Forbandede Sommer af Alyson Nöel

Colby har skiftet sin nørdede bedsteveninde ud med smukke, populære Amanda og er så klar til en sommer fuld af strandfester, grillaftener og ikke mindst tid med skolens allerlækreste fyr, Levi Bonham. Med udsigt til sit livs sommer kører alt for Colby!
Men så opdager hun, at hendes forældre skal skilles, og herefter sender de hende til en mikroskopisk græsk ø, hvor hun skal bo hele sommeren hos sin skøre moster Tally. Fanget på den græske ø bruger Colby al sin tid på have ondt af sig selv og på at spekulere over, om hendes nye venner har glemt hende, og om hendes forældre når at slå hinanden ihjel inden skilsmissen. Lige indtil hun møder Yannis … En sommer kan ændre alt. Og nogle gange skal man langt væk hjemmefra for at finde ud af, hvad hjem er!


Forbandede Sommer starter lidt svingende ud med en hovedperson, der er ENORMT irriterende. "Stakkels" Colby bliver "forvist" til en "frygtelig" græsk ø i middelhavet, hvor hun skal bo hele sommeren hos hendes tante. Man skal liiige vende sig til Colby og hendes evindelige teenagedrama og vrælen over hvor hårdt hendes liv er, men så lige pludselig er hun faktisk helt likable. For jo, hun har selvfølgelig en del i sit liv, der ikke er så fedt, og jeg må alligevel medgive, at Nöel meget effektivt og enkelt får skildret en selvoptaget teenagers reaktion på alt dette.

Jeg havde det måske sværrest med formatet til at begynde med. Vi får aldrig historien direkte, i stedet læser man sig til den via hendes dagbog, hendes blog, samt hendes breve og mails til hendes forældre og venner. Lige til at begynde med savnede jeg noget lidt mere konkret, men også dette vendte jeg mig til, og da bogen sluttede, var det som en afrundet historie, der var virkeligt velfungerende og charmerende. Man kan måske argumentere, at visse ting bliver skåret lige lovligt meget ud i pap, men jeg syntes egentlig også det er rart med noget, der er så direkte og lige til at gå til. Modsat eksempelvis John Greens bøger er her ikke nogen hulens store ord og en hovedperson, der formulerer sig via citater fra afdøde poeter. Her har vi i stedet en for mig meget virkelig teenagepige, der er i gang med at finde sig selv samtidig med, at alt hvad hun troede, hun var, bliver revet fra hende.

Colby er på sit livs dannelsesrejse, og jeg vil godt afsløre, at hun så absolut lærer en ting eller to om både sig selv og andre. Det er en rigtig hyggelig letlæst bog, der er perfekt til en tur på stranden, hvad enten det er i kolde Danmark (så kan man da drømme sig væk til Grækenland), eller om man selv befinder sig under en palme.

FORBANDEDE SOMMER
af Alyson Nöel
ISBN13: 9788771052657
206 sider / Gen-udkommer på dansk den 9. juni 2015
Original titel: Cruel Summer [2008]

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

Lån løs på eReolen