Drengen på Schindlers Liste af Leon Leyson

Leon er 10 år gammel, da nazisterne i 1939 besætter hans hjemland, Polen. Fra den dag forandres hans liv: skole og drengestreger afløses af en kamp for overlevelse. I de følgende år udsættes han for nazisternes grusomheder i ghettoer og koncentrationslejre. Leon mister to af sine fem søskende og der er kun én måde for ham at undgå døden på: at få arbejde på Oskar Schindlers fabrik.
Leon Leyson var en af de yngste jøder, som blev reddet af Oskar Schindler under Anden Verdenskrig. Han døde i januar 2013 – dagen efter at han havde afleveret sit manuskript.


Drengen på Schindlers liste er en virkelig virkelig flot bog. Har man som så mange set filmen "Schindlers Liste", så føler man måske også, at man kender historien her. Og den er da også meget bekendt, men der er helt specielt personligt skær over den i og med, at vi følger Leon's kamp om overlevelse og hans desperate håb om, hans familie vil overleve sammen med ham. Det er en barsk og hjerteskærende historie, der sætter ansigter og følelser på en af verdenshistoriens mest frygtelige hændelser.

Bogen er forholdsvist kort og to the point. Det er en biografi af bedste slags, den er meget velskrevet og nem at tage til sig. Jeg bemærkede, det var børnebiblioteket, der havde indkøbt den fremfor voksenbiblioteket, og jeg tror da også de ældre unge i folkeskolen vil kunne lære meget af den, men det må absolut ikke afholde "voksne" uanset alder fra at læse den.

Jeg må indrømme, jeg begyndte at græde, da bogen sluttede med, at Leon beskriver, hvordan han bliver gammel i USA, og hvordan han blev berømt, efter filmen udkom. Billederne af Leon op igennem hans liv, der slutter det hele af, knækkede mig.  At læse hvordan han fik sig et godt liv, efter alt det han blev udsat for, var enormt rørende. Det er umuligt at forestille sig hvad folk gennemgik, hvad nogen formåede at overleve - men den her bog gør et virkeligt godt stykke formidlingsarbejde og fortjener at blive læst og husket.

DRENGEN PÅ SCHINDLERS LISTE
af Leon Leyson
ISBN13: 9788702152937
245 sider/ Udgivet den 13. marts 2014

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

Lån løs på eReolen