Hvil i fred af Sofie Sarenbrant

På et celebert spa findes en kendt skuespillerinde dybt bevidstløs og et ældre ægtepar døde. Det chokerede personale tilkalder straks politiet, men alle undersøgelser tyder på, at det blot drejer sig om en tragisk ulykke og en overdosis sovepiller.Alligevel har hotelchefen en fornemmelse af, at der er noget galt, og da de nogle dage senere finder endnu en person død, er der da heller ingen tvivl: Det er drab.Kriminalassistent Emma Sköld får ansvaret for efterforskningen. Snart bliver hun klar over, at der er en sammenhæng mellem de tre hændelser, og at de leder efter en gerningsmand, der ikke er færdig med at dræbe.

Advarsel: følgende anmeldelse er ret så negativ.

Hvil i Fred er nok noget af det værst skrevne, jeg hidtil har læst. Selve historien er fin - mystiske mord på et spa-resort, det er godt nok. Men resten? Åh gud nej. Jeg tror sjældent, jeg har siddet og himlet så meget med øjnene undervejs en bog (det er et rent under, jeg ikke kørte galt).

Bogen er overordnet bare virkeligt dårligt skrevet og sammensat. Der sjuskes med detaljerne og specielt det, der har med politiarbejdet at gøre er oftest lige til at grine over (eller græde). Samtlige i persongalleriet er meget styltede karikaturer og specielt dialogen i mellem dem er frygtelig - hvilket virkeligt står klart, når man hører den som lydbog. Oplæseren lød nærmest opgivende til tider.

Jeg blev ved med at høre den, fordi den bagvedliggende historie som sagt var interessant nok, men skal da virkeligt kede mig grusomt, før jeg atter kaster mig over noget af Sarenbrant. Man skulle tro Uge 36 og I stedet for dig havde været advarsler nok imod hende, men jeg er åbenbart fan af selvpineri. Hendes skrivestil kan jeg bare slet ikke med; det må jeg nu sande.

Bogen brugte meget langt tid på at opbygge historien omkring spa-resortet og dets personale, hvilket var fint nok omend lidt forvirrende, og jeg syntes der gik meget længe, før man endelig blev introduceret til bogen og seriens hovedperson Emma Sköld - midt i en ret udpenslet sex scene med hendes kæreste, som mildest talt virkede ret malplaceret. Det samme kan siges om hele Emma's forhold til kæresten Hugo, der virker til at kun at være med i bogen, så Emma har noget mere at klynke over. Det er som om Sarenbrant har haft to forskellige ideer om henholdsvis spa-resortet og Emma og så most dem sammen til en, og ingen af dem fungerer. Man gider ikke høre ligegyldige detaljer om Emma og hendes familie, for man får så mærkværdige glimt af det uden nogensinde egentlig at føle sig knyttet til noget af det, og krimien kvæles i det.

Emma viser sig hurtigt at være lidt af en Mary Sue. Hun er ih så åh så dejlig. Hun er tidligere model og nu politibetjent og øv bøv hendes far er politimester, hvor hårdt for hende. Hun har i øvrigt en storesøster Josefine, som konstant klynker over hvor hårdt hendes liv har været, fordi Emma altid har rendt med opmærksomheden - mens hun ikke selv bestiller andet end at brokke sig over Emma og gøre opmærksom på sig selv på den mest skabagtige måde. Alt i alt er de to søskende enormt barnlige og utroligt irriterende at høre på og om. Emma må desuden nok nomineres til at være den mest inkompetente politibetjent, jeg længe er stødt på.

Den person jeg bedst kan lige i bogen, er den der viser sig at være skurken. Personen er bedre skrevet og mere nuanceret - vel og mærke, lige indtil tingene tager fat og de uundgåelige twists sætter ind. Historien snubler over sine egne fødder i iveren efter at få så mange særlige og omstændige detaljer, clichéer og twists med som muligt, og det hele drukner i noget nær latterlige konklusioner og huller i plottet. Og når man ellers først troede nu var den slut, så smider Sarenbrant lige endnu et kapitel med i puljen som enhver kunne have været foruden.

Der er generelt bare så mange problemer med den her bog, at det er næsten umuligt at påpege direkte ting, for de drukner i mængden. Det er rigtig ærgerligt, for jeg tror den kunne have været rigtig god, men den er simpelthen for svag og dårligt skrevet. Øv :(

HVIL I FRED
Emma Sköld #1
af Sofie Sarenbrant
ISBN13: 9788771377446
MP3 CD - ca. 9 timer / Udgivet i 2013

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

Lån løs på eReolen