familiedrama om alt det, der kan gå galt mellem mænd og koner, brødre og søstre, forældre og børn, og hvordan man lærer at leve med det.
Mød familien Bird. Far, mor og fire børn i et idyllisk hus på landet fyldt med kærlighed og latter og med en stor vildtvoksende have at boltre sig i. Men en tragedie ligger og lurer. En tragedie, der rammer en påske efter den årlige æggejagt, og som er så stor og altødelæggende, at familien langsomt falder fra hinanden.
Årene går. Børnene bliver voksne, får kærester og lever deres egne liv. Og snart er det næsten, som om de aldrig har været en familie. Næsten. Men ikke helt. For noget er sket, som vil kalde dem hjem, til huset, de voksede op i – og det, der i virkeligheden skete den påske for mange år siden.

Jeg var forelsket i Huset vi voksede op i allerede fra første side. Jeg vidste instinktivt at den lige var noget for mig.

Familien Bird er en splittet familie. Morens samlermani (det engelske term extreme hoarder beskriver bedre situationen) har drevet dem alle fra hinanden såvel som en familietragedie for mange år tilbage.

Bogen starter kort efter morens død, hvor den ældste datter Megan og hendes teenagedatter begiver sig ind i det tætpakkede og nærmest ubeboelige hus som Megan voksede op i. Vi følger ligeså stille og roligt familien i nutiden mens de så småt får styr på huset og begynder at åbne op om deres fortid og opvækst, vi får via gamle emails langsomt historien fra morens side og får også kapitelvis den "rigtige" historie tilbage lige fra starten med Megans opvækst i huset sammen med hendes lillesøster og tvillingebrødre.

Påsken er en tilbagevendende begivenhed i fortiden der med tiden begyndte at hjemsøge personerne, indtil de til sidst i bogen får opklaret, hvad der egentligt foregik bag bunkerne og i deres mors sind. Moren Lorelei er absolut tosset, men takket være de mails vi som læser får adgang til mellem hvert kapitel gør hende menneskelig og man føler med hende. Faren Colin har jeg ikke så meget til overs for, men det finder i kun ud af hvorfor, hvis i selv læser bogen - og det syntes jeg virkelig i skal. Megan er den primære synsvinkel og man forstår til fulde hendes afstandtagen fra morens mani og hvordan hun endte i den modsatte grøft. Søsteren Beth er lidt af en stakkel og jeg har nærmest ikke ord for brødrenes udvikling. Samtlige i persongalleriet er generelt bare spot-on, og det er bare en af de bøger, der er noget helt særligt.

Historien er fantastisk velskrevet og går op i en højere enhed med en historie der med sin virklighed og sin skrøbelighed simpelt og enkelt er bjergtagende smuk.

HUSET VI VOKSEDE OP I
af Lisa Jewell
ISBN13: 9788763832960
377 sider / Udgivet den 25. April 2014

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2014

Kommentarer

Lån løs på eReolen