Fra Youtube til Boghandel

Det er ingen statshemmelighed, at jeg er ret vild med et utal af youtubers. Det har været meget værre end det er nu, men jeg følger stadig med i en hel dels liv og uploads.

Noget, der har udviklet sig til lidt af en trend gennem det sidste års tid er bøger. Eller rettere: Youtubere, der skriver bøger. Unge mennesker, der hidtil har skabt sig millioner af fans fordi de er dygtige til at stå foran et kamera og, hårdt sagt, gøre sig til. Unge, der har gjort sig bemærket i mediegiganters øjne og nu er mange mange penge værd.

Jeg har det lidt både og med alle de bøger, der kommer og er kommet. For på den ene side, det er jo total ligegyldigt hvad folket læser - bare de gør det. Og mange millioner unge fans vil blive inspireret til at læse, når deres store idoler udgiver bøger. Men her er netop den anden side af sagen - for hvor mange af disse bøger er ikke udelukkende udgivet for at tjene penge fremfor en egentlig historie eller budskab? Dygtige forfattere kæmper for at blive udgivet, mens disse får smidt publishing deals i nakken selvom de selv ingen interesse har for bøger eller skrivning.

Her tager vi lige et kig på de mange mange britiske Youtubers, der har udgivet en bog eller to:


Zoe Suggs Zoella kickstartede det hele, da det blev annonceret, hun havde skrevet en bog, der skulle udkomme i november 2014. Bogen  Girl Online sprang alle rekorder som den hurtigst sælgende bog i 2014 og lå på adskillige præstigefyldte Best Seller lister i ugevis. På amazon's "Top 100 Best Seller" liste lå den allerede 2 måneder før den udkom som nr. 3 p.g.a. pre-ordering. Der var dog også lige en lille skandale, da det kom frem at hende, der ellers bare var blevet forklaret som en redaktør/hjælper, vist nok var en ghostwriter i stedet. Zoella har knapt 8,5 millioner følgere på hendes youtube side og sit eget sortiment af skønhedsprodukter kaldet Zoella Beauty.
Gyldendal udgiver bogen Girl Online på dansk til august i 2015, og Zoe er ved at skrive en efterfølger - denne gang bliver der tilsyneladende mindre ghostwriter og mere hende.
Du kan læse min anmeldelse af Girl Online her.

Zoellas kæreste Alfie Deyes PointlessBlog med lidt over 4,2 millioner følgere har udgivet The Pointless Book 1 (udkom i oktober 2014) og The Pointless Book 2 (udkom i april 2015) og der skulle eftersigende være en tredje på vej sidst i 2015.
Mens mange naturligvis er helt vilde med dem, får de også skarp kritik for essentielt blot at være en komplet rip-off af Wreck This Journal konceptet fra 2013, hvilket jeg godt nok også må tilslutte mig. Den helt meningsløse bog udkommer i øvrigt på dansk 17. august hos People's Press.Louise Pentland Sprinkle of Glitter udgiver til juli i 2015 Life with a Sprinkle of Glitter som ud fra beskrivelsen virker som lidt en miskmask af hygge, gør det selv, hobby, madlavning osv. Jeg er selv meget skeptisk overfor denne, da hun i en af sine første videoer om bogen siger, at det slet aldrig var hendes idé at skrive en bog, og det egentlig primært er bagmændendes idé. Ud fra det og hendes andre videoer hvor hun også viser lidt indhold derfra, kan jeg slet ikke se hvad jeg skal bruge bogen til. Herudover kommer der gudhjælpemig endnu en bog fra hende i august 2015 - Sprinkle of Glitter 2016 Diary: Have the Best Year of Your Life! som tilsyneladende er en kalender over 2016, hvor hver venstre side også lige har en lille hilsen eller anekdote fra Louise. Sprinkle of Glitter har lige over 2,1 millioner følgere.

Marcus Butler med næsten 3,8 millioner følgere kommer med bogen Hello Life! den 30. juli 2015. Bogen handler om alt, hvad han har lært om sund livstil, forhold og det pres, man oplever i hverdagen. Det er til dels en autobiografi og til dels en selvhjælpsguide skrevet i samarbejde med en journalist/forfatter. Det bliver også et nej tak herfra.

Joe Sugg ThatcherJoe (Zoes lillebror) med 4,6 millioner følgere udgiver til september 2015, en graphic novel der hedder Username: Evie. Bogen er ghostwritten, og det er (naturligvis) heller ikke Joe, der tegner billederne. Så hvad han i sidste ende egentlig har med bogen at gøre... Ej, jeg skal lige sige, når man læser beskrivelsen, lyder den faktisk ret så interessant.

Tanya Burr som er en mode/makeup guru med ca. 3 millioner følgere samt egen make up collection udgav i januar 2015 bogen Love, Tanya, som omhandler  "the things she has learnt and intends to reveal her top tips on fashion, beauty, love, friendship, YouTube... and more." Så øh, ... den skal jeg nok heller ikke lige læse. Firmaet bag har i øvrigt lært af Zoe-skandalen og fortalt fra starten, at bogen er ghostwritten.

Dan Howell Danisnotonfire & Phil Lester AmazingPhil med henholdsvis 4,7 og 2,6 millioner følgere er ret anderledes fra de hidtidige på listen med noget mere akavede personligheder. Disse to venner (som ja, jeg er mega fan er) som bor sammen, har et radio show på BBC1 sammen, og har en gaming channel sammen (DanAndPhilGAMES, 1,2 mio), har nu også skrevet en bog sammen. The Amazing Book Is Not on Fire - The World of Dan and Phil udkommer i oktober 2015 og ja, jeg glæder mig rigtig meget.

Carrie Hope Fletcher It's way past my bedtime er musicalstjerne i London's West End, hvor hun hver eneste dag spiller Eponine i Les Miserables. Herudover er hun youtube stjerne og har 575.000 følgere på youtube. Hun udgav i april 2015 All I Know Now - Wonderings and Reflections on Growing Up Gracefully som har fået rigtigt gode modtagelser og essentielt er en storesøsters råd om livet og det at blive voksen. Dette er en bog, jeg rigtig gerne vil have fingrene i, hovedsageligt fordi det bare skinner igennem i alt, hvad hun laver, hvor rart og ægte et menneske hun er. Herudover har det (som en af de eneste på denne liste) også været hendes livslange drøm at skrive en bog og i mange af hendes vlogs anbefaler hun de bøger, hun læser.
Hun annoncerede den 17. juni, at hun var i fuld gang med at skrive en skønlitterærbog, On the other side, der forventedes at udkomme den 16. juli 2016. Også denne er jeg meget spændt på at læse, da hun har læst lidt op om den, og det mildes talt lyder rigtig godt.
Herudover er der selvfølgelig alle de amerikanske youtubers, der naturligvis ikke lægger på den lade side, så der kommer også lige en hurtig opsummering over deres bøger:

  • Selp-Helf af Miranda Sings udkommer 21. juli 2015
  • I Hate Myselfie: A Collection of Essays af Shane Dawson, udkom 10. marts 2015
  • Grace's Guide: The Art of Pretending to Be a Grown-up af Grace Helbig, udkom 21. oktober 2014
  • My Drunk Kitchen: A Guide to Eating, Drinking, and Going with Your Gut af Hannah Hart, udkom 12. august 2014
  • Binge af Tyler Oakley, udkommer 20. oktober 2015
  • In Real Life: My Journey to a Pixelated World af Joey Graceffa, udkom 19. maj 2015
  • Make Up: Your Life Guide to Beauty, Style, and Success--Online and Off af Michelle Phan, udkom 14. oktober 2014
  • A Work In Progress af Connor Franta, udkom 21. april 2015
  • I, Justine: An Analog Memoir af Justine Ezarik, udkom 2. juni 2015
  • Sidst men ikke mindst; John Green - han kræver vist ingen introduktion. Han er jo naturligvis hverken helt ung eller helt ny usandsynlig forfatter, men han er faktisk en af de helt store navne på youtube. Sammen med hans bror Hank Green er de vlogbrothers og har knapt 2,6 millioner følgere. Herudover er de nogle af bagmændende bag blandt VidCon og hele konceptet Nerdfighters.

Hvad er jeres holdning til celebrities, der pludselig udgiver bøger? Og er der nogen jeg har nævnt her, som i skal læse? (altså måske udover John Green ;)

Kommentarer

Lån løs på eReolen