Heksen af Camilla Läckberg

[ Bogen hørt som lydbog hos Mofibo / lånt på biblioteket. ]

DA FIREÅRIGE LINNEA FORSVINDER ved en gård lige uden for Fjällbacka, vækker det tragiske minder til live. Tredive år tidligere forsvandt en lille pige fra præcis samme sted, nu frygter hele byen, at historien er ved at gentage sig. Lillebyens indbyggere engagerer sig i eftersøgningen, men da Linnea bliver fundet, breder angsten sig blandt beboerne. Kan flere piger være i fare? Og er der en sammenhæng mellem det, der skete dengang, og nu? Selvom Patrik Hedström og kollegaerne fra Tanumshede politistation er bange for, at det er et langskud, forsøger de at finde en forbindelse mellem de to sager. Og de får hjælp af Erica Falck, der er ved at skrive en bog om den gamle mordsag. Det bliver en efterforskning, der river op i gamle sår og viser sig at få fatale følger.
Hold da helt op. Når Läckberg gør det godt, så gør hun det virkelig godt.

Dengang Løvetæmmeren (bog 9 i serien) udkom var jeg lidt klar til at dømme Läckberg ude. Jeg følte hendes krimier var faldet i kvalitet, og hun ikke længere rigtig havde ordentlige plots. Så vendte hun stærkt tilbage med den her fantastiske moppedreng, og jeg skal da lige love for, at jeg kan få lov at æde mine ord igen. Med sine næsten 700 sider er den vist den tykkeste af Fjällbacka krimierne til dato, men den har også meget på hjerte.

Hovedplottet er, at en fireårig lille pige er forsvundet, og det minder uhyggeligt meget om en sag for 30 år siden, hvor en anden lille pige forsvandt fra akkurat samme sted, og de to piger - nu kvinder - der dengang blev dømt, kommer atter under mistanke. Men Patrick og resten af Tanumshedes politi er ikke sikre på, at det er helt så simpelt. Erica var før pigens forsvinden i gang med at researche til en ny bog om netop den gamle sag, og nu får hun masser af nyt materiale - og hendes research får hende også på sporet af noget, der dengang blev overset.

Heksen er kvali-krimi og det er ikke bare endnu en mordgåde - det er også en høj aktuel kommentar på det svenske/vestlige samfund. Bogen formår at favne over alt fra barnemord, overgreb og svigt til flygtninge, fremmedhad og kultur. Den er fænomenalt godt skrevet, omend den starter tungt ud - som et kæmpe godstog, der lige så langsomt skal arbejde sig op i fart, før det brøler derudaf. Bogens svageste led er måske/måske ikke, den tredje historie, der sammenvæves med de to andre. Vi har naturligvis Patrik og Erica i nutiden, vi har den centrale fortidshistorie for omtrent 30 år siden - og så har vi historien, der også lægger navn til bogen, for mere end 400 år siden. Det er helt klart den ældste historie, Läckberg endnu har vævet ind i sine bøger, og den er også derfor lidt mere flyvsk, da den holder sig lidt for sig selv. Men spændende, det er den!

Alt i alt en fantastisk god oplevelse, der atter har fået mig til at forelske mig i Fjälbacka folkene og nu venter spændt på en fortsættelse - for med den slutning, så må der snart komme mere!!!


HEKSEN
Fjällbacka #10
af Camilla Läckberg
Indtalt af Torben Sekov
ISBN13: 9788772001104
Lydbog, 23t 30m / Udgivet den 22. september 2017
Original titel: Häxan [2017]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen