The Hate U Give af Angie Thomas

[ Bogen er hørt som lydbog på Mofibo. ]

16-årige, Starr, er eneste vidne til, at hendes ubevæbnede ven, Khalil, bliver skudt og dræbt af en hvid politimand. Indtil nu har Starr balanceret mellem det sorte lokalmiljø, hvor hun bor, og den finere privatskole i forstaden, som hun går på. Men da nedskydningen af Khalil bliver forsidestof over hele landet, er hun nødt til at beslutte, om og hvordan hun vil råbe op, særligt da nogle af hendes venner på skolen antyder, at Khalil selv var ude om det.
The Hate U Give vil jeg gerne have lov til at udråbe som en ægte "moderne klassiker". Jeg tror på, at det er en af de vigtigste YA bøger, der er blevet skrevet i lang tid. Den formår ikke bare at skildre en hjerteskærende ægte og frygtelig situation - den formidler også en kultur af had, racisme og ubalance videre til resten af verden, og giver alle os andre en indsigt i Stars verden - en verden som er virkelighed for alt for mange amerikanere.

Stærkt inspireret af the Black Lives Matter movement har Angie Thomas formået noget helt ekstraordinært med sin debutroman. Jeg har set utallige tweets, blogindlæg og nyheder om hvordan den har vundet enormt indtog i amerikanske skoler og har rørt dens læsere. Den er ikke bare en helt fantastisk læseoplevelse - den uddanner og udfordrer sine læsere. Det er måske nemt for os herhjemme hurtigt at glemme de unge mennesker, der er blevet skudt og dræbt af politiet i USA - og hvordan politiet ofte frikendes for disse overlagte mord af ubevæbnede omend muligt men ikke nødvendigvis provokerende personer; men for særligt de sorte amerikanere, er det hændelser, der gang på gang understreger, at de er mindre værd og ikke kan vide sig sikre - selv fra dem, der burde passe på dem.
When I was twelve, my parents had two talks with me.
One was the usual birds and bees. [...]
The other talk was about what to do if a cop stopped me.
Momma fussed and told Daddy I was too young for that. He argued that I wasn't too young to get arrested or shot.
"Starr-Starr, you do whatever they tell you to do," he said. "Keep your hands visible. Don't make any sudden moves. Only speak when they speak to you."
Bogens hovedperson er 16-årige Starr Carter. Hendes far er tidligere bandemedlem, men ejer nu en butik i hjertet af den bydel, familien bor i. Moren er sygeplejerske og tilsammen tjener forældrene mere end de fleste, og de har en stabil tilværelse at tilbyde deres børn. På grund af tidligere episoder går de tre Carter børn på en fin privatskole i forstaden, og Starr har en slags splittet personlighed. Der er "sorte Starr" som snakker ghettosprog - og der er "hvide Starr" som holder sig langt fra slang og attitude og gør sit bedste for ikke at skille sig ud.

Men hendes to verdener kolliderer, da hun ser sin barndomsven blive skudt for øjnene af hende af en politimand. Ubevæbnet og uden provokation. For mens den sorte bydel er på vej op i flammer af harme og hævn - så er der dem udefra, der mener Khalil fortjente det. Han var jo bare et bandemedlem, ikke?

Thomas beskriver i THUG det valg Starr står overfor. Hun kan gemme sig eller hun kan sige fra. Det er ikke en ufarlig ting at gøre sig bemærket - men vil hendes samvittighed kunne tillade hende at lade dem tale sådan om hendes bedste ven? Vi følger Starr gennem adskillige situationer og hændelser, hvor hun kommer op imod sin egen familie, sine venner, skolen, fremmede og staten. Gang på gang understreges den frygt, hun er opvokset med, den racisme, hun konstant udsættes for, og de kulturforskelle, der skærer igennem marv og ben. The Hate U Give er fascinerende, rørende og yderst velskrevet læsning.

Jeg hørte bogen som lydbog på originalsprog, og det er en oplevelse, jeg varmt kan anbefale. Jeg lånte den danske bog på biblioteket, og selvom oversættelsen sikkert generelt er god, så falder den håbløst til jorden, når den gælder den afro-amerikanske slang, der bruges igen og igen i originaludgaven. Oversættelsen bliver simpelthen lidt for ... hvid. Lydbogen, oplæst af Bahni Turpin, formår derimod at fremhæve sproget. Turpin lægger så meget energi og attitude i de mange personer, og deres stemmer kommer til live. Det var vildt godt.


THE HATE U GIVE
af Angie Thomas
Oplæst af Bahni Turpin
ISBN13: 9780062677082
Lydbog, 11t 41m / Udgivet den 28. februar 2017

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

  1. Jeg hørte faktisk dele af den i den danske lydbogsudgave, og hun var faktisk overraskende god, hende oplæseren!

    SvarSlet

Tilføj en kommentar

Lån løs på eReolen