Den rejsende af Diana Gabaldon

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. ]


OBS! Selvom jeg forsøger at undgå spoilers, så vil der uvilkårlig være ting, 
man ikke skal vide før man har læst bog 1 og 2. Så er du advaret.
En dramatisk, romantisk historie med den engelske sygeplejerske Claire Randall som gennem-gående hovedperson. Da hun er på bryllupsrejse i det skotske højland i 1945, går hun igennem en kløvet sten i en oldtidsstenkreds. Det sender hende på en tidsrejse til 1743, hvor hun havner midt i en skotsk klan og inddrages i farefyldte, fandenivoldske eventyr.
Nu i 3. bind viser det sig, at ­Jamie Fraser – på trods af sine anstrengelser for det modsatte – ikke døde på slagmarken ved Culloden. Det er han ikke glad for. Claire, der nu er tilbage i det tyvende århundrede, får også et chok, da hun finder ud af, at Jamie overlevede. Men det er hun – i modsætning til Jamie – meget glad for.

Hold da nu lige ferie, Gabaldon!

Hvor bog 2, Guldsmed i rav, var sådan lidt langtrukken i det franske, så starter Den rejsende på side 1, og den er umulig at slippe igen til man er færdig. Jeg har næsten helt ondt af Jamie og Claire - de får aldrig et minuts ro. Historien tager os på tværs af lande og oceaner, og der er atter kærlighed og drama for alle pengene.
Vi starter i 1746, hvor Jamie irriteret må konkludere, at han stik mod alle odds har overlevet det drabelige slag, der massakrerede størstedelen af de skotske krigere. Han er dog hårdt såret og taget til fange af englænderne, så fremtiden ser alt andet end lys ud.

Hernæst hopper bogen frem 220 år frem til Claire, der jo som bekendt vendte tilbage til sin egen tid, da slaget om Culloden skulle begynde. 20 år er gået siden da, Brianna er voksen, og de to kvinder befinder sig stadig (som i bog 2) hos Roger i Skotland i 1968. Vi får gennem flashbacks Claires historie gennem de sidste 20 år og hendes liv med Frank, og vi følger hende og Rogers søgen efter spor på Jamie - og de finder dem.

Bogen skifter i mellem de to hovedpersoner i hver deres tidsalder, og vi får et indblik i deres liv og deres følelser. Gabaldon skriver atter fantastisk godt, og man er som tryllebundet til siderne. Jeg kan vist roligt sige, helt uden at spoile hvordan eller hvornår, at naturligvis mødes de to elskende igen, og derfra tager historien for alvor fat. Vi får undervejs kun noget at historien, og de har begge to en del de må fortælle hinanden. Herudover er Jamie stadig en eftersøgt mand, og der går naturligvis ikke længe, før de atter må på flugt.

Den rejsende er muligvis hidtil min favorit i serien. Der er fart over feltet, der er enormt meget spænding, og nu kender man størstedelen af persongalleriet, så der behøves ikke bruges for meget tid på introduktioner. Jeg hverken kan eller vil lægge skjul på, hvor stor fan jeg er af den her serie, og jeg glæder mig som en lille julegris til næste bog, Trommer i det fjerne, udkommer i januar 2018 (og til at se sæson 3 på Netflix). Er du til historiske mursten, store kærlighedshistorier og en lille bitte smule magi, så er du simpelthen nødt til at give den her serie en chance.

(og ja. Jeg rejser til Skotland næste forår - til dels for at heppe på seje mænd og kvinder, der kæmper om verdensmesterskabet i buhurt - til dels for at kigge efter lækre skotske mænd i højlandet ;) Enhver kvinde har vel krav på sin egen Jamie!?)


DEN REJSENDE
Outlander #3
af Diana Gabaldon
ISBN13: 9788702174533
1010 sider / Udgivet den 22. september 2017
Original titel: Voyager [1993]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

  1. Jeg er så enig med dig. En helt igennem fantastisk bog som er umulig at slippe. Håber du finder din Jamie i det skotske ;-)

    SvarSlet

Tilføj en kommentar

Lån løs på eReolen