Det Fjerde Rige af Maria Nygren

Selvfølgelig var Hitler et svin. Men det er ikke hans idéer, vi skal bruge. Det handler ikke om, hvad han sagde, men hvordan han sagde det. Og når det lykkedes ham at skabe et nyt rige, så burde vi vel i det mindste kunne overtage klassen.

Det fjerde rige er en ungdomsroman med et twist. Den handler om magt, manipulation og mobning - og Hitler.

Blenda er en enspænder, som drømmer om at være i centrum og kunne bestemme det hele. Hun er lige startet på en ny skole og i hendes klasse opdager hun hurtigt, at én populær pige, Hedvig, har magten over såvel resten af klassen som lærerne. I klassen finder vi også det evindelige mobbeoffer, Lena-Stina Dahl, med de uheldige initialer LSD. Hun er dygtig i skolen, men mangler selvtillid og livsglæde. Sidst men ikke mindst i det usandsynlige trekløver er der Penny. Hun tilpasser sig til enhver situation som en kamæleon og har for længst glemt, hvem hun selv er. Sammen læser de tre piger om Hitlers magtovertagelse i et gruppeprojekt, og pludselig opdager de, hvordan Hedvig kan væltes.

Og opskriften er helt enkel: Find noget, som forener alle, og fortæl dem så, hvor særlige de er, og at de fortjener bedre. Ligesom Hitler gjorde med tyskerne efter Første Verdenskrig. Alle, som føler sig usynlige og udenfor på skolen, vil takke dem. Men snart glemmer Blenda, hvad hun virkelig kæmper for. Det vigtigste er nu at forblive ved magten. For enhver pris.

Ideen til bogen her er virkelig god, og den er også ganske velskrevet og meget letlæselig. Jeg fløj igennem den og fik en rigtig god læseoplevelse ud af den. Men den ligger og svinger for mig mellem 3 og 4 stjerner, fordi den desværre ikke er helt skarp nok. Den kunne godt have gået lidt hårdere til den uden at krydse fra ungdom til voksen. Det bliver i sidste ende lidt for simpelt og lidt for bogstaveligt - men absolut læsetiden værd.

For de 12-16-årige (og alle os andre).DET FJERDE RIGE
af Maria Nygren
ISBN13: 9788771056839
347 sider / Udgivet i 2014
Original titel: Fjärde riket [2013]

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.    

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

Kommentarer

Lån løs på eReolen