YA er det nye sort

[Indlæg først publiceret den 21/7 på www.randersbib.dk]

Young Adult genren (ofte forkortet til YA) har fået det navn fordi den omhandler unge voksne - men læsernes alder varierer vidt. Bøgerne er ikke kun et hit hos de unge, også de "voksne" har fået øjnene op for de velskrevne og medrivende bøger der i særdeleshed ofte er målrettet det feminine køn - men ikke altid. Nedenstående tager et lille kig på YA markedet og giver et bud på hvad du bare må læse!

Du kan altid følge med i de nyeste ungdomsbøger på hylderne på www.randersbib.dk/content/anbefalinger/ung.

Herudover kan du også finde en masse inspiration på blandt andet Gyldendals nye side www.weloveya.net og Rosinante&Co’s side www.bog-vlog.dk samt #bøgerduvildelemedandre.

Husk du også kan låne ebøger i genren på både dansk og engelsk på eReolen og eReolen Global!ANNA og det franske kys af Stephanie Perkins
Amerikanske Anna kan ikke et ord fransk, da hendes far ud af det blå sender hende på kostskole i Paris. Mødet med den charmerende og flotte St. Clair får Annas følelser til at vokse men er de blot venner?
- Anna og det franske kys er en lyserød sky af en herlig kærlighedshistorie. Den er super god og man er helt forelsket i St. Clair, Paris og livet, når man runder sidste side.

LOLA og naboens søn af Stephanie Perkins
Lola lever et perfekt liv i San Francisco sammen med sine to fædre og sin kæreste, der er rockmusiker. Men en dag flytter Cricket Bell tilbage til nabolaget - fyren der knuste Lolas hjerte to år tidligere
- Lola og naboens søn er både spøjs og sød læsning. Lola er en elskværdig hovedperson og bogen er svær at ligge fra sig.

Forbandede Sommer af Alyson Nöel
16-årige Colby er endelig blevet veninde med den populære Amanda og hun har scoret skolens lækreste fyr. Men da hendes forældre skal skilles, beslutter de at hun skal tilbringe hele sommeren på en lille, kedelig græsk ø
- Forbandede sommer er sommerlæsning i bedste forstand. Hovedpersonen Colby kommer på sit livs dannelsesrejse, da hun i sin sommerferie sendes væk fra sin hjemby under sine forældres skilsmisse til en lille græsk ø, hvor hun møder en ret lækker ung græker.

Monster af Patrick Ness
Monsteret udenfor vinduet skræmmer ikke Conor, for han frygter en helt anden slags uhyre. Men monsteret udenfor er noget andet, noget vildt. Og det ønsker det farligste af alt: Det vil have sandheden
- Forbered dig på at snøfte og øjne der løber i vand, hvis du læser Monster. Smukt illustreret er bogen den flotteste historie om en dreng, hvis liv slet ikke forløber som det bør. Hans mor har kræft og et monster hjemsøger ham om natten – men hvad vil det egentlig?

Som Stjerner på himlen af Jennifer Niven
17-årige Violet og Finch går på samme skole. Violet er populær, men bærer på en stor sorg. Finch er skolens freak og har svært ved at indordne sig. En dag mødes de i skolens klokketårn, hvor Violet vil begå selvmord ved at springe ud. Det bliver starten på et usandsynligt forhold
- Som stjerner på himlen er en smuk og stærk bog der sætter fokus på tabubelagte emner som depression og selvmordstanker. Den er yderst velskreven og giver anledning til våde øjne.

Frøken Peregrines hjem for sælsomme børn af Ransom Riggs
16-årige Jacob mister sin bedstefar under mystiske og uhyggelige omstændigheder. Det bringer ham til en afsidesliggende ø med et børnehjem med sælsomme børn, der alle har magiske evner. Inden længe er Jacob og børnene midt i en livsfarlig kamp mod onde kræfter
- Frøken Peregrines hjem for sælsomme børn er en helt speciel bog. Der foregår noget dybt mærkeligt i Jacobs familie og han beslutter sig for at efterforske det – han ender på en lille ø ud for Wales, hvor han finder et gammelt forladt børnehjem - eller er det nu også det? Kom med på en hårrejsende magisk historie både frem og tilbage i tiden.

Endnu en Katherine af John Green
Hele nitten gange er nørdede Colin blevet droppet af en Katherine. Men hvorfor? Det beslutter han at lave en matematisk formel for. Livet er bare ikke altid til at sætte i en formel
- Endnu en gang har John Green skrevet en virkelig god bog. I Endnu en Katherine følger vi Colin som igen igen er blev droppet af sin kæreste og med hans status som forhenværende vidunderbarn og nu bare nogenlunde normal føles det hele så trist – men et roadtrip kan løse meget og introducere helt nye personer ind i hans liv.

Labyrinten (The Maze Runner) af James Dashner
Da Thomas vågner kan han ikke huske andet end sit navn. Han befinder sig i en lysning omgivet af høje stemmure. Bag murerne gemmer sig en labyrint som konstant ændrer sig. Her er det kun de stærkeste og de mest intelligente, der overlever
- I Labyrinten følger vi Thomas der sammen med et hold andre drenge må kæmpe for at overleve et udspekuleret spil. Lidt a la Hunger Games er der nervepirrende action og kampe om viljestyrke og udholdenhed.

Skyggernes Bog af Haidi Wigger Klaris
Ally er 17 år og er lige flyttet ind på kostskole Larchwood. Her hvirvles hun ind i et spil om en gammel og magtfuld heksebog. Skyggernes Bog er første bind i serien Dæmonherskerens arving - en serie om paranormale kræfter, kærlighed og svære valg.
- Skyggernes bog er en rigtig fin paranormal ya-bog med både magi, kærlighed og teenagedrama. Hovedpersonen Ally opdager hurtigt at der foregår langt mere på hendes nye skole end bare almindelig undervisning, men har hun overhovedet lyst at vide mere?

Leoniderne af Nanna Foss
Den 15-årige Emilie og fem af hendes klassekammerater får pludselig forskellige paranormale evner. Begivenhederne tager fart, da de mystiske tvillinger, Noah og Pi, starter i klassen
- Leoniderne er en super fed første bog i serien SPEKTRUM, hvor venskab, kærlighed og skæbnesvangre valg bindes sammen på tværs af tid.

Vi var løgnere af E. Lockhart
Vi er Sinclair-familien. Ingen lider. Ingen har uret. Vi bor, i hvert fald om sommeren, på en privat ø ud for Massachusetts kyst. Det er muligvis alt. hvad du behøver at vide. Bortset fra, at nogle af os er løgnere.
- Vi var løgnere er en fantastisk bog, der er umulig at sige noget konkret om for ikke at spoile den – dens tagline er da også ”Read it. And if anyone asks you how it ends, just LIE.” Bogen er anderledes men virkelig godt skrevet og anbefales til alle aldre.

Kære dumme døde Vik af Caroline Ørsum
Selmas kæreste Vik er blevet set sammen med en pige. Hvem er denne pige? Selma vil spørge Vik, men når det ikke inden de kører galt på vej hjem fra fest. Vik dør. Hvem kan give Selma svaret og ønsker hun egentlig at høre det?
- Kære dumme døde Vik er en stærk ungdomsroman om at finde mening i en tragisk ulykke – og i det liv, der skal leves bagefter.

Hver dag af David Levithan
A er hverken dreng eller pige. Hver eneste dag vågner A op i en ny krop. Nye tanker, nye mennesker og nye indtryk. Men inderst inde er A også sin helt egen og der kommer for alvor gang i A's liv, da A forelsker sig i pigen Rhiannon, der gengælder følelserne. Men hvordan kan en sådan kærlighed fungere i praksis?
- David Levithan er en dygtig forfatter og det beviser han i særdeles i denne flotte bog med et unikt plot der ellers nemt kunne være faldet til jorden. Kom med på en smuk kærlighedshistorie af en anden verden.

Paper Towns af John Green
Quentin er vanvittig forelsket i Margo, som han har kendt siden de var børn, men da hun forsvinder efter en vild forårsnat bliver han tvunget til at tage sin opfattelse af hende op til revision, hvis han skal have en chance for at finde hende igen
- I Paper Towns forsøger Q at få rede på hvad der er blevet af barndomsveninden Margo efter en sidste mærkværdig aften fuld af ballade og hævn. Historien om Margo og Q giver læseren mere end bare en sjov og romantisk fortælling, men også noget at tænke over - hvilket efterhånden er den bedstsælgende forfatters specialitet.
--- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Men hov Iben, vil den skarpe læser måske kommentere, der er da et par stykker her, som du endnu ikke har læst! Og ja, jeg indrømmer det, der er et par jeg endnu ikke er nået til – og hvordan har jeg så kunne udtale mig om dem? Jeg har naturligvis snydt. Eftersom indlægget her originalt var til bibliotekets hjemmeside var der ikke tale om dybdeborende anmeldelser, men bare et par få sætninger der skulle opmuntre en potentiel læser til at tage bogen med hjem. Et par sætninger, der med et lidt mere personligt præg kan fortælle det selve bogens bagsidetekst ikke kan. I de få tilfælde hvor jeg ikke selv har noget at sige endnu, har jeg lånt lidt fra de fine ord forlag selv tit sender med en ny bog, samt vejet stemningen på Goodreads – er der f.eks. mange der kalder historien for smuk eller fantastisk, tager jeg det med.

Kommentarer

Tilføj en kommentar

Lån løs på eReolen