Happy Ending af Anne-Sophie Lunding-Sørensen

[ Bogen er en lektørbog. ]

Elvira Gregersen er en 39 år gammel, stærkt overvægtig antiheltinde, der malker det danske velfærdssystem som kronisk arbejdssky og undviger samtlige af jobcentrets tilbud og aktiveringsprogrammer. Hun vil bare ha' sin førtidspension og så ellers lades være i fred.

Nå ja, og så arbejder hun sort i et bordel som deres telefondame (og altså ikke som prostitueret, forstås). Elviras tvillingebror, Sixten, er narkoman, og hendes bedste ven, Køster, er politibetjent. De tre har holdt uløseligt sammen siden barndommen. Da en af de prostituerede en dag forsvinder sporløst, kontaktes Elvira af en stamkunde, Kluden, der vil have hende med ud at lede. Det ender slet ikke, som de havde ventet.

Når man lige læser baggrundsteksten, så er noget af det sidste, man måske forventer en rørende historie - men det indeholder Happy Ending. Jeg var så klar til at dømme Elvira for en helt masse - men hun er næsten umulig ikke at holde af og holde med. Det er en tragikomisk historie om skæve eksistenser, der giver et indblik i et hårdt liv fuld af ensomhed, sårbarhed og små forsigtige håb. Vi får gennem  Elvira et billede af et jobcenter, der vil det så godt, men ikke fungerer i praksis. Elvira bliver blandt andet en del af programmet HOPLA, der er fuld af gode intentioner og økologiske grøntsager, ledet af en ung uerfaren og håbefuld kvinde, der dog kun kan komme til kort overfor de brovtne typers dårlige erfaringer

Happy Ending ser stort på alt hvad der hedder tabuer og politisk korrekthed, og sætter i stedet fokus på at skildre et realistisk miljø, der er både trist og barskt. Men det er ikke alt sammen uden håb og lys i mørket - måske endda Elvira kan få sin egen happy ending?


HAPPY ENDING
af Anne-Sophie Lunding-Sørensen
ISBN13: 9788702196511
216 sider / Udgivet den 4. april 2016

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen