Jack the Ripper af Jesper W Lindberg

I efteråret 1888 krøb en ondskab frem fra skyggerne i det victorianske London, og en angst og en rædsel uden lige spredte sig over England. Selv på den anden side af Den Engelske Kanal kunne man lugte blodet der ifølge aviserne farvede Londons gader røde. Det fattige Whitechapel-distrikt i Østlondon udgjorde kulissen hvor en bestialsk morder dræbte og lemlæstede flere kvinder. Vi kender ham endnu kun under hans kunstnernavn, Jack the Ripper. Verdens første moderne seriemorder. Hvem var den ukendte morder? Hvem var Jack the Ripper?

Jeg har tidligere læst, anmeldt og været meget begejstret for de to forhenværende bøger i Myter og Mysterier serien, Uhyret i Loch Ness og Big Foot og Yetien, men denne tredje om famøse Jack the Ripper var en lidt mere flad oplevelse. Jeg tror til dels, det er fordi jeg allerede kender størstedelen af de få facts*, der findes om den berygtede morder, men også fordi stilen virker noget mere kaotisk i bogen her. Den er som altid super flot sat op med grafik, tekst og billeder, men jeg følte, der var mange gentagelser, og at det kørte lidt i ring.

Der er selvfølgelig også den hage, at hvor man i de tidligere to bøger er blevet serveret en masse historier og skrøner, og så opfordres til selv at tænke hvad man vil, så er man jo i denne sag ikke i tvivl om, at Jack the Ripper var virkelig. Vi ved bare ikke hvem han var, og uanset hvor meget vi spekulerer, så kommer vi heller aldrig til at vide det. Uanset hvor mange noter og udsagn man får fra dengang, så kan man ikke selv drage konklusion om at DET VAR HAM DER!! - så det føltes lidt uforløst at lukke bogen efter endt læsning - på trods af at den ellers er både spændende og fin.

*Man kan jo så selvfølgelig måske gå ud fra at målgruppen på, hvad jeg anslår er, 12-13-årige drenge nok ikke har helt så indgående et kendskab til Londons mordsager i slutningen af 1800-tallet, og vil finde den nogenting mere nyskabende end jeg. Den giver trods alt en meget fin og detaljeret kronologisk gennemgang af ofrene og efterforskningen.


JACK THE RIPPER
Myter og Mysterier #3
af Jesper W Lindberg
ISBN13: 9788758813721
224 sider / Udgivet den 11. november 2016

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen