Pigen uden navn af Christina Baker Kline

Plejebarnet Molly bliver efter et tyveri fra det lokale bibliotek idømt samfundstjeneste, hvor hun skal hjælpe den velhavende 91-årige enke Vivian med at rydde op på hendes loft. Loftet er proppet med kasser fra Vivians lange liv, og efterhånden som lågene kommer af, afdækkes sandheden om Vivians fortid. En sandhed, hun selv har forsøgt at fortrænge hele sit liv. Vivian var nemlig togbarn.

En af de lydbøger, man til sidst kører en omvej for at kunne høre mere af.

Pigen uden navn er inspireret af virkelige hændelser og historien blev til, da forfatteren opdagede, at hendes mands bedstefar og hans fire søskende var togbørn - et grusomt kapitel der i høj grad er blevet "glemt" i USAs historie.

Mellem 1854 og 1929 blev mere end 200.000 forældreløse og gadebørn i USA sat på tog, der kørte tværs gennem Midtvesten til en uvis fremtid. På hver perron stod familier klar til at tage et barn for en skilling – en stærk dreng til marken, en nuttet lille baby… eller en pige, man kunne bruge, som man ville. De fleste af børnene var mellem 2 og 14 år gamle. For børnene i toget kunne næste stop betyde håb, lykke og familie – eller ensomhed, overgreb og et ødelagt liv. 

Vivian var som nævnt et af disse børn. Mens hun og Molly langsomt gennemgår loftets mange kasser fletter Vivans fortid sig sammen med Mollys nutidshistorie i en gribende beretning om længslen efter et hjem, hvor man kan være, høre til – og måske blive elsket. Eller rettere, Vivans del er gribende. Den er fængslende og rædselsfuld og kærlig og uhyrlig, og den fik mig helt ud på sædet at sidde. Men når det så blev tid til nutiden og Mollys historie, så faldt jeg lidt sammen igen - for så spændende er den pige altså ikke. Jeg kunne i sidste ende godt helt have undværet Molly, og ville langt hellere have en bog, der bare fokuserede på Vivian - men selv det kan ikke hive bogen ned fra fulde 5 stjerner. Det er en pageturner, en lydbog man kører ekstra for at høre og en historie, der virkelig sætter følelserne i gang. Den skæbne mange togbørn led var skrækkelig, og bogen her er så vigtig i og med den minder os om, hvad vi ellers måske havde glemt.


PIGEN UDEN NAVN
af Christina Baker Kline
Oplæst af Grete Tulinius
ISBN13: 9788712053842
Lydbog, 7t 47m / Udgivet den 11. februar 2016
Original titel: Orphan Train [2013]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2016

Kommentarer

Lån løs på eReolen