Ti små åndedrag af K.A. Tucker

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. ]

Tyveårige Kaceys liv ligger i ruiner, efter at hendes forældre, kæreste og bedste ven for fire år siden blev dræbt i et biluheld, og den dag i dag hjemsøger minderne fra ulykken hende stadig. Fast besluttet på at lægge fortiden bag sig flygter Kacey og hendes femtenårige lillesøster Livie fra Grand Rapids, Michigan til Miami for at starte på en frisk. I begyndelsen kæmper de for at få tingene til at hænge sammen, men Kacey er ikke bekymret. Hun kan klare hvad som helst – alt andet end deres mystiske nabo i nummer 1D.
Trent Emerson har funklende blå øjne og dybe smilehuller, og han balancerer på den hårfine, uimodståelige grænse mellem nice guy og bad boy. På grund af sin tragiske fortid er Kacey opsat på at holde alle folk på afstand, men deres fælles tiltrækning er ikke til at komme udenom, og Trent er desperat for at finde en vej til Kaceys forskansede hjerte – selv hvis det indebærer, at han vil blive nødt til at afsløre en forfærdelig hemmelighed, som kan true med at ødelægge begge deres liv.
Ti små åndedrag er velskrevet men dybt godnat.

Tucker skriver grundlæggende godt. Teksten er både fængende og letlæst. Jeg havde godt lidt luret, hvor vi var på vej hen af, men blev alligevel taget på sengen med det. Kaceys gentagne nedbrud føles realistiske, og man kan kun føle med hende. Men bogen her er et forskruet romantisk eventyr, og hvis man lige tager de rosa briller af og tænker over det, tror jeg, de fleste godt kan se det - at der er noget helt helt galt, og at det bare ikke er okay - og aldrig bliver det. Grundhistorien er rigtig god, men jeg ville sådan ønske, af Tucker ikke havde stilet efter, at det nødvendigvis skulle være en kærlighedshistorie. Den havde fungeret sindsygt godt som et drama i stedet.

Kacey har været ude for en dybt traumatiserende ulykke og har al grund i verden til at være ret så forskruet og knust - men den måde hendes vej mod helbredelse lige så langsomt beskrives på, er enormt frustrerende. Jeg ville hellere end gerne lade mig feje bort i en lykkelig sky af Happy Magic Fairy Tale Ending, men desværre er jeg udstyret med en veludviklet detektor for bullshit, og jeg synes bare ikke, det er okay med den slutning. Bogen var lige på nippet til at gøre det godt og tage det barske, men sandfærdige og realistiske (og i mine øjne, rigtige) valg - men så skulle vi lige have den sidste skrue dårlig Hollywoodfilmromance, og jeg er så skuffet.

Men det er ikke kun slutningen, jeg har det svært med. Kan nogen forklare mig hvorfor Kacey - den kyniske knuste kolde kælling - forelsker sig hovedkuls i Trent? For udover, at han er lækker (forfatterens valg af ord, ikke mit), så får vi aldrig en forklaring. De ser hinanden og BOOM. Orgasme. Og sådan fortsætter det stort set bogen igennem. Kald mig kyniker, men jeg køber den simpelthen ikke. Og vi får aldrig en tilfredsstillende forklaring på deres forhold. Rendyrket begær er ikke det samme som kærlighed. Og mens Kacey i det mindste beskrives og forklares, så bliver Trent aldrig et menneske - han er en sex fantasi, og det er helt ærligt lidt akavet at læse undervejs.

Men det skal så lige nævnes, at det er ikke kun Trent, der er gudelækker. Allerede i det første kapitel vidste jeg, den var gal, da først lillesøsteren beskrives som helt fantastisk smuk, men åh så naiv, og hun (Kacey/jeg-fortælleren) derefter går videre til at være betaget over sin egen skønne skønne krop. Og så er der alle de andre. På nær perverse stoddere og gamle mænd beskrives stort set alle, som om de hører hjemme enten på en catwalk eller i en porno. Det bliver bare for meget - og det er igen ærgerligt, for der er et hav af virkeligt dejlige personer i denne bog. Storm, Mia, Cain, Ben, Nate, Dan, etc - jeg faldt for dem alle!

Alt i alt, en bog der har sat gang i en helt masse modstridende følelser i mig. Igen, det er en virkelig velskrevet bog - MEN jeg synes den kommer med nogle meget forkerte reaktioner, handlinger og konsekvenser. Jeg kan ikke gå for meget i dybden uden at spoile hele bogen, men hvis du vil have en længere samtale om hvorfor jeg ser rødt, er du velkommen til at skrive til mig på Facebook.

Bogen viser sig i øvrigt være den første i en serie af fire. Min første reaktion var at rulle med øjnene, men bog 2, One Tiny Lie, der udkom i 2013, handler om lillesøsteren Livie og hendes liv efter bog 1 her - og jeg må indrømme, jeg er interesseret.


TI SMÅ ÅNDEDRAG
Ten Tiny Breaths #1
af KA Tucker
ISBN13: 9788711566985
366 sider / Udgivet den 27. februar 2017
Original titel: Ten Tiny Breaths [2012]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen