Det der ikke slår os ihjel af David Lagercrantz

Bladet Millennium har fået nye ejere. Onde tunger hævder, at tiden er løbet fra Mikael Blomkvist, og han overvejer at finde et andet arbejde.
Lisbeth Salander er rastløs. Hun medvirker i et hackerangreb tilsyneladende uden nogen særlig grund. Hun tager chancer, hun normalt er omhyggelig med at undgå. Det ligner hende ikke.
En sen nat ringer professor Frans Balder, en førende autoritet inden for forskning i kunstig intelligens, til Blomkvist. Balder påstår, at han sidder på afgørende information om den amerikanske efterretningstjeneste. Han har desuden haft kontakt med en ung kvindelig superhacker, som har visse ligheder med en person, Blomkvist kender ganske godt.
Mikael Blomkvist begynder at håbe på det scoop, som både han og Millennium har hårdt brug for. Lisbeth Salander har som sædvanlig sin helt egen dagsorden.
Lisbeth Salanders og Mikael Blomkvists veje krydses. Endnu engang.

Lige en lille disclaimer: Jeg havde med vilje ikke genlæst de tre originale Millenium bøger før jeg gik i gang med bogen her, og jeg var på det rene med, at det altså ikke er Larsson, der har skrevet den. Med andre ord: Jeg forventede ikke en Stieg Larsson roman. Jeg forventede en bog om Lisbeth og Mikael skrevet i Lagercrantz's stil og ord (jeg har dog ikke læst noget af ham før).
Det der ikke slår os ihjel er en ganske fin bog. Ikke helt så meget en krimi, men egentlig heller ikke rigtig en thriller. Den er meget langsom om at komme i omdrejninger, men bliver herefter ganske fængende. Jeg var måske ikke storfan af skrivestilen, men jeg tænkte helt ærligt kun over det, fordi jeg alligevel sad og kom til at sammenligne den med det glorificerede billede, jeg har af de tidligere bøger.

Det er en super svær situation Lagercrantz sidder i. ALLE vil sammenligne ham med Larsson. Der er dem, der er imod (og støtter Larssons kæreste, der ikke arvede en øre eller en rettighed og er meget imod bogens tilblivelse) og der er dem, der er helt vilde med at få fingrene i mere (og altså er vældig glade for at Larsson's bror og far gav grønt lys til bogen her).

Som du nok kan læse er jeg ikke sådan helt op at ringe over den - men det kan nu skyldes meget. Jeg har haft en lidt træg læsemåned, og Det der ikke slår os ihjel fangede mig bare ikke rigtigt og det tog mig langt længere end normalt at komme igennem den - men de sidste nogen og 150 sider fløj jeg igennem, for da var jeg lige pludselig fanget og havde endelig ordentligt tid at fordybe mig i den. Det var velskrevet og historien, da den ellers kom på benene, var spændende.

Jeg undrer mig til stadighed over en sætning, jeg har hørt i forbindelse med den her bog (for Gud og hvermand har tilsyneladende en mening om den). At den ikke er en rigtig Lisbeth Salander bog. Hvad betyder det? Hun er med, hun er bad ass og hun er.. Lisbeth Salander? Her tænker jeg igen vi er tilbage ved den piedestal, de tre første bøger er hævet op på. Jo noget af den her bog er for langtrukkent, og noget er lidt for forhastet, så nej, den kan ikke rigtig måle sig med den rigtig gode historie og persongalleri som Larsson møjsommeligt bygger op i løbet af 3 bøger - men som enkeltstående bog, der bygger videre og fortæller en ny historie, der er den altså god. Ganske god. Jeg ligger og svinger et sted mellem 3 og 4 stjerner - den er ikke fantastisk, men så absolut interessant og værd at læse, hvis man gerne vil vide mere om personerne fra Millenium trilogien. Læs den og døm selv.


DET DER IKKE SLÅR OS IHJEL
Millennium #4
AF David Lagercrantz
ISBN13: 9788771464047
470 sider / Udgivet 27. august 2015
Original titel: Det som inte dödar oss [2015]

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

Lån løs på eReolen