Okker gokker af Matthew Arlidge

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. ]

En pige dukker op fra skoven og er kun lige akkurat i live. Hendes historie er helt umulig at tro på, men den er sand, helt ned til hvert eneste frygtelige detalje.
 Nogle dage efter bliver endnu et undvegen offer fundet, og man begynder at kunne se et mønster. Ofre bliver bortført i par, indespærret og derefter udsat for et forfærdeligt valg: dræb, eller bliv dræbt. Vil du helst miste livet, eller miste forstanden?
 Kriminalassistent Helen Grace har konfronteret sine egne dæmoner på hendes vej til toppen. Da hun indleder efterforskningen for at finde dette usete monster, finder hun ud af, at det måske er de overlevende ofre, der som levende visitkort kan være nøglen til at opklare sagen.Og medmindre hun lykkes med det, vil flere uskyldige ofre dø.
Dilemmaet er hårrejsende - dræb eller bliv dræbt. Dø eller lev med skylden.

Okker gokker er Arlidges debutroman og den første i en længere serie (hidtil er der udgivet 7 på engelsk) om Helen Grace - en drevet kriminalassistent, der gennem mange år ikke har haft fokus på andet end sit arbejde - og er fløjtende god til det. Mens Helen er hovedpersonen og bogens primære omdrejningspunkt, så er hun langtfra den eneste synsvinkel. Vi kommer under huden på ofrene og oplever på nært hold de rædsler, de gennemgår, og de tanker de sidder tilbage med, bagefter. Vi kommer også med i hovedet på flere af Helens kollegaer, samt andre. Det betyder måske, man aldrig kommer helt så tæt på Helen, som jeg ville have foretrukket, men omvendt giver det uhyggen og spændingen at være med hvor det rent faktisk sker.

Okker gokker er en solid og uhyggelig krimi, men også lige en tand for rodet efter min smag. Helens personlige liv involveres i sagen, og vi skal derfor have hendes mørke fortid og dæmoner forklaret. Det er slet ikke, fordi det er dårligt - det er bare ikke voldsomt originalt, og jeg havde bare foretrukket en psykopatisk murder-by-proxy, der ikke nødvendigvis skulle afsløres gennem hovedpersonens liv. Der foregår i forvejen en helt masse i persongalleriet i bogen, hvor man virkelig føler der er kræset for deres detaljer og dybde, men Helen bliver måske lidt for meget i sin hardcore type.

Med det sagt så er jeg super spændt på næste bog i serien Pop goes the Weasel (originalt fra 2014, udkommer på dansk med titlen Bro bro brille), for der er bygget et solidt sæt af politifolk op, og nu skal de for alvor på arbejde og vise, hvad de dur til fremover. Jeg tror Helen Grace serien kan gå hen og vise sig at være en rigtig hæderlig krimiserie, hvor man undervejs lærer et fast hold af efterforskere at kende og holde af.

Totalt urelateret: Hvad ser du i det sorte grus? 


OKKER GOKKER
Helen Grace #1
af Matthew Arlidge
ISBN13: 9788776779009
352  sider / Udgivet den 9. august 2017
Original titel: Eeny Meeny [2014]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Tilføj en kommentar

Lån løs på eReolen