Juvelen af Amy Ewing

[ Bogen er hørt online / lånt på biblioteket. ]

Violet Lasting er født i Marsken, hvor de fattigste familier bor. Siden hun var en ung pige, er hun blevet oplært til en fremtid som rugemor for adlen. For der er kun én ting, der er vigtigere end rigdom i Juvelen – og det er afkom.
Violet bliver solgt på auktion til Hertuginden af Søen og lærer hurtigt om de brutale sandheder, der ligger bag Juvelens glitrende facade: grusomheder, intriger og vold. Violet må forsøge at navigere i sin nye tilværelse uden at miste livet, men det bliver bestemt ikke nemmere, da hun trods alle forbud forelsker sig i en ung mand. Den forbudte kærlighed gør en kort stund livet bag Juvelens mure en anelse lettere at bære, men snart får det konsekvenser, som Violet aldrig havde forudset …

Det er svært at sige nej til en flot forside, og jeg kan med glæde berette, at bogen her også indeholder en flot historie, der matcher.

Juvelen er en dystopisk romantisk ungdomshistorie sat i en fiktivt univers, der tilsyneladende består af én ø i et oprørt hav. Jeg manglede nogenting et kort, der kunne forklare hvor stor samfundet/øen rent faktisk er, for det der beskrives virker til at kræve en hel del plads. Men udover den lille kritik, så var jeg vildt imponeret over bogens historie.

Vi følger i den Violet, som stammer fra absolut laveste kaste - men grundet den uforklarlige magi, der flyder i hendes årer, er hun sammen med lignende andre piger udvalgt til at være rugemaskiner for adelen. Takket være indavl har de nemlig genfejl, der gør det umuligt for dem selv at føde levedygtige børn. Og det lyder jo alt sammen vældig smukt. Unge fattige piger født til en trist tilværelse får muligheden for at bo på paladser og leve i vidunderlig luksus; de skal bare gøre noget så naturligt som at føde et barn. Men her er det så, tråden knækker. For de får intet valg - og som Violet også snart oplever, da hun sendes på auktion og købes af højest bydende - livet som surrugat er ikke spor rart - intriger og ondskab snor sig i Juvelens inderste, og tilværelsen er direkte livsfarlig.

Bogen indeholder en forholdsvis typisk ungdomsromance, som jeg jo tit bliver lidt træt af, men jeg synes den formåede at holde fokus og skildrer de mange forvirrende følelser som Violet kæmper med. Historien er hele vejen igennem meget fængende og velskrevet.  Den kan varmt anbefales hvis man fx var glad for Selection serien af Kiera Cass (som forsiden også minder lidt om) eller bare generelt er til gode YA bøger :)

Juvelen udkom på dansk hos Turbine den 2. oktober 2017.


THE JEWEL
The Lone City #1
af Amy Ewing
Oplæst af Erin Spencer
ISBN13: 9780062329356
Lydbog, 10t 13m / Udgivet i 2014

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen