SLUK af Imran Rashid

Hvert 10. sekund bliver der sendt 8 millioner mails, 2 millioner sms'er og 309.375 facebook likes. I sin fremragende og letforståelige bog, "SLUK", præsenterer speciallæge og innovationschef Imran Rashid hvilken effekt de kollosale datamængder har på vores hjerne og krop.
Rashid har undersøgt hvilke effekter det digitale liv har på vores fysiske og psykiske helbred, og hvor overvældende det er for hjernen at skulle filtrere de enorme mængder data.
Med "SLUK" får du redskaberne til at genvinde dit liv i den digitale verden, ved at finde ud af hvordan du kan prioritere sundhed og livskvalitet uden internet
Bogen var enormt hypet, og jeg hørte den meget karismatiske forfatter holde et foredrag, hvor jeg blev endnu mere hooked. Men bogen skuffer. Den er langtrukken, væver meget, gentager sig, og fremfor en dybdegående indsigt i digitalisering og effekten på menneskets adfærd, får vi råd om at drikke vand og sove godt.

Det er lykkedes både medierne op til og lige efter bogens udgivelse at hive emner ud af bogen, såsom børns ændrede adfærd og iPadens stor magt over dem, og så lave nyhedshistorier ud af det og have sit fokus der, og på samme vis har pressemeddelelserne om bogen også tegnet et spændende billede af bogen, men det lever den slet ikke op til i virkeligheden. Første del af bogen om DET KOMPLEKSE LIV, hvor der decideret er fokus på sindet og de forandringer, det gennemgår er moderat interessant, men anden del af bogen, ET LIV I FLOW, går over i en omgang sundhedsfagligt bævl, der mere føles som om bogen manglede fylde, og det var det bedste, de kunne finde på at hælde i den.

Nu er jeg fra mine studier selvfølgelig vant til akademiske tekster, hvor bogen her flopper fælt, hvis den skulle sammenlignes med dem, men også som almen selvhjælpsbog er den fesen. Den siger meget lidt, man ikke allerede ved i forvejen, og er man interesseret i emnet, findes langt bedre og mere udførlige bøger. Jeg kan blandt andet anbefale
 • Andrew Keen
  • Digital Vertigo: How Today's Online Social Revolution Is Dividing, Diminishing, and Disorienting Us (2012)
  • The Cult of the Amateur: How Today's Internet Is Killing Our Culture (2007)
 • Nicholas Carr 
  • The Glass Cage (2014)
  • The Shallows: How the Internet Is Changing the Way We Think, Read and Remember (2010)
 • Elias Aboujaoude
  • Virtually You: The Dangerous Powers of the E-Personality (2011)


SLUK
- Kunsten at overleve i en digital verden
af Imran Rashid
ISBN13: 9788711566633
249 sider / Udgivet den 26. april 2017

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen