Den perfekte dag af Elin Hilderbrand

Familien Carmichael og familien Graham er samlet på den smukke ferieø Nantucket for at holde bryllup. Brudens mor vidste, at hun ikke ville leve længe nok til at opleve den store dag – derfor har hun noteret alle sine gode råd og ønsker for datteren og brylluppet i ”Notesbogen”, som familiens fire børn vogter med deres liv. Men det er ikke nok med planer og gode ønsker. For selv om det kommende ægtepar er lykkelige, tårner de familiemæssige problemer sig op rundt om dem – og snart står skandalerne i kø, hjerter knuses, og dramaer folder sig ud. Og hvad gør man så, når der egentlig var linet op til det perfekte bryllup?

På den ene side en rigtig sød og fin bog om familie- og kærligheds- og bryllupsdrama - på den anden side en alt for lang fortælling. Selve historien i alt dens indviklethed og tusinde facetter er ret fin, men fortællingen af den trækker tænder ud. Den er egentlig også ganske godt skrevet, men nærmest samtlige personer i den er frygtelige, og det bliver man bare lidt træt af.

Jeg havde nok som udgangspunkt troet, at dette ville være en historie om et bryllup og dermed om dem, der skulle giftes. Men hovedpersonen i bogen er hovedsageligt Margot. Hun er den ældste af de fire søskende og Maid-of-Honour, og vi får størstedelen af bogen gennem hendes øjne. Brylluppet er nærmest bare noget, der foregår i baggrunden af Margots historie. Margot er stresset og træt og skilt og har opgivet kærligheden, mens hun knalder med sin fars kollega i det skjulte, og har gjort noget utilgiveligt mod en mand, der HELT TILFÆLDIGT bliver ved med at dukke op. Bruden Jenna den yngste af søskendeflokken og en decideret efternøler, er en forkælet romantiker, der skal have det drømmebryllup, som deres afdøde mor, Beth, har dikteret ned til mindste detaljer i den hellige notesbog. Herudover er der de to brødre Kevin og Nick, der er kogt ned til at have ét personlighedstræk hver - henholdsvis arrogant og flirt.
Sidst men ikke mindst er der alle fires far, Doug, der er i et ulykkeligt nyt ægteskab med Pauline. Hans synspunkt får vi også en del af bogen fra.

HERUDOVER (og hold nu fast, for vi er slet slet ikke færdige med at introducere den million mennesker, der er med i den her bog) har vi gommens familie. Vi har selvfølgelig også gommen, men udover at han hedder Stuart, er han mere eller mindre irrelevant. Meget mere central er hans forældre, Jim og Ann Graham, en uægte søn, et forlist ægteskab, en ex og uendeligt mange sårede følelser. Denne del fortælles løbende via Ann.

Og så er der naturligvis et hav af andre mennesker som fx barndomsveninden, den nye "søster", folks børn, fætre og kusiner, onkler og tanter, og alt sammen moses det ned på øen Nantucket syd for Cape Cod, Massachusetts, i USA i et samfundslag, der absolut ikke mangler penge.

Så en lang historie kort: denne historie er lang og rodet og meget dramatisk, og man bliver undervejs en lille smule træt af det hele. Men som lydbog fungerer den godt, og den bliver da også rullet fin sammen og med sløjfe og forløsning og mantraer og "find dig selv" til sidst.


DEN PERFEKTE DAG
af Elin Hilderbrand
Oplæst af Marie Vestergård Jacobsen
ISBN13: 9788712054238
Lydbog, 13t 48m / Udgivet den 6. maj 2016
Original titel: Beautiful Day [2013]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

Kommentarer

  1. Jeg prøvede lydbogen fornylig og jeg kunne bare slet ikke med oplæseren, men jeg har ellers hørt godt om forfatteren, så det kan være den fysiske udgave skal have et forsøg engang i fremtiden :)

    SvarSlet

Tilføj en kommentar

Lån løs på eReolen