Kenya 2016 #4 - Tanker og Facts

Muligvis mit sidste indlæg om Kenya for denne gang.

Når man befinder sig i et land med en helt anden kultur og befolkning end den, man er vant til, så bemærker man sig ting hist og her.

Det lyder måske lidt kritisk undervejs, men det er skrevet med et glimt i øjet ;)

Mit første indlæg om Kenya og de bøger, jeg havde med kan du finde her.
Mit dagbogs indlæg med masser af billeder, kan du finde her.
Mit tredje indlæg om mine souvenirs, kan du finde her.


Miljøvenlig transport - eller hvad?
Den gyldne regel er at der er altid plads til en til hvad enten det drejer sig om en propfyldt matatu (minibus) eller en motorcykel (der kan snildt sidde 2-3 voksne og et par børn på sådan en - samtidigt vel at mærke).

Skrald. Skrald overalt
Skraldespande er ikke et udbredt fænomen og skraldevogne er en stor lastvogn med åbent lad, der smider ligesom meget som den samler op, mens den kører. Affaldet dumpes en gang om ugen på et voksende bjerg af en losseplads, hvis det da ikke bare trædes ned i jorden, hvor det smides. Kenya er det smukkeste land - på nær der hvor der bor mennesker. De smider deres affald på jorden uden hæmninger og det er virkelig en torn i øjet. Det er skammeligt og sørgeligt - og underligt for størstedelen af kenyanerne er selv vældig pæne i tøjet og rene (uanset om de bor i blikskur, mudderhytte eller pænere hus eller lejlighed).

Jambo! (hej)
De er enormt venlige og imødekommende. Det er selvfølgelig at skære dem alle over én streg, men hvor vi hjemme i kolde skandinavien holder os for os selv og gerne kigger ned i jorden fremfor at møde andres blikke, så er der her smil og venlige nik og hilsener - eller bare decideret uhæmmet nysgerrig stirren. Noget, jeg særligt hæftede mig ved mens vi gik rundt i Nairobis slumkvarter Kibera, er at de har så ufatteligt lidt, men de virker stolte og glade, og hilser man varmt på dem, så vil de så gerne vise samme venlighed igen. Vi følte os aldrig utrygge eller ubehageligt til mode over at gå derinde. [vi var i øvrigt lidt et sælsyn - mange, specielt af børnene, har aldrig set en hvid (mzungo) før, så rigtigt mange små skolebørn kom hen til os og hilste og ville gerne give hånd eller highfive.]

Frugt
Med Kenyas klima er der naturligvis masser af frisk lækker frugt. Jeg tror, jeg nærmest levede af frisk ananas og vandmelon på hotellet i Mombasa. Mange steder langs vejene står der vogne læsset med frugt, og mange sælger også alt fra æbler og bananer til skåret ananas og sukkerrørs terninger i poser til billister, der sidder fast i atter en trafikprop.

Trafikken er absurd
Den er slem i Mombasa, den er endnu værre i hovedstaden Nairobi. Skid hul i regler. Lyskryds eksisterer nærmest ikke - og gør de skal de alligevel bare ignoreres. Fuck det der med at holde tilbage for andre, bare mas dig forbi. Jeg havde forestillet mig, det ville være slemt nok at de som gammel engelsk koloni kører i venstre side af vejen fremfor højre, men de kører vitterlig som det passer dem. Matatu chauffører kører allerværst. Halvdelen af dem er ulovlige, men det har jo aldrig forhindret nogen i at lege taxabus. De bremser når nogen skal af - også selvom det så er midt på en vej og ingen kan komme forbi. De smider deres minibusser rundt i trafikken uden noget som helst hensyn, og et par buler her og der gør jo ingen skade til. Herudover er brugen af blinklys en absolut sjældenhed. Enten det, eller også så blinker de konstant, hvad enten de skal dreje eller ej. Advarselsblink er også gerne tændt hele tiden. Det pynter sådan - eller måske er det de eneste pærer der ikke er sprunget, og så har man da lidt lys når man kører om natten.

Papirarbejde - they love it!
Kenyanerne elsker simpelthen papirarbejde. Jo mere de kan få lov at skrive, stemple og nusse med visaer, underskrifter m.m. jo gladere er de tilsyneladende. Alt skal gerne i dupletter. Husk at stemple dig ind og ud. Men det hele foregår på papir - ikke computer, og vi har set eksempler på det bare smides i en bunke efterfølgende. Så hvad pointen er andet end at holde flere beskæftiget, kan vi ikke gennemskue.

Mange på arbejde
I Danmark har man måske 1-2 personer ansat til at udføre en stilling. I Kenya har de 20.  I stedet for én mand på en havetraktor, har de et hold af mennesker bevæbnet med machetter i vejkanten - de slår vitterlig græsset. I stedet for én rengøringsassistent til adskillige toiletter spredt ud over fx lufthavnen har hvert toilet adskillige tilknyttet. Resultat? Kenyas offentlige toiletter i pænere etablissementer som lufthavne, restauranter, hoteller, større shoppingcenter, etc, er de pæneste rene toiletter jeg længe har set. Jo meget er slidt, men det er rent.

Selvstændig erhvervsdrivende
Noget der virker til at være en ret udbredt tankegang i vesten er at de er ret dovne i Afrika/Kenya. Og jo, de har helt sikkert også en helt anderledes tilgang til arbejde end vi derhjemme. (de er desuden også et af verdens mest korrupte lande) - men der er også sindsygt mange, der sætter en ære i deres arbejde. Og så frygteligt mange der er arbejdsløse, men desperat gerne vil arbejde og tjene til føden og løfte dem selv og deres familie ud af armod. Så mange starter egne virksomheder. De spotter en mulighed og kaster sig ud i det. Hvad enten det er at købe frugt og så sælge det i bidder til få ører eller kroner dyrere til billister, eller om det er at gå sammen i en større flok (enlige mødre, HIV ramte kvinder, arbejdsløse unge mænd, en fattig stamme, you name it) og starte en håndværksbusiness, så gør de det. I Kibera sleb mænd knogler fra slagteriaffald til smykker og figurer, i Mombasa har en stamme et kooperativt træskærerfabrik - og figurer og møbler af træ er noget Kenya er kendt for. De har så mange fine træsorter lige ved hånden, og de er fantastisk dygtige.

Bevæbnede vagter
I september 2013 blev 67 mennesker dræbt i Nairobi i the Westgate Mall Shooting. I april 2015 stormede bevæbnede mænd Garissa University College og dræbte næsten 150 mennesker og sårede adskillige flere. I begge angreb stod den militante gruppe Al-Shabaab bag, en gruppe der støtter Al-Qaeda. Det er uhyggeligt som terror og død er blevet hverdag i snart hele verden, men Kenya svarer igen med stor fokus på sikkerhed. Alle større shopping centre, samtlige lufthavne, hoteller etc, har vagter, mure og porte. Biler undersøges for bomber, folk tjekkes med håndholdt scanner og tasker kigges igennem. Det er lidt voldsomt når man ser soldater med maskinpistoler tøffe rundt ved stranden af ens luksus hotel, men jeg har da 7-9-13 aldrig set dem in action.
Lige en tilføjelse. Danske rejsebureauer arrangerer pt ikke ture til Kenya, og mens jeg i bund og grund godt kan forstå det, så er det også bare virkelig en skam. Kenya er et smukt land og vi er i dagens verden ligeså truede af terrorisme i Tyrkiet eller Grækenland som vi er i Afrika. Det er en øv situation, men vi er nødt til at kæmpe imod. Du kan roligt booke dig ind på et resort i Mombasa og selv købe flybilletter herned. Hotellerne har egne dygtige taxaer og er også behjælpelige med små udflugter. Kenya er ikke et land, du som hvid bare rejser rundt i på må og få. Du bor enten på et luksushotel ved kysten, eller i et hotel ved en safari park eller lignende. Man må bare ikke snyde sig selv for den afrikanske oplevelse, bare fordi rejseselskaberne ikke mener der er penge nok at tjene ind.

Klimaet
Nairobi ligger 1600 meter over havoverfladen inde midt i landet, og her er det en tør varme. Der er koldt om morgenen/natten (10-15 grader) og varmere op ad dagen (25-28 grader). I Mombasa ved kysten af det Indiske Ocean er der en konstant fugtig varme (30+ grader). Det blæser en del ind fra havet, men der er kun behageligt og stærkt tiltrængt, når solen bager så varmt ned fra en klar himmel. I Nairobi er der myg, i Mombasa er der malariemyg, så skal man til sidstnævnte, skal man huske malerone medicin hver dag, 3 dage før til og med 7 dage efter (inkubationstid). Der er ca. 500 km mellem de to byer - 1 times flyvning eller en dags kørsel i bil (vejene er i stærkt forfald, den kenyanske regering har bedre ting at bruge penge på end at holde noget som helst ved lige - såsom deres egen luksus.

Kommentarer

  1. Hvor er det hyggeligt med lidt viden om Afrika og så kan jeg konstatere, at jeg med mit temperament i hvert fald ikke skal køre bil dernede. :P

    Jeg vil så gerne derned end dag - min bror arbejdede i Afrika i lidt over et år og fortæller også så utroligt mange gode ting om det hele! Og nu også dine indlæg... Det bliver min tur en dag, håber jeg! :D

    SvarSlet

Tilføj en kommentar

Lån løs på eReolen