Den bøjede mønt af Jennifer Bell

[ Bogen er hørt som lydbog / lånt på biblioteket. ]

Dyk ned i en magisk verden under Londons gader, hvor intet helt er som det ser ud ...
Da Ivy og hendes storebror Seb finder deres bedstemors hus endevendt, kan de slet ikke forestille sig, hvad der venter dem. En svævende fjer har skrevet en ildevarslende besked på væggen, og snart er de to søskende viklet ind i et hæsblæsende eventyr dybt under Londons gader, i den mystiske by Lundinor, hvor almindelige ting har magiske kræfter. Men hvor der er store kræfter på spil, lurer der ofte ondskab, og nu må Ivy og Seb finde til bunds i en gammel familiehemmelighed – før det er for sent ...

Den bøjede mønt er en sød historie, men den overvældede mig ikke. Jeg følte aldrig, man rigtig lærer en eneste af personerne ordentligt at kende, og Ivy virker lidt for gammel til sine 11 år. Man får lige en kort fysisk beskrivelse af hende, og derefter er hun bare den barnlige udgave af Bruce Willis i Die Hard. Uanset hvad der smides imod hende, finder hun lynhurtigt på en løsning. Hendes storebror Seb fælder lige en tåre engang imellem, men ellers aner vi heller ikke hvem han egentlig er. -- og hvordan disse to unge er vokset op til at blive disse pseudo superhelte, der bare naturligt gør det rette og ikke en eneste gang stopper op og siger HVORFOR LIGE MIG? Jeg ville utroligt gerne bare tage det hele for givet, men jeg mangler det sgu. Historien har hele tiden super travlt, og der sker enormt meget i den. Den er underholdende og ret så magisk ualmindelig - men jeg synes det er lige voldsomt at proklamere den som den næste Harry Potter. Den har ikke nær så meget dybde, og hele dens verdensopbygning er noget mere tåget.

Nu vi er ved Harry Potter, så er det naturligvis svært ikke at drage en parallel eller to. Et To børn opdager, de er del af et magisk ualmindeligt undergrundssamfund, og alle voksne er så komplet blinde, at kun de kan redde verden mod det ondeste onde, der jagter en magisk ualmindelig genstand. (Hele det mærkværdige parallelsamfund kan selvfølgelig også sammenlignes med Neil Gaimans Neverwhere). Med det sagt, så føler jeg ikke der på nogen måde er tale om plagiat. HP er så kolossalt stort; alle kender det - så snart du vover dig ud i det mindste magi lignende, vil sammenligningerne komme strømmende. Og Bell gør det ualmindelige til noget ret fint og næsten unikt. Idéen med helt normale hverdags genstande, der har en magisk ualmindelig funktion er spændende - selvom jeg også her havde sat pris på lidt mere forklaring. Måske det uddybes bedre i næste bog?

Alt i alt en rigtig fin børnebog og spændende start på en serie. Jeg vil absolut anbefale den på biblioteket (og her) til læseglade børn, der var vilde med, ja fx Harry Potter, for den er fængende og selvom man ikke kender personerne helt så godt, så holder man af dem og hepper på dem. Jeg er sikker på, den vil få en del fans på Ivys alder.


DEN BØJEDE MØNT
De Ualmindelige #1
af Jennifer Bell
Oplæst af Grete Tulinius
ISBN13: 9788763855266
Lydbog, 7t 36m / Udgivet den 31. august 2017
Original titel: The Crooked Sixpence [2016]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen