Den rette mand af Lee Child

Fire mennesker sidder i en bil på vej gennem Midtvesten med kurs mod Chicago. Én mand kører, med øjnene på vejen. En anden sidder ved siden af ham og fortæller historier, der ikke hænger sammen. Og en kvinde på bagsædet, stille og bekymret. Ved siden af hende sidder en enorm fyr med brækket næse, der har blaffet sig til et lift østpå. Ikke langt bag dem ligger en mand stukket ihjel i en gammel pumpestation. Han blev set gå derind sammen med to andre, men kom aldrig ud igen. Alt tyder på en likvidering, knivdrabet er professionelt udført, og mordene er som sunket i jorden. Politiet er på stedet i løbet af få minutter, og kort efter ankommer FBI, fulgt af to andre statslige enheder. Sagen har højeste bevågenhed hos alle instanser, men ingen vil røbe hvorfor, eller hvem den dræbte er. Det eneste, Reacher ønskede sig, var et lift mod Virginia. Men intet er, hvad det ser ud til, og han opdager snart, at han befinder sig midt i et omfattende komplot, der gør ham til en trussel – for begge sider på samme tid.
Lige siden jeg læste 61 timer og for første gang blev introduceret til macho-helten Jack Reacher har jeg været fan. Alle bøgerne er ikke lige gode og selvtægt bliver jeg aldrig helt fan af, men med Den rette mand slår Child atter fast, at Reacher er, ja, den rette mand til opgaven.

Child skriver hammergodt, og denne gang gives læseren noget af et puslespil at samle før et brag af en actionpakket finale. Reacher har blaffet sig til et lift, men alt er ikke helt som det skal være i bilen. Kvinden på bagsædet virker stille, og historien, de to mænd på forsædet deler med ham, hænger ikke sammen. Ikke så langt derfra findes liget af en mand, og det lokale politi får snart følge af FBI. Her introduceres vi for bogens anden hovedperson, som vi hører en stor del af historien gennem, den kvindelige agent Sorensen, der indser, her foregår meget mere end nogle overordnede i jakkesæt er villige til at indrømme.

Jeg kan se på Goodreads, at mange fans af Reacher er skuffede over bogen, da den er i et helt andet tempo end de tidligere bøger, færre slagsmål og mere spændingsopbyggen. Plottet fandt jeg troværdigt og interessant, mens andre fandt det for langtrukkent. Det kommer jo selvfølgelig an på den enkelte læser, og hvem Reacher er for en selv. Jeg var meget tilfreds med bogen og glæder mig til den næste. Hvad der dog kan virke forvirrende er, at på trods af, Den rette mand er nr 17 i serien, så foregår handlingen direkte efter bog 14 (61 timer). Så det er lige med at holde tungen lige i munden og forsøge at huske hvad der er og endnu ikke er sket. Reacher er i bogen her endnu på vej til Virginia. Bøgerne kan som altid læses uafhængigt af hinanden, men der er selvfølgelig små hints og sammenhænge der linker tilbage til de tidligere bøger.


DEN RETTE MAND
Jack Reacher #17
af Lee Child
ISBN13: 9788771075021
Lydbog, 12t 42m  / Udgivet den 20. februar 2017
Original titel: A Wanted Man [2012]

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen