Minus Iris af Natasha Farrant

For tre år siden døde Bluebells tvillingesøster Iris, og hendes familie har ikke været den samme siden. I en blanding af almindelig dagbog og udskrift af de små filmklip, Blue har optaget på sit kamera, tegner hovedpersonen et skarpt og humoristisk billede af sin kaotiske familie, som den ser ud minus Iris. Resultatet er en hjerteskærende sjov og bevægende fortælling om en familie i opløsning, der langsomt finder fodfæste igen. Og om usynlige Blue, der har så travlt med at filme alle andre end sig selv.
Gemt bag sit kamera optager midterbarnet Blue sin melodramatiske storesøster, som hele tiden skifter hårfarve; sine yngre søskende, der er helt besatte af deres kæledyrsrotter, som på mystisk vis har fået unger; begge forældre, som rejser rundt med deres arbejde og konstant skændes, når de endelig er hjemme; og derfor også familiens au-pair, som forsøger at holde sammen på flokken, mens han skriver på sit speciale. Men så dukker naboens barnebarn Joss op, og alt tager en endnu mere kaotisk drejning

Minus Iris er en virkelig virkelig fin historie. Efter at have læst en større mængde ubamhjertigt og brutalt dansk ungdomslitteratur, var den bittersød og helt helt anderledes. Hovedpersonen Blue lever en splittet tilværelse i en splittet familie. Hendes tvillingesøster døde for 3 år siden, og hendes død blev starten på enden - eller sådan føles det i hvert fald. Forældrene har nådesløst travlt og vælger konstant arbejdet over samværet med børnene, og hyrer i stedet en phdstuderende som au-pair. Men selv denne søde unge mand kan ikke styre 5 børn af forskellig alder, hvoraf den ene er en hormondreven teenagepige klar til det store opgør med forældrene. Blue føler i høj grad, hun står alene, og er god til at forsvinde i mængden.

Bogen er virkelig velskrevet, og jeg levede mig meget ind i den. Der er så meget kaos og rod, men der er også uendeligt meget hygge og varme. Blues unge alder gør hende lidt naiv, men hun er samtidig så vidunderligt sød og herlig at følge. Når jeg sidder nu og leder efter ordene for at beskrive den, minder den mig om en hjertevarm familiefilm, der nydes bedst med en kop varm kakao og lidt kage. Minus Iris er en bog, jeg på det højeste anbefaler, og jeg vil også meget gerne læse videre i serien (der ganske vist endnu ikke er oversat).


MINUS IRIS
The Diaries of Bluebell Gadsby #1
af Natasha Farrant
ISBN13: 9788763833844
272 sider / Udgivet i 2014
Original titel: After Iris [2013]

Review by Iben Jakobsen, BoB, 2015

Kommentarer

Lån løs på eReolen