Stoner af John Williams

William Stoner bliver i slutningen af det nittende århundrede født ind i en fattig bondefamilie i Missouri, USA. Som ung går han på landbrugsskole, men drages af litteraturens verden. Han vender aldrig hjem til forældrenes gård og vælger i stedet det akademiske liv, hvor bøgerne og litteraturen forbliver hans faste holdepunkt – også når konflikter og skuffelser truer med at ødelægge hans tilværelse.

Jeg hørte bogen her som lydbog og mens den er ganske god, fandt jeg den også voldsomt frustrerende til tider. Dette er på ingen måde formatet eller oplæseren Jesper Bøllehuus' skyld, der gør det virkelig godt, men selve Stoners apatiske tilgang til livet. Der er endda sket, at jeg råbte af højtalerne, at han skulle tage sig sammen og gøre modstand (men han lyttede sjovt nok aldrig).

William Stoners liv er en spøjs blanding af noget dybt trivielt og unuanceret samtidig med at det alligevel er en helt fænomenal historie og portræt af både en mand, hans liv og den tid, han befandt sig i. Vi følger ham fra han som ung flytter fra faderens bondegård for at læse på landbrugsskolen, men i stedet ender med at studere engelsk og efterfølgende underviser på universitetet. Vi følger hans liv lige op til dets afslutning, et liv fyldt med konflikter og skuffelser men også små sejre.

Bogen blev første gang udgivet i 1965, og blev siden genudgivet i 2006 i USA, hvorefter mange forlag verden over fik øjnene op for romanen. Den er nu en international bestseller, og også Williams anden roman Butcher's Crossing fra 1960 har fået nyt liv og er blevet genudgivet.

Alt i alt er det en virkelig interessant bog, men den lander alligevel ikke på meget mere end 3 stjerner hos mig.

STONER
af John Williams
Oplæser: Jesper Bøllehuus
ISBN13: 9788711347423
MP3 lydbog, 10t. 36m. / Udgivet i 2014
Original titel: Stoner [1965]

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

  1. My compliments for your blog and pictures included,I invite you in my VIDEOBLOG".

    CLICK VIEW WORLD

    Greetings from Italy

    SvarSlet
  2. Det er altså så specielt, at den sådan er blevet "opdaget", jeg skal altså også have den læst! :)

    SvarSlet

Tilføj en kommentar

Lån løs på eReolen