Ursiderne af Nanna Foss

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. ]

Ursiderne er tredje bind i Spektrum-serien. Første bog er Geminiderne, anden bog er Leoniderne.
Selvom jeg forsøger at undgå spoilers, så vil der uvilkårlig være ting, man ikke skal vide
 før man har læst bog 1 og 2. Så er du advaret.

16-årige Nasrin møder den dreng som reddede hendes liv da hun var lille. Han kan bare ikke huske hende, og han er ikke blevet ældre i de syv år der er gået. Desuden var han ikke blind. Men hun er helt sikker: Det er den samme person.
Drengens venner er mistroiske over for Nasrin. De snakker om uhyggelige skyggevæsner og om tidsrejser. Nasrin vil ikke blandes ind i deres mærkelige projekt. Men hun ønsker desperat at forhindre noget i fortiden. Én bestemt ting. Og måske kan det rent faktisk lykkes. Hvis hun tænker sig om. Hvis hun tager de rette beslutninger.
Spørgsmålet er om man kan ændre noget som allerede er sket. Det vil hun snart finde ud af. Det er kun et spørgsmål om tid …
Lad mig starte med at slå fast, at Nanna Foss skriver virkeligt godt, og hun har med Spektrum-serien skabt noget helt unikt og vildt fedt. Men jeg må også indrømme, at bogen her slet ikke fangede mig som de tidligere. Nasrin appellerede bare slet ikke til mig, som Pi og Emilie gjorde, og jeg følte mig ret afskåret fra gruppen, mens hun rendte rundt og var på tværs. Det er ingen nem sag at introducere en ny hovedperson godt inde i en veletableret serie, men det er selvfølgelig lidt præmisset i Spektrum, hvor tidslinjerne krydses på godt og ondt. Nasrin er en sej personlighed, og hun har sin helt egen dagsorden og noget, hun vil opnå med kompasset, men ej, hvor jeg bare hellere ville læse om de andre.

Noget andet jeg heller ikke var fan af, var den kreative opsætning med teksten. Nasrins hyppige blackouts illustreres med tekst, der fader ud over siden, og mens det lige umiddelbart ser fedt ud - så syntes jeg det endte med at være super irriterende at læse, for det afbryder min læsning at jeg nærmest skal lede efter ordene. Og når det så gentages igen og igen - ja så bliver jeg en gnaven gammel moster. Med det sagt, så er der også nogle fine "illustrationer" imellem de trælse så det kan sagtens fungere - jeg syntes bare det blev for meget.
Så alt i alt, ikke helt så stor en læseoplevelse som jeg nok havde forventet, men jeg ender jo alligevel på fire stjerner, fordi jeg har så stor respekt for den virkeligt komplicerede storyline som Foss er ved at bygge op og lige så langsomt afslører overfor læseren (og tak for at hun engang imellem også skærer det lidt ud i pap for os, der er lidt mere langsomme i opfattelsen ;)


URSIDERNE
Spektrum #3
af Nanna Foss
ISBN13: 9788758823317
547 sider / Udgivet den 16. september i 2017

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2017

Kommentarer

Lån løs på eReolen