Engletræet af Lucinda Riley

Der er gået tredive år siden Greta sidst så sit tidligere hjem, det smukke gods Marchmont Hall, som ligger idyllisk og afsides i Wales. Men nu er tiden kommet til at vende tilbage til godset, eftersom hun skal holde jul hos sin gamle ven, David Marchmont. Greta lider af hukommelsestab efter hun var involveret i en tragisk ulykke - en ulykke, der har slettet samtlige minder om livet på Marchmont Hall. I "Engletræet" finder Greta ved et tilfælde en skjult lille gravsten i godset park. Da hun fejer sneen væk fra stenen, opdager hun, at graven tilhører en lille dreng. En dreng, der tilsyneladende var hendes egen søn.

Engletræet er en velskrevet og virkelig overraskende og meget dramatisk fortælling. Ligesom tidligere bøger som Midnatsrosen og Lavendelhaven, der starter i nutiden og efterfølgende tager læseren med længere tilbage i tiden, kommer vi med Engletræet "kun" tilbage til 80'erne. Fortidshistorien starter ganske vist noget tidligere, men for mig skinner 80'erne klart igennem med alt for meget hårlak, dårlig tv og skulderpuder. Historien handler om tab, kærlighed og  konsekvenser af uheldige valg.

Det var ret interessant at gå i gang med bogen her, for mens jeg selvfølgelig havde høje forventninger til Riley som sædvanligt, så var jeg nogenting uklar på, hvad den egentligt ville handle om. Bagsideteksten gør det klart, at vi skal følge Greta, der længe har lidt af hukommelsestab, og således starter bogen også ud, men lidt efter lidt står det klart at der er flere spillere på banen - og det er rigtig godt. Man kommer som læser ud på en vild rutschebane af følelser, efterhånden som Greta husker mere og mere og husker tilbage på fortidens hændelser, krydret med andres historier også. Der er så meget ulykke og knuste hjerte og helt enormt meget drama. Hold da op, jeg sad på et tidspunkt næsten og dirrede; jeg var så arrig på en af personernes valg og de konsekvenser, det fik for andre. Jeg vil ikke afsløre for meget, da det skal udfolde sig naturligt, når man læser bogen, men ca halvvejs igennem, kan jeg godt fortælle, at det fortidshistorien nærmest kan sammenlignes (på den bedst tænkelig måde!) med et afsnit af Dallas eller Dollars, eller hvad de nu hed, de gamle sæbeoperaer.

Alt i alt endnu vældig vellykket roman fra Riley. Lidt for sukkersød slutning efter min smag, men ellers en fantastisk slægts- og kærlighedshistorie, der vil tage unge som gamle læsere med storm.


ENGLETRÆET
af Lucinda Riley
ISBN13: 9788763844093
560 sider / Udgivet den 26. maj 2016
Original titel: The Angel Tree [1996]

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

Kommentarer

Lån løs på eReolen