Med kup og kaffelikør af Catharina Ingelman-Sundberg

På ældrecenteret Diamanten bor Märtha, Anna-Greta, Geniet, Stina og Spaden. De synger i kor, sludrer og drikker likør i smug og får sporadisk besøg af familiemedlemmer. Derudover byder hverdagen primært på halvkedelig mad, for lidt motion, for få aktiviteter og flere nedskæringer. Forstanderinden Barbro anstrenger sig ikke unødigt for at forsøde de ældres tilværelse. Hun bruger sine kræfter på at kurtisere direktøren, der er betaget af både hende og hendes besparelser. Det otium, de fem havde drømt om, lever livet på ældrecenteret langtfra op til. Men i stedet for at klynke og klage beslutter kliken selv at gøre noget ved situationen. "Med kup og kaffelikør" er en samfundssatirisk røverhistorie og feel good-roman om fem mennesker og deres oprør mod tingenes tilstand.
Med kup og kaffelikør er sidste nye skud på stammen af litteratur om "ældre men friske og sjove gamle mennesker". Tidligere har Jonas Jonasson brillieret med Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt og Fredrik Backman har også gjort et meget fint indtog på genren med En mand der hedder Ove og Britt-Marie var her. Og så er der så den her. Og selv om den da har sine småsjove øjeblikke, så når den slet slet ikke de andre til sokkeholderne.

Den tog en evighed om at komme i gang, og de 5 hovedpersoner var nærmest ugenkendelige fra hinanden andet end nogle få karaktertræk hos hver enkelt - så de sagde mig intet. Trætte af forholdene på deres plejehjem og de urimelige besparelser (fair nok) giver de sig i kast med kriminalitet, så de kan komme i fængsel (bedre forhold) - men de tænker ikke meget igennem før de går i gang og snart går alt galt.

Jeg syntes aldrig, historien blev specielt spændende, og fandt ikke hverken de ældres påhit, plejecenterets ledelse eller den mildest talt ringe modstand fra politiet særligt sjovt. Jeg var næsten 75% færdig, før den sådan rigtig kom i gang og selv da virkede det mest af alt som en småkedelig svensk udgave af et Olsen bande kup. Udelukkende forfatterens friheder og trang til at det skulle ende godt for de gamle giver dem deres lykkelige slutning. For mig var der ikke særligt meget feel-good over historien - mere bare resignation - men jeg har da haft adskillige brugere på biblioteket, der har fortalt, de var flade af grin over den.

MED KUP OG KAFFELIKØR
af Catharina Ingelman-Sundberg
ISBN13: 9788771591491
381 sider / Udgivet den 9. september 2014

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

Lån løs på eReolen