Hypnotisørens kærlighed af Liane Moriarty

Hvad gør en mand interessant? Sådan rigtig interessant? At han er pæn? Ja, det er godt - og pæn, det ER Patrick, som terapeuten Ellen O’Farrell tumler ind i midt i sit i forvejen omtumlede kærlighedsliv. Han er også single, Patrick. Han har et godt job og det lader til, at han kan lide hende på samme måde, som hun kan lide ham. 
Og så er der lige den ekstra ting, der gør ham virkelig spændende: Der er en anden, der vil have ham. Patrick har en stalker. Hans ekskæreste er slet ikke så færdig med ham, som han er med hende. Og det er jo interessant. Faktisk er det så interessant, at Ellen får uimodståelig trang til at møde hende. Til at lære stalkeren at kende. Hun ved bare ikke, at lige præcis det, har hun allerede gjort.


Liane Moriarty skriver rigtig godt. Det har hun overbevist mig om ved tre tidligere læseoplevelser, men alligevel nåede min skepsis at indfinde sig, da jeg så småt gik i gang med bogen her. Jeg kunne ikke helt finde hoved og hale i den til at begynde med, mens den springer imellem Ellen (hypnotisøren) og Saskia (stalkeren). Men endelig fik jeg styr på deres forskellige stemmer, og snart var jeg lige så opslugt af historien som altid.

Hypnotisørens kærlighed er en kærlighedshistorie mellem Ellen og Patrick, som er enkemand og har en 8-årig søn. Alt er godt. Eller, ja det viser sig så at der er et tredje jul i deres forhold - Patricks ex har stalket ham i godt 2 år og nægter at acceptere, det er slut. Og mens de fleste kvinder har ladet sig skræmme væk af det, fascineres Ellen. Hendes arbejde som hypnoterapist og generelle livsindstilling har hende overbevist om, at hun kan tale Saskia til fornuft, hvis hun bare kunne komme til at tale med hende. Men Patrick er efterhånden en tikkende bombe hvad hende angår, og det tynger forholdet. Et fjerde hjul viser sig der også at være, for den afdøde kone er en svær konkurrent - hvad enten konkurrencen er indbildt eller ej.

Det der er så sindssygt fedt ved Moriartys bøger er, hvor dygtig hun er til at skrive mennesker. Ellen er varm, passioneret og godhjertet og betragtes af sine mennesker som et gennemgående godt og helt menneske - men under overfladen har hun ligeså mange kvaler og bekymringer som alle os andre.
Saskia derimod har helt og aldeles tabt sutten. Hun ved det godt selv, men kan ikke få sig selv til at handle anderledes. Mens Ellen er skrevet i tredjeperson, får vi Saskia som jeg-fortæller, og vi kommer helt under huden på hende - og man ender faktisk med at forstå og endda holde af.

Stalker temaet formår Moriarty også at forholde sig til. Akkurat som Ellen også selv kommer ind på i bogen, så er kvindelige stalkere mindre udbredt - eller er de? For når en mand stalker en kvinde, er det uhyggeligt og farligt. Når en kvinde stalker en mand, er hun jo bare hysterisk, og han burde kunne klare det selv. Det tages altså ikke helt så seriøst, når rollerne er skiftet. Vi får begge sider af sagen her, og det pres, Patrick er under, er ikke til at spøge med.

Alt i alt endnu en virkelig god bog, der varmt kan anbefales - særligt hvis man har kunne lide hendes andre bøger.


HYPNOTISØRENS KÆRLIGHED
af Liane Moriarty
Oplæst af Stine Prætorius
ISBN13: 9788740028942
Lydbog, 12t 52m / Udgivet den 4. december 2015
Original titel: The Hypnotist's Love Story [2011]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen