Øje for øje af Paul Cleave

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. ]

Nu er det jo ikke så frygtelig længe siden jeg læste Slagtehuset og var helt oppe at køre over Tate, så jeg glædede mig jo rigtig meget til at læse videre i serien med bogen her. Men selvom bogen er rigtig god, så er der også lidt ærgelse blandet ind i det - for selvom Slagtehuset og Øje for øje følger hinanden - så bør man der i mellem læse The Cleaner (dansk titel Det syvende mord) og Joe Victim (som endnu ikke er oversat). Og at særligt sidstnævnte ikke er oversat, er lidt af en katastrofe for det, den bog slutter med, er omdrejningspunkt for alt hvad der sker, 6 måneder senere, i Øje for øje!

Så, det er lidt øv, og jeg brugte lidt rigelig tid på at fatte hvad der var foregået, inden bogen her gik i gang. Men med det sagt, det fungerer alligevel, og det er endnu en super spændende og nervepirrende krimi fra Cleave.

I den følger vi "Komastrømerne", som medierne har døbt dem: Theodore Tate og Carl Schroder. Tate er tilbage på pinden som kriminalassistent og er taknemmelig for at hans kone Bridget er kommet hjem igen efter sin langvarige komatilstand. Shroder føler intet. En kugle sidder i hans hoved efter et skyderi (fra den uoversatte bog) og har slukket for hans følelser. Hans kone og børn har forladt ham, og han har mistet sit arbejde.

Da liget af en tidligere dømt voldtægtsforbryder bliver fundet, pulveriseret af et tog, skal Tate finde ud af om det drejer sig om mord eller selvmord. Snart forsvinder yderligere to voldtægtsforbrydere, og alt tyder på en mystisk sammenhæng mellem de to sager, men efterforskningen vanskelligøres, da stort set alle holder med morderen.

Pårørende til mordofre har som regel kun én bøn til politiet: Når I finder morderen, så giv mig fem minutter alene med ham. Og det er præcis, hvad der sker nu. Der er nogen, der hjælper de efterladte med at få deres fem minutter. Men da uskyldige mennesker begynder at dø, kommer Tate og Schroder på kollisionskurs, og inden længe får de en modstander, de aldrig havde forestillet sig – hinanden.

Det plejer at være Tate, der er på kant med loven, og Schroder der holdte ham i snor. Nu er rollerne vendt på hovedet og forvrænget. Det er mesterligt. Man følger begge mænd og får historierne fra begges synspunkter. Cleave kan virkelig noget. Er du krimiglad, er han virkelig en forfatter at give sig i kast med. Det er mørkt og ofte grumt, men der er altid en virkelighedstro historie, der får gang i alle følelserne.

ØJE FOR ØJE
Theodore Tate #4
af Paul Cleave
ISBN13: 9788776778798
443 sider / Udgivet den 11. oktober 2017
Original titel: Five Minutes Alone [2014]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen