De hvide mænd af Kenneth Bøgh Andersen

[ Bogen er lånt på biblioteket. ]

Edwin står overfor sine afsluttende eksamener på gymnasiet. Fire mundtlige eksamener der vil afgøre alting. For blot et halvt år siden ville de ikke have været noget problem. Edwin var den bedste i sin klasse, en præmiestudent. Men noget er gået galt, og nu er hans gennemsnit faldet til 9,6 - dumpegrænsen. Han ved ikke, hvorfor det er gået så galt, men han ved, at han er nødt til – for hver en pris - at bestå studentereksamen. For hvis han ikke består, så venter De Hvide Mænd …
Det er midt i maj og eksamenstid i et dystopisk fremtids-Danmark, hvor tingene har udviklet sig ret voldsomt. Som resultat af en overbefolket jordklode og for få ressourcer har man indført De Hvide Mænds Korps. En nådesløs organisation der slår ned på enhver fejl, hvad enten det fx er et handicap, sygdom, alderdom (60 år+) eller dumpekarakter. Der er kun plads til de bedste i denne nye fagre verden.

Og nu er det værst tænkelig sket. Dygtige kloge perfekte 21-årige Edwin, der tidligere lå nr. 1 i klassen er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved det hele, og nu er han faretruende nær dumpegrænsen på 9,6. Han skal igennem 4 mundtlige eksamener og det gælder bogstaveligt talt liv og død. Enhver der ikke klarer den, enhver der falder bagud - henrettes.

Jeg har aldrig læst en bog af Kenneth Bøgh Andersen før, men er tit stødt ind i De hvide mænd og tænkte endelig, det var på tide at få kigget nærmere på den. Jeg er ikke sådan helt fantastisk imponeret, men den er da interessant. Jeg ville nok bare ønske, den var dobbelt så lang og så rent faktisk kom videre i historien. Jeg er stødt på lidt for mange ældre danske ungdomsbøger, hvor man har udviklet et fedt koncept, men så ikke kører det ordentligt igennem, men i stedet stopper op midt i det hele, og så overlader bogen til en overentusiastisk dansk lærer, der kan få de næstre 3 uger til at gå med at tvinge eleverne til at gennemanalysere hver eneste ord. (Jeg husker stadig 9. klasse, hvor vores lærer spurgte, hvad den symbolske betydning var i, at Lene Kaaberbøl havde beskrevet Skammerens datters øjne som grønne?!?)

Bøgh Andersen skal dog have den ros at bogen er, omend lidt skrabet, velskrevet og Edwin er meget nem at forholde sig til. Denne unge mand, der forsøger at slå sig i tøjret og ikke kan lade være med at stille spørgsmål - selvom hans manglende fokus kan koste ham livet.

Slutningen var jeg dog ikke super imponeret over, og ikke kun fordi jeg synes Bøgh Andersen slipper bolden for tidligt - men fordi jeg heller ikke længere kan forstå Edwin. Jeg kan ikke forstå han tager den beslutning, han gør, og at han bare lukker ned på den måde. Det bliver for sci-fi i en bog, der ellers har været ret nede på jorden.

Hvis jeg levede i Edwins univers, havde de hvide mænd skudt mig.


DE HVIDE MÆND
af Kenneth Bøgh Andersen
ISBN13: 9788714118167
171 sider / Udgivet den 2003

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen