Hvis det er af Helle Helle

»Jeg skal gøre det kort, jeg ved ikke, hvad jeg skal. Jeg er faret vild i den store skov. Jeg ved ikke meget om skove, jeg er ikke naturens muntre søn. Det sagde de andre i forgårs over kaffen. Men her er jeg under de jyske kæmper, i såkaldte løbesko.«
To vildfarne løbere render på hinanden i en skov og tvinges af omstændighederne til at tilbringe weekenden sammen der.

Hvis det er var første gang, jeg nogensinde har læst noget af famøse Helle Helle. Af ukendte årsager har vi aldrig læst hende i gymnasiet eller folkeskolen, og jeg følte mig aldrig interesseret i at læse hende af egen vilje. Tænkte aldrig før, at det var noget for mig. Nu hvor jeg så er blevet så dygtig og voksen og forsøger at læse bredt, så jeg kan være så fornuftig en bibliotekar som muligt, tænkte jeg så endelig, at det var tid, og når damen så lige havde udgivet en ny bog som alle talte højt og flot om, så blev det jo ikke mere belejligt.

Hvis det er er nomineret til DR Romanprisen, og den er da også vældig fint skrevet og det hele, men den sagde mig bare aldrig det helt store.Vi følger den stort set anonyme på alle andre punkter end hans navn Roar (?) der farer vild i en jysk (muligvis Rold) skov på en impromptu løbetur, og her møder han en kvindelig løber, der er lige så lost. Mens de så ellers tuller omkring i skoven, hvor der bliver både mørkt og koldt, og finder ly i et shelter, så får vi så også hele hendes livshistorie i længere afsnit - men aldrig hendes navn - og små glimt af hans ligegyldige verden. Jeg syntes det var spændende nok at læse om hendes liv, men hele skovturen og ham generelt fandt jeg intetsigende.

Endeligt sad jeg og stirrede skeptisk på bogen, da Helle beskriver Arden - en by jeg kommer en del i og gjort siden 2004, da en nær veninde bor der. Jeg har meget svært ved at genkende byen ud fra hendes beskrivelser og eftersom begge personer i bogen render rundt med mobiler, tænker jeg da at bogen skal forestille at foregå i vores nutid. Det er så super irriterende, når forfattere ikke sætter sig ordentligt ind i sådan nogle detaljer, specielt når vores land er så lille som det er. Men om Helle bare beskriver byen anderledes end jeg ville have gjort det, skal jeg ikke kunne sige, jeg var bare ikke enig i hvad jeg læste.

Det er nok ikke sidste gang jeg læser noget af Helle Helle, men jeg har heller ikke specielt travlt med at få fat i den næste bog af hende. Jeg kan godt den realistiske hverdagsstil, men den nærmeste totale mangel på egentlig handling var også lidt kedsommelig.

HVIS DET ER
af Helle Helle
ISBN13: 9788763832410
152 sider / Udgivet den 26. september 2014

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

Lån løs på eReolen