The Kingmaker's Daughter af Philippa Gregory

At the court of Edward IV and his beautiful queen, Elizabeth Woodville, Anne grows from a delightful child brought up in intimacy and friendship with the family of Richard, Duke of Gloucester, to become ever more fearful and desperate when her father makes war on his former friends. Her will is tested when she is left widowed and fatherless, with her mother in sanctuary and her sister married to the enemy. Fortune’s wheel turns again when Richard rescues Anne from her sister’s house, with danger still following Anne, even as she eventually ascends to the throne as queen. Having lost those closest to her, she must protect herself and her precious only child, Prince Edward, from a court full of royal rivals.
Det har været umuligt for mig, mens jeg læste bogen her, ikke konstant at sammenligne den med Conn Igguldens serie om Rosekrigene. Tidsperioden og menneskerne er de samme - vinklerne er bare anderledes. Jeg har tidligere læst Gregorys bøger fra samme tidsperiode om Rosekrigene om den Røde dronning (Margaret Beaufort, mor til Henry Tudor), den Hvide dronning (Elizabeth Woodwille, dronning af England) og Jacquetta (moren til Elizabeth Woodwille). Alle bøgerne overlapper mere eller mindre hinanden, og viser virkelig hvor kompliceret det engelske kongehus oldgamle historie er. De hedder stort set alle det samme, er i familie med hinanden og har til fælles, at ALLE ville have tronen.

Iggulden skildrer en noget mere kortfattet actionpræget maskulin historie. Vi følger i hans bøger dronningen af England og hendes undersåtter  - York og Warwick er de onde.
I forhold til dette får vi i Gregorys bog en langt mere feminin beretning. Anne er datter af Warwick - manden som først forsøgte væltede én konge og satte York på tronen og efterfølgende forsøgte at styrte selvsamme. Anne kan af gode grunde ikke skildre en slagmark, men i stedet vises vi gennem hende, hvordan livet ved hoffet udspiller sig; hvordan overtro, ego og magt fordærver og forvirrer. Det er også super fint, fx hvordan Elizabeth Woodwille, der i bogen om hende fremstilles som uskyldigheden, her er en værre magtsyg heks. It's all in the eye of the beholder.

Selv om man kan argumentere, at jeg allerede lige har læst den her historie, så har det alligevel været ret interessant læsning, for Gregory og Iggulden har hver deres fokuspunkter. Og hvad mere, så har Iggulden skåret meget væk, for klarheds skyld, mens Gregory vælger at tage det hele med - hvilket også passer bedre til hendes bog. Igguldens action ville drukne hvis hver en person skulle nævnes - men hans er stadig sandfærdig, omend mere kortfattet. Jeg synes dog i sidste ende, der bliver lidt for meget snak i Gregorys bog. Jeg kan rigtig godt lide den og det persongalleri, hun så flot skildrer - de bliver menneskelige og levende, når hun skriver - men med tanke på hvor meget der sker i perioden - så bliver det lidt for stillestående.

The Kingmaker's Daughter er ikke den bedste bog Gregory har skrevet, men absolut heller ikke på nogen måde en dårlig bog -- og jeg er uden tvivl også præget af min læsning af Igguldens bøger. Gregory har pt skrevet yderligere én bog i serien Cousins' War - The White Princess om Elizabeth af York (datter af Elizabeth Woodwille), der måtte gifte sig med den nye konge, Henry Tudor.


THE KINGMAKER'S DAUGHTER
Cousins' War #4
af Philippa Gregory
ISBN13: 9780857207487
452 sider / Udgivet i 2012

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen