Den, der lever stille af Leonora Christina Skov

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget
og hørt som lydbog på Mofibo. ]

Da Leonoras mor dør, beslutter hun at skrive den faktiske historie om sig selv og sit liv. Om den ensomme Christina, der vokser op i et rødt parcelhus i Helsinge med en plan: Hvis bare hun opfører sig almindeligt, får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende. Og om den unge litteraturstuderende, der på trods flytter til København for at genskabe sig selv som forfatteren Leonora og til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. ”Når du ligger i rendestenen, skal du nok komme hjem”, siger hendes far, men så tager Leonoras raseri og livslyst endelig over.
Man vælger ikke selv sine forældre - og de valgte ikke selv deres børn.

Jeg modtog i sin tid bogen her fra forlaget, som en skønt indpakket overraskelsespakke og havde lige siden listet omkring den - var det mon noget for mig? Men efterhånden som jeg hørte flere og flere  positive anmeldelser, kunne jeg godt mærke, den var lidt af et must. Og da jeg så opdagede, at forfatteren selv indlæser lydbogen, var jeg slet ikke i tvivl. Det giver altså bare en biografisk bog et ekstra touch, når forfatteren selv kan lægge stemme til.

Bogen er i sig selv lidt af en meta-bog. En bog om en bog. For en meget stor del af første halvdel handler om morens død og forfatterens debat om hvorvidt hun kan/vil/magter at skrive historien. Men lige så langsomt får hun fat i de rigtige ord, og Leonoras historie toner frem. Den fortælles med anekdoter fra barndommen, minder og historier.

Det er undervejs en noget barsk fortælling, og jeg sad ofte med en trang til at stikke hendes forældre nogle syngende lussinger. Jeg håber virkelig, at bogen her tjener det formål som Skov understreger, hun ønsker, den har - at sikre at ingen andre skal opvokse under sådanne forhold. At ingen andre skal behandles på den måde. Skov søger undervejs også efter en forklaring på særligt sin mors opførsel.

Den, der lever stille er en meget stærk fortælling om identitet, sorg og kærlighed. Det er en ærlig bog, der skildrer en barndom og opvækst, et teenageoprør og en kvinde, der fandt sig selv - uanset hvad hendes forældre ellers syntes om det. Den kan på det varmeste anbefales.

En anden anbefaling er at følge Leonora Christina Skov på instagram, hvor hun giver en indsigt i sit liv som forfatter, men også poster billeder af fra sin opvækst.


DEN, DER LEVER STILLE
af Leonora Christina Skov
ISBN13: 9788740035391
384 sider / Udgivet den 10. januar 2018

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen