Kragens kald af Leigh Bardugo

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. ]

KETTERDAM: Det kriminelle geni Kaz har en drøm om at lede Ketterdams underverden, men han er ung og savner de andre banders respekt. Derfor påtager han sig en livsfarlig opgave, som ingen af de andre kriminelle tilsyneladende vil røre ved. Kaz sammensætter et højst usædvanligt hold af mindre respektable forbrydere fra underverdenen:
  • En hævntørstig straffefange
  • En skarpskytte med meget dårlig dømmekraft
  • En rigmandssøn med en mystisk fortid
  • En spion kendt som Genfærdet
  • En magisk hjerteknuser med en tragisk kærlighedshistorie
  • En tyv med talent for kreative flugter
Kaz og hans lille hold er de eneste, der står mellem verden, som de kender den, og den enorme trussel, som de skal forhindre i at udfolde sig. Hvis de altså ikke slår hinanden ihjel først...
Ocean's Eleven møder Young Adult Fantasy. Og sikke det fungerer!

Kragens kald er en heist bog - akkurat som du kender det fra moderne film som fx Ocean's Eleven m.fl. med et snedigt/så godt som umuligt kup, der skal planlægges og udføres - den store forskel er bare at vi i stedet for computere og smarte kommunikationsmåder har sværd og magi. Bogen foregår i samme magiske univers som Bardugo's kendte Grisha-trilogi (som jeg ikke har læst og selvom der givetvis er en detalje eller to der kunne have været sjov at have med, er det heller ikke nødvendigt).

Noget, jeg synes, var rigtig fedt ved bogen her, er netop twistet i det "moderne" heist sat i en nærmest middelalderagtig scene. De mange planer, hvoraf vi kender til nogle, og andre holdes skjult, baseres på indsamlede informationer og håndtegnede skitser af fortet, de skal bryde ind i. Når først de når ind og spredes for alle vinde, er der ingen handy walkietalkie til at sikre tidsplanen, og at alle klarer strabadserne - de må bare stole og håbe på, at alle ordner deres del.

Bogen centrerer om Kaz og hans hold, der består af Inej, Nina, Matthias, Wylan og Jesper. Det er et farverigt persongalleri, der hver især har en historie bag sig og planer for hvad de vil bruge de mange penge på, hvis alt går godt. Der er undervejs kapitler fra samtlige fra holdet, så vi kommer dybt under huden på dem og ikke bare forstår dem, men holder af dem af alle. Selve verdensopbygningen er solid og troværdig, men Bardugo har jo også haft en tre tidligere bøger til at stable det hele på benene - og hun har gjort det rigtig godt.

Bogens skrivestil er virkelig god og fængende, og jeg var vild med alle de twists, der var undervejs - det var en næsten filmisk oplevelse at læse, for jeg kunne lige se for mig, hvordan det ville se ud på skærmen. Vi "ser" noget, får noget at vide - og så lidt senere får vi det at vide, som vi ikke "så" før - som naturligvis ændrer alt.

Alt i alt en fed bog og starten på en serie, jeg glæder mig meget til at læse videre i. Six of Crows 2 - Det korrupte rige er sat til udgivelse hos CarlsenPuls den 7. juni 2018.


KRAGENS KALD
Six of Crows #1
af Leigh Bardugo
ISBN13: 9788711690314
459 sider / Udgivet den 15. februar 2018
Original titel: Six of Crows [2015]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen