Den sidste gode mand af A.J. Kazinski

Som politimand i København er Niels Bentzon vant til at jagte forbrydere. Han kan derfor næsten ikke tage det alvorligt, da han får til opgave at finde et godt menneske. Det menneske som kan blive det næste offer for en morder, der har jagtet gode mennesker overalt på kloden. Og pilen peger nu mod København. Men hvem fortjener betegnelsen 'det gode menneske'? Og kan det passe at mordene har forbindelse til en gammel religiøs myte om 36 retfærdige mennesker, der er sat på jorden for at beskytte os alle? Den maniodepressive Niels Bentzon aner ikke sine levende råd. Opgaven synes umulig. Men da han i sin jagt på at finde det gode menneske før det er for sent, møder astrofysikeren Hannah Lund, tager tingene fart. Hannah Lund mener nemlig, at hun kan se et system i mordene - et system af næsten guddommelig karakter.

Denne anmeldelse indeholder mange spoilers!

Jeg har længe været fan af at høre krimier, når jeg  kører bil, og denne gang var det til til en bog af danske AJ Kazinski.

Det startede godt nok ud med Niels Bentzon, en midaldrende politimand med en helvedes masse bagage som hovedperson, der får en opgave, men så blev det mærkeligt.

Som man også kan læse på bagsiden, så får Niels til opgave at lokalisere "et godt menneske" fordi der er en morder, der tilsyneladende rejser jorden rundt og myrder disse, og en venetiansk politimand har regnet ud at næste offer muligvis er i København. Niels får sig en meget usandsynlig partner, astrofysikeren Hannah Lund, og så skal de to ellers forsøge at regne ud, hvad der foregår.

Jeg gik naturligvis ud fra, at dette ville være en almindelig "rigtig" krimi, hvor der rent faktisk er en psykopat der myrder mennesker, men nej nej - Gud (eller måske djævelen?) er morderen. Ja. Du læste rigtigt. Gud.

Udover at bogen føles urimeligt langtrukken, så følte jeg også, at den totalt tabte sutten, da det stod klart, at den havde dette overnaturlige element. Udover at man aldrig får en egentlig forklaring på, hvorfor disse 36 gode mennesker pludselig skal dø, så har bogen, undskyld mig, en rent ud sagt latterlig klichefyldt afslutning. Niels (og naturligvis den venetianske politimand) er begge 2 ud af 36 gode mennesker, og da italieneren er død, og Niels er den sidste (og jorden muligvis går under, hvis han dør??), må han begå en ond handling for at overleve...

*headdesk*

Som jeg også skriver på Goodreads som min umiddelbare reaktion - hvis det nu bare havde været en almindelig krimi, så havde den været god. Rigtig god endda. Men fordi det hele tager en overnaturlig drejning og den komplet forlader virkelighedens verden, skuffede den brutalt. Øv.


DEN SIDSTE GODE MAND
Niels Bentzon #1
af AJ Kazinski
ISBN13: 9788756798648
lydbog/mp3, 15t og 6m / Udgivet i 2010

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

Lån løs på eReolen