Ambassadøren af Stéphanie Surrugue

Ambassadøren fra Amerika er en historie om drømme, magt og storpolitik. I en række åbenhjertige interviews med forfatter og tv-vært Stéphanie Surrugue beretter den karismatiske amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, om sit usædvanlige liv. Med både humor og skarphed fortæller Rufus Gifford om sit møde med Danmark og danskerne, om vigtigheden af at udøve moderne diplomati og om supermagten Amerikas nye rolle i verden. Og, ikke mindst, om at finde ud af, hvilken slags menneske man er, og hvad man vil bruge sit liv til.

Ambassadøren er en meget fin bog; både interessant og fængende, men den er også tydeligvis et velarbejdet stykke PR. Rufus har haft sine ups and downs, men dette er mere glansbillede end barsk realitet - det er også okay; man skal bare have det i baghovedet, mens man læser.

Vi får i bogen historien om hvordan Rufus blev demokrat, hans arbejde i Hollywood som manuskriptforfatter, og hvordan han blev involveret i amerikansk politik som fund-raiser og endte med at arbejde for Obama. Vi får historien om hans seksualitet, hans forhold med hans mand  dyrlægen Stephen DeVincent og deres forhold til Danmark. Rufus har været ambassadør for USA i Danmark siden 2013, og er en vellidt mand. Det virker absolut også altsammen fortjent når man læser eller hører bogen her, for han skinner igennem som en rigtig rar person, der gør noget godt for såvel USA som Danmark. Jeg var dog også meget opmærksom på undervejs i min læsning, at man aldrig får noget rigtig skidt at høre. Alle de vigtige er hurtige til at acceptere hans homoseksualitet. Bruddet med første seriøse kæreste er ikke så slemt endda. Penge er der altid nok af. Hele hans liv er stort set én stor succes. Det er ikke fordi jeg ikke tror på hans eventyr, for det gør jeg såmænd. Jeg tænker bare der helt sikkert også er nogle skygger under sengen og et par skeletter i skabet, vi ikke får lov at kigge nærmere på. Rufus er ung, kun i starten af 40'erne og hans politiske karriere er kun lige begyndt. Det bliver spændende at se hvor han ender. Når Obama afløses på præsidentposten næste år af en forhåbentlig fornuftig person, bliver der også udnævnt nye ambassadører, og Rufus kan tage hjem til staterne, og hvem ved hvad han så finder på.

Ambassadøren: Historien om en amerikansk drøm er dygtigt udarbejdet og skrevet af Stéphanie Surrugue og springer tilpas mellem nutid og fortid til at væve en god historie sammen, der er svær at lægge fra sig igen. Lydbogen oplæses mesterligt af Dan Schlosser. Alt i alt en læseværdig bog om en interessant personlighed i et ligeså interessant job.


AMBASSADØREN
Historien om en amerikansk drøm
af Stéphanie Surrugue
ISBN13: 9788702183658
Lydbog, 6t 21m / Udgivet den 29. oktober 2015

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

Kommentarer

Lån løs på eReolen