The Handmaid's Tale af Margaret Atwood

[ Bogen er købt selv. ]

Offred is a Handmaid in the Republic of Gilead. She may leave the home of the Commander and his wife once a day to walk to food markets whose signs are now pictures instead of words because women are no longer allowed to read. She must lie on her back once a month and pray that the Commander makes her pregnant, because in an age of declining births, Offred and the other Handmaids are valued only if their ovaries are viable.
Offred can remember the days before, when she lived and made love with her husband Luke; when she played with and protected her daughter; when she had a job, money of her own, and access to knowledge. But all of that is gone now....
Jeg startede oprindeligt med at læse The Handmaid's Tale tilbage i april (før det var cool ;) men jeg gik simpelthen død i den. Jeg slæbte mig igennem nogen og 130 sider og indså så en dag, at jeg ikke havde rørt den i flere måneder. Til den tid var den dukket op på Mofibo som engelsk lydbog, og jeg besluttede mig for at starte forfra. Lydbogen oplæses af den engelske skuespiller Joanna David på 10 timer og 23 minutter, og med hende i ørerne, foldede historien sig endelig ud for mig.

Det er uhyggeligt, hvordan en bog fra 1985 pludselig kan blive så skræmmende relevant i dag, som den er. Den portrætterer et samfund, der måske/måske ikke foregår i vores tid, lidt før eller lidt efter. Et samfund, hvor kvinder er frataget enhver rettighed. Et samfund hvor aldrende hvide mænd på magten får gennemtrumfet flere og flere uhyrlige love og regler, der udelukkende kommer dem selv til gavn. Det lyder lidt bekendt, ikke? The Handmaid's Tale er naturligvis dystopi og fiktion - men den er blevet en moderne klassiker, netop fordi den også er ægte. Atwood har kreeret en verden af mennesker, der tror på det, de gør og sågar kan forklare sig. Og det er når uhyrligheder begynder at lyde logiske, at vi skal stoppe op og tænke os rigtig godt om.

Tjenerindens fortælling som den hedder på dansk er en historie, man skal læse rigtig meget ind i. Der er lag på lag, der skal analyseres og overvejes for at få hele Offreds fortælling med. Hun er en upålidelig fortæller, der springer i tid, ser tilbage på sine oplevelser og genfortæller og digter. Den er på en og samme tid stille, næsten lydløs, i sin intethed - men den er også rasende, skrigende og sparkende. Den er et opgør og en advarsel.

Jeg var lidt for og imod den undervejs, men endte med en øjenåbner, jeg stadig grubler over og tænker på. Jeg kan kun anbefale enhver at læse den.


THE HANDMAID'S TALE
af Margaret Atwood
ISBN13: 9780525435006
336 sider / Oprindeligt udgivet i 1985

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017


Jeg har endnu ikke set TV-serien (skal lige tage mig sammen til et nyt HBO abonnement), men den er vist et must see. Specielt efter alle de EMMYs den vandt. Dog er jeg noget overrasket over diversiteten på rollelisten. Som jeg opfatter Offreds verden, er den racistisk. Alle andre religioner og hudfarver er blevet fjernet, og det absolutte sidste, de ville tillade var en sort handmaiden. Jeg faldt dog over en ret interessant artikel, der påtaler race-problematikken i både bog og tv-serie.

Kommentarer

Lån løs på eReolen