Et helt nyt liv af Lisa Genova

Sarah er en travl, 37-årig karrierekvinde med 3 små børn. Efter en bilulykke får Sarah en hjerneskade; neglekt, der fratager hende evnen til at orientere sig mod venstre. Det er svært at vænne sig til et liv som handicappet, men Sarah har et galgenhumoristisk overskud og god støtte i sin kærlige mand og sin mor, som hun ellers ikke har haft et nært forhold til.

Efter at have læst Stadig Alice (fantastisk bog!) af Genova var jeg slet ikke i tvivl om at jeg skulle prøve noget mere af hende, og kort tid efter fandt jeg lydbogen Et helt nyt liv eReolens app.

Atter engang har vi med hjerneskade at gøre, og atter engang formår Genova at skildre alle aspekter og konsekvenser på både godt og ondt.

Der bliver brugt lang tid på at bygge historien op, så man virkelig forstår hvor hektisk Sarah og hendes mand og børns liv er - og hvor godt alle har det med det. Jeg blev lidt utålmodig, må jeg indrømme, syntes næsten der gik for længe inden uheldet var ude, men da Sarah først kører galt så tager det hele en drejning, og hendes liv går i stå - og historien kan for alvor begynde.

Venstre neglect er en enormt fascinerende og ekstremt skræmmende type hjerneskade (og sjælden, heldigvis). Hun ved udmærket at venstre eksisterer - desværre kan hun bare hverken se eller registrere noget som helst der og glemmer siden overhovedet er der. Sarah er ekstremt tapper (og ret sjov) i sin kamp om at komme tilbage til sit liv, men alt har ændret sig, og hun vil aldrig kunne blive den karrierekvinde med hyper-overskud, som hun var før. Der er mange kameler, der skal sluges, og mange kompromiser med hende selv og familien, der skal nås. Genovas baggrund som neuroforsker og fænomenale evne til at skrive gør, at man kommer helt tæt på og sidder med en følelse af noget ægte.

Det er en virkelig god bog, der fik et par små tårer til at springe frem et par gange - specielt når Sarah gør fremskridt. Det hele er så godt skrevet og beskrevet, at man virkelig føler med hende og hendes familie, og sidder og hujer, når det lykkes. Det er meget rørende at følge med i, hvordan hun vænner sig til sit helt nye liv, og bi-historierne om blandt andet hendes søn og hendes mor var også rigtigt fine. Den er absolut anbefalelsesværdig!

ET HELT NYT LIV
af Lisa Genova
ISBN13: 9788771306415
Lydbog, eReolen - 10 t. 26 min / Udgivet i 2011

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

 1. Jeg var også ret vild med 'Stadig Alice' men var bange for, at 'Et helt nyt liv' minder for meget om den første, så jeg har været lidt tilbageholdende mht. at læse 'Et helt nyt liv'. Hvad er din vurdering - er de meget ens?

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Det syntes jeg slet ikke de er, nej. De to hovedroller er meget forskellige og hvor den ene kæmper mod en sygdom der er ved at tage hendes hjerne fra hende, forsøger den anden at overvinde den hjerneskade der har taget hendes krop fra hende. Ganske vist er begge kvinder karrierekvinder, men de er alligevel på to forskellige stadier i livet - Sarahs børn er eksempelvis helt små og hvordan skal hun lige passe dem når hun ikke kan se til venstre?

   Slet
 2. Åh, nu er lysten til at få læst "Stadig Alice" blusset op igen. Genova lyder til at være en absolut fantastisk forfatter!
  Skøn anmeldelse! :)

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Lån løs på eReolen