På kant med livet af Jennifer Niven

17-årige Libby kæmper med sin fortid som ”USA’s tykkeste teenager”. Men hun har tabt sig og er mere end klar til at kaste sig ud i alt, hvad livet har at byde på: high school, venner og kærester. Alligevel har folk omkring hende svært ved at se, hvem der egentlig gemmer sig bag de mange kilo.
Jack er cool og sjov. Men i virkeligheden dækker den smarte facade over en ulykkelig hemmelighed: Jack kan ikke genkende ansigter – selv hans egne brødre er fremmede for ham. Så selv om alle tror, at de kender ham, kender han ingen. Og ingen får lov at komme tæt på ham.
Ikke før han møder Libby i en gruppe hos skolepsykologen. Lidt efter lidt finder de ud af at lægge deres vrede og sårede følelser til side og i stedet se – virkelig se – den chance for kærlighed, som ligger lige foran dem.
Jeg har tidligere læst Som stjerner på himlen af Niven - en dybt rørende bog om psykiske lidelser og tabu, og havde store forventninger til næste bog af hende. Allerede på bagsiden af kan man læse at her er både ligheder og store forskelle fra forrige bog.

Vi har igen at gøre med to unge mennesker, belejligt nok en dreng og en pige, og de er vidt forskellige fra hinanden. Men de lider også begge. Libby er kendt som USA's tykkeste teenager og kan hver dag gense sin komplette ydmygelse, hvis hun var masochist nok til at google sig selv. Men det er Libby ikke. Libby er træt af tabu, stereotyper og alt det andet bullshit. Nu vil Libby videre i livet. Ny skole, nye mennesker, ny Libby. Okay, hun vejer muligvis stadig nær det dobbelte af de fleste andre, men det skal ikke stoppe hende.

Så kort sagt, Libby er badass og klar til at gøre op med tumper, der synes hendes vægt er et nemt mobbepunkt. Jeg holder utroligt meget af hende og hele hendes historie, men har dog et enkelt skår i glæden. Folk opfører sig nogenlunde som om svært overvægtige er lige så unikke og sjældne som enhjørninger på hendes skole, og øhm. Amerika er jo ikke just kendt for at være landet fyldt af sylfider. Derfor virker det lidt styltet, at der er SÅ meget fokus på Libbys vægt. Der burde statistisk være en hel del flere som hende (og desværre ville de nok også blive mobbet).

Jack er Libbys modpol. Populær og uden en ridse i lakken. Men hvad ingen ved i hans omgangskreds - ikke engang i hans familie, er at Jack lider af ansigtsblindhed i den absolut sværeste grad. Han genkender ingen. Han må konstant stykke folk sammen på ny og regne ud hvem de er - og det inden, de opdager, han er fortabt. Jack er under overfladen endnu en dejlig karakter og jeg holder også rigtig meget af ham - men igen sætter jeg spørgsmålstegn. Jeg tror simpelthen ikke på, at det er muligt at holde sådan en lidelse skjult, specielt ikke når man bor hjemme hos sine forældre med 2 andre søskende.

Trods mine forbehold overfor enkelte plotholes, så er På kant med livet en rigtig dejlig bog. Den er svær at lægge fra sig, og man flyver igennem kapitlerne. Det er den type bog, der nærmest læser sig selv. Det er (naturligvis) en kærlighedshistorie, men det er også en historie om at finde og acceptere sig selv, og om at sige fra overfor verden, når den forsøger at tvinge en ind i en boks - man kan være så meget mere.


PÅ KANT MED LIVET
af Jennifer Niven
ISBN13: 9788771655353
420 sider / Udgivet den 3. november 2016
Original titel: Holding Up The Universe [2016]

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen