Ghost House 2.0 af Arne Dahl

Mikaela, som har en besværlig fortid inden for en religiøs sekt, får job i et produktionsselskab, der bl.a. producerer Ghost House, et program, hvor man laver indslag fra "hjemsøgte huse". Mikaela får til opgave at opgradere programmet til Ghost House 2.0. Da hun kigger sin forgængers arbejdsmateriale igennem, støder hun på noget uventet. Blandt den sidste sæsons middelmådige spøgelseshuse findes et, som aldrig kom med i programserien. På de gemte dvd-film udspiller sig noget, der får vidtgående konsekvenser ...

Ghost House 2.0 var en meget skuffende affære. Jeg har aldrig før læst noget af Arne Dahl og tænkte det kunne være en fin lille introduktion, men jeg håber, at hans romaner er noget mere sammenhængende end denne novelle.

Historien starter umiddelbart fint ud med Mikaela, der skal til jobsamtale om stillingen som producent og vært til anden sæson af tv-showet Ghost House - men så begynder filmen også lige så langsomt at knække. På grund af novelle-formatet er der ikke sider nok til at give nogen dybere forklaring på noget som helst og hverken Mikaela's fortid i den religiøse sekt, persongalleriet eller hendes nye chefs opførsel får nogen forklaringer. Dahl fortsætter den uforklarende stil i et hurtigere og hurtigere tempo, efterhånden som historien udfolder sig, og "uhyggen" spreder sig, mens Mikaela efterforsker det 13. spøgelseshus. Problemet er bare at man aldrig rigtig får forståelse for hvorfor det pludselig skal gå så hurtigt eller hvad det er, der driver Mikaela sådan. Det hele er bare for opstillet og styltet.

Jeg ville have elsket en lille gyserhistorie, men det eneste uhyggelige ved den her, er hvor skidt den er sammensat, og hvor lidt mening den giver. På et tidspunkt, hvor Dahl har allermest travlt med at piske en ikke-eksisterende stemning op, skifter han endda fra datid til nutid og tilbage igen i et par paragraffer midt i det hele. Totalt no-go.

Den umiddelbare slutning på historien er anti-klimatisk og skuffende. På grund af de manglende forklaringer og de manglende detaljer virker det hele hult og tomt - og den endelige afslutning på bogen, den store BUM finale var direkte tåbelig. Et jumpscare, der så absolut kun virker i halvdårlige film - ikke i forudsigelige bøger.

GHOST HOUSE 2.0
af Arne Dahl
ISBN13: 9788770533959
75 sider / Udgivet i 2010

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

  1. Æv, ud fra det lille resume virker det ellers til at kunne være en rigtig god gyser, men tror vist jeg lader være med at læse den

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja jeg er også super ærgerlig over hvor fælt den skuffede mig

      Slet

Tilføj en kommentar

Lån løs på eReolen