Guldægget af Cynthia D'Aprix Sweeney

Manhattan: De tre voksne søskende Melody, Beatrice og Jack forbereder sig på en konfrontation med deresstorebror, Leo, hvis hensynsløse adfærd har kostet dyrt: Kontoen med deres betragtelige fælles arv, Guldægget, er stort set tømt efter en erstatningssag, netop som der var udsigt til, at pengene blev udbetalt. Melody, Beatrice og Jack havde hver især sat deres lid til, at arven skulle løse alle deres problemer, men nu er det hele tabt.
Og så er scenen ellers sat til det helt store familiedrama. Kan Leo betale pengene tilbage, sådan som de andre forlanger? Eller står de over for en tilværelse, der er meget forskellig fra den, de havde forestillet sig?

Guldægget er en fascinerende bog. Fremfor at være drevent af et plot, drives den hovedsageligt frem af dens karakterer, og indsigter i hvorfor de gør som de gør og er som de er.

Det er også en bog, der springer meget frem og tilbage. Først får vi den centrale ulykke, der koster dem alle så dyrt, så frem til konfrontationen, så tilbage til før den, så frem så tilbage, så endnu længere tilbage og så videre og så videre. Og det fungerer rigtig godt. Det er en solid bog, der er velskrevet, med en håndfuld af personer, man virkelig kommer ind under huden på, og som man følger og føler for - også selvom de til tider tager de helt forkerte valg.

Noget, jeg syntes, var virkelig fedt, er dens slutning. Dette er ikke en romantisk bog med et og-de-levede-lykkeligt-til-deres-dages-ende. Dermed ikke sagt, at det alt sammen ender frygteligt skidt heller, men det går bare ikke så nemt, som de nok kunne have håbet på, og det må personerne forholde sig til og udvikle sig derefter. Og det fungerer altså virkelig bare rigtig godt.

Det er en tungere og mere moden roman med hovedpersoner fortrinsvis over 40, og det væld af baggrundshistorier og handlemotiver som D'Aprix Sweeney supplerer med er både fascinerende og dragende. Den måde hvorpå de alle har ladet sig forblænde trods faderens stik modsatte hensigt med arven som komfortabelt supplement, er enormt realistisk, og jeg er bare fan. En rigtig fin bog!


GULDÆGGET
af Cynthia D'Aprix Sweeney
ISBN13: 9788712051398
350 sider / Udgivet den 4. oktober 2016
Original titel: The Nest [2016]

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen